2022.12.06., kedd , Miklós

Szántóföld

2021. február 10. szerda • 16:54

N-Lock™, kulcs a hosszútávon tartó Nitrogén hasznosításért

Hazánkban a felhasznált műtrágyák 70%-a nitrogén tartalmú készítmény, amely túlnyomórészt vetés előtt kerül kijuttatásra. A növények intenzív tápelem-felvétele később, a virágzás-termésnövekedés időszakában zajlik, amikorra akár a nitrogén 40-70%-a elvész. Ezért a kijuttatott tápanyagot a lehető legtovább a növény gyökérzónájában kell tartani.

A nitrogén jelentős arányban (10-50%) kerül veszteségként a talajvízbe nitrát (NO3-) formában (kimosódás), illetve a légkörbe (emisszió) nitrogén (N2), nitrogén-oxid (NO) és dinitrogén-oxid (N2O) üvegház hatású gáz formájában. A talajban előforduló nitrogénformák közül a pozitív töltésű ammónium ion (NH4+) jól kötődik a negatív töltésű talajszemcsékhez (agyagásványok, humuszkolloidok) és viszonylag hosszú ideig a növények gyökérzónájában marad. A negatív töltésű nitrát ion (NO3-) taszítja azokat, így nem tud megkötődni és könnyen kimosódik a talaj felső rétegéből. Ezért a kijuttatott tápanyagot a lehető legtovább ammónium ion formában kell tartani.

HATÁSMECHANIZMUS

A talajban a Nitrosomonas baktériumok felelősek a nitrifikációs folyamatban az ammónia nitritté történő átalakításáért. Az N-Lock™ lassítja a nitrifikációs folyamatot. Tudományosan bizonyított, hogy gátolja a Nitrosomonas baktériumokban található ammónia-monooxigenáz enzim működését, így csökkenti a kimosódás és a denitrifikáció révén történő nitrogénveszteséget. (Campbell és Aleem, 1965.)

Az N-Lock™ hatása a talajban 60-80 napig is eltarthat, ennek köszönhetően hosszan megtartja a nitrogént a növények gyökérzónájában, ezért az jobban hasznosul és elősegíti a termés maximalizálását.

Az N-Lock™ segítségével megnövelt nitrogén hasznosulás miatt csökkenthető-e a kijuttatott nitrogén mennyisége? A válasz egyértelmű: NEM!

Kísérletek igazolták, hogy kukoricában 5-10 %-al lehet fokozni a termés mennyiségét, de a nagyobb értékeket jellemzően az intenzívebb nitrogén-visszapótlás esetén kaphatjuk. Vagyis a magas adagú nitrogén (100 kg/ha vagy a feletti) és az N-Lock™ együttes használata adja a legjobb hasznosulást!

JAVASOLT TECHNOLÓGIA

Az N-Lock™ alkalmazása különösen ott előnyös, ahol a magas termésátlagok érdekében intenzív nitrogén-utánpótlás történik. Ilyenek pl. a nagy termőképességű kukorica-, repcehibridek, valamint az intenzív búza termesztése, illetve a csemegekukorica-, vagy különböző vetőmagok előállítása.

Kukoricában - vetés előtt, folyékony műtrágyával vagy hígtrágyával tankkeverékben célszerű kijuttatni. Szilárd műtrágya (pl. karbamid) alkalmazása esetén a műtrágya kiszórása után javasolt a kipermetezése, majd 6-8 cm mélységben be kell dolgozni. Ha ez nem történik meg, akkor a hatás kifejtéséhez a kezeléstől számított 2 héten belül 10-15 mm csapadékra van szükség. Állománykezelés esetén a kukorica 2-10 leveles állapota között kell kijuttatni szántóföldi permetezőgéppel vagy folyékony nitrogén kijuttatására alkalmas sorközművelő kultivátorral (Strip-Till technológia). Őszi kalászosban és repcében tavasszal az első fejtrágyázással egy menetben az UAN 27+3S folyékony műtrágyával együtt, vagy azt követő 1 héten belül, de legkésőbb az állományzáródásig javasolt kijuttatni.

KEVERHETŐSÉG

Az N-Lock™ keverhető a kukorica, kalászos gabona vagy őszi káposztarepce posztemergens gyomirtó szereivel, valamint keverhető folyékony nitrogéntartalmú műtrágyákkal, hígtrágyával. Ilyenkor célszerű a szállító-vagy a kijuttató eszköz tartályában, közvetlenül a hígtrágya, folyékony műtrágya (pl. Nitrosol) illetve a biogázfermentációs maradékok kijuttatása előtt a folyadékba keverni.

A KITE Zrt. csomagakciója keretében 24 tonna UAN 27+3S folyékony nitrogén műtrágya + 200 liter N-LOCK inhibitor vásárlása estén kedvezményes áron jut hozzá mindkét termékhez.

Az akció részleteiről kérjük érdeklődjön KITE szaktanácsadójánál!

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.