2023.02.01., szerda , Ignác

Szántóföld

2016. augusztus 23. kedd • 10:07

Nagyobb termés, jobb termésbiztonság, kiszámíthatóbb értékesítés az LG őszi búzákkal

A 21. század modern mezőgazdálkodásában, amelynek feladata a Föld rohamosan növekvő népességének egészséges élelmiszerekkel történő ellátása, a termesztéstechnológia fejlesztése alapvető fontosságú. Azonban – érthető módon - a gazdálkodókat általában nem ilyen globális célok vezérlik. Az innovatív szemlélet, a tudásra alapozott fejlesztések mozgatórugója a hatékonyabb gazdálkodás, a nagyobb pofit elérése a cél.

A technológia egyik alappillére a termesztett fajta, amely biztosítja a klimatikus és a termőhelyi viszonyokhoz történő alkalmazkodást. A technológia fejlesztésében a genetikai innováció felhasználása legalább olyan fontos, mint az egyéb technológiai megoldások.

A globális felhasználói piaci igényinek alakulása a hazai búza termesztésre is jelentős hatással volt. Az évek óta zajló árverseny miatt, a malmi minőség elegendő a feldolgozók számára. Így termelői szempontból a hektáronkénti hozam növelése jelenleg sokkal kifizetődőbb, mint a kisebb mennyiségben keresett prémium minőség előállítása. Ez az igény hozta magával a nagyobb termőképességű fajták jelentős térnyerését is.

Mivel a Limagrain nem csak növénynemesítő vállalat, de Franciaországban komoly sütőipari érdekeltségekkel is rendelkezik, kicsit másként gondolkozunk a biológiai alapokról. Olyan fajtákat nemesítünk, amelyek megfelelnek a modern technológiai és gazdasági követelményeknek, a mezőgazdasághoz kapcsolódó ágazatok specifikus igényeinek. Tudjuk, hogy a fajtaválasztás nem csupán vetőmag vásárlás. Ezzel együtt Önök a nagyobb termés, jobb termésbiztonság és a kiszámíthatóbb értékesítés lehetőségét is biztosítani kívánják.

KALAHARI fajtánkat a nagy termőképessége, kiváló szárszilárdsága és szinte egyedülálló sárgarozsda rezisztenciája hamar népszerűvé tette. Az is megmutatkozott, hogy gazdasági értékmérő tulajdonságainak összessége alapján, jövedelemtermelő képessége is kiváló. A legnagyobb mennyiségben keresett minőséget biztosító, malmi búza. Kísérleti eredményeink és a termelői tapasztalatok is visszaigazolták kiváló a termés- és minőségstabilitását.

Készült a GOSZ-VSZT Őszi búza posztregisztrációs fajtakísérletek 2013., 2014., 2015. évi eredményeinek felhasználásával. Az összehasonlítás alapját azok a fajták képezték, amelyek mindhárom évben szerepeltek a kísérletben.

A minősített őszi búzafajták kísérletében mutatott kiváló terméseredményeivel, az elmúlt két évben sokak figyelmét felhívta magára az ALTIGO őszi búzafajtánk. 2014-ben a második (8,90 t/ha) 2015-ben a harmadik (9,38 t/ha) legnagyobb termést produkálta. Üzemi körülmények között is bebizonyosodott, hogy agronómiai és minőségi tulajdonságainak összessége alapján versenyképes a köztermesztésben meghatározó korai érésű fajtákkal, termőképessége azokat jelentősen meghaladja.

Idén egy új fajtával gazdagodik a kínálatunk. Az EVINA kiváló kombinációja a nagy termőképességnek és a malmi minőségnek. A már ismert fajtáinkhoz képest magasabb malomipari minőségi kategóriát képvisel. Azoknak ajánljuk, akik a nagy termés mellett a kiváló minőséget is elvárják, és a termesztés technológiával támogatják a fajta képességeinek kibontakozását.

Az Evina minőségi paraméterei

Úgy látjuk, hogy a termelési kockázatok csökkentése, a nagyobb hozam és haszon elérése a technológia intenzitásának növelésével, precizitásának fokozásával teremthető meg. Ennél fogva nem lehet kérdés, hogy ezt a magas genetikai értékű, ellenőrzött (fémzárolt) vetőmag használatára kell alapozni. A fajtáink iránt folyamatosan növekvő igények kielégítése érdekében megnöveltük azok vetőmag előállító területét és szaporító partnereink számát. Ezzel kívánjuk biztosítani, hogy minden vásárlónk, hozzá közeli helyen, gyorsan hozzájuthasson a kiválasztott fajtánk jó minőségű vetőmagjához.

Jól felkészült szakemberekből álló kereskedelmi csapatunk mindig kész a rendelkezésünkre álló információkkal és megoldásokkal segíteni Önöket. Keressenek bennünket, segítünk választani!

Mórocz Péter,
termékfejlesztési vezető

 

 

 

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.