2023.03.26., vasárnap , Emánuel

Szántóföld

2017. október 25. szerda • 13:32

Nagy a szórás, de átlagban nincs öt tonna hektáronként a kukorica Békésben

A kukorica betakarításával befejeződtek az őszi aratási munkák Békésben, a gazdák gyenge évet zártak - nyilatkozták szakemberek. Csak az a gazda nyereséges, akinek legalább 5,5-6 tonna termése lett hektáronként. Békésben befejeződött a vetés is.

Kukoricát idén 101 ezer hektáron termesztettek Békésben és 495 ezer tonna terményt takarítottak be. Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárkamara Békés Megyei Igazgatóságának általános alelnöke szerint ez közel ötven százalékkal marad el a tavalyi rekordterméstől.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára  

az elmúlt öt év negatív rekordjának nevezte a kukoricatermést,

hozzátéve, hogy a szórás nagy,

hektáronként 2 és 7 tonna között ingadozott a termés, a megyei átlag hektáronként 4,9 tonna lett.

Hozzátette, a forró, aszályos nyár miatt 3-4 ezer hektáron silózni kellett a nem termő kukoricát. A meleg időjárásnak egyetlen pozitívuma volt, hogy szinte alig kellett szárítani a kukoricát, míg tavaly ez jelentős kiadással járt - jegyezte meg.

A kukoricatermesztés önköltségi ára hektáronként 220-260 ezer forint közötti, így a 41-42 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási ár mellett csak az a gazda nyereséges, akinek legalább 5,5-6 tonna termése lett hektáronként. A titkár szerint néhány gazda kötött előszerződést a kukoricára, és legfeljebb 43-45 ezer forintos felvásárlási árat érhettek el, a többség azonban a raktározás mellett döntött.

Adamcsik László, a 27 ezer tonna tárolókapacitással rendelkező Csabai Raktárszövetkezet elnöke elmondta,

raktárhiány nincs Békés megyében,

de mivel a kalászos gabonák felvásárlási ára is alacsony volt, ráadásul most az értékesítés is leállt és a napraforgó egy része is a raktárba került,

a kukorica betakarítása után "elfogynak a szabad helyek".

Hozzátette, január-februárban indulhat meg az értékesítés.

Jelentős áremelkedésre nem nagyon van kilátásuk a gazdáknak, a világpiacon ugyanis nincs hiány kukoricából.

Békésben befejeződött a vetés is, őszi búzát 92 ezer, káposztarepcét 20 ezer, őszi árpát 19 ezer, tritikálét 4 ezer 500 hektáron vetettek. Kozsuch Kornél elmondta, a vetésszerkezet nem változott jelentősen, a Viharsarokban is megfigyelhető, hogy aszálytűrő-képessége és magasabb terméshozama miatt némileg nő a repce vetésterülete a búza rovására, de mint mondta, 92 ezer hektár alá már nem fog csökkenni a búzaterület.

A gazdák az őszi mélyszántásokat várhatóan november közepére, végére fejezik be.

agrotrend.hu / MTI

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.