2021.08.01., vasárnap , Boglárka

Szántóföld

2021. június 21. hétfő • 10:07

Most kiderülhet, valójában mekkora területen öntöznek a gazdák

Tavaly összesen 178 ezer hektár termőföldterület rendelkezett vízjogi engedéllyel. Hivatalosan tehát ekkora mezőgazdasági területen működött olyan berendezés, amely lehetővé tette a mezőgazdasági vízfelhasználást, és a létesítményeket engedélyeztették is a tulajdonosok – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet jelentéséből.

Fotó: MTI

A beküldött adatok alapján a gazdálkodók mindössze 77 306 hektáron öntözik földjeiket - írja a Magyar Nemzet.

A hivatalos adatok várhatóan csak ettől az évtől mutatnak valós képet a tényleges mezőgazdasági vízfelhasználásról. Ennek oka a kútamnesztia elnevezéssel híressé vált szabályváltozás. Ennek célja, hogy szankciómentesen bejelenthetik a termelők azokat az öntözőberendezéseiket, amelyek nem szabályosan létesültek vagy valamilyen okból elmaradt a hatósági bejelentés. Nemcsak a szabályok könnyítése, de a pályázatok is érdemben növelhetik az öntözött területek nagyságát: az öntözési közösségek és berendezések létesítését több milliárd forinttal támogatja a kormány.

A gazdáknak is érdekük a szabályos vízfelhasználás, mivel az aszály évről évre óriási károkat okoz. Így az öntözés a gazdák versenyképességének a zálogává válik.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.