2020.05.27., szerda , Hella

Szántóföld

2019. április 28. vasárnap • 13:49

Nagyon kevés őszi búza lesz az aszály miatt

Már most látható, hogy legalább 15 százalékos terméskiesésre kell majd számítani az őszi kalászosok, vagyis az őszi búza és árpa esetében.

Amennyire az év e szakában megítélhető, 15 százalékos terméskiesés lesz idén az őszi kalászosokban, az őszi búzában és az őszi árpában - írja az infostart.hu, Halmos Gáborral, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatójával készített interjújában.

Az aszály miatt nem lesz túl sok idén az őszi búzából - fotó: pixabay.com

"A folyamatos és hosszan tartó aszály időszakát már nem lehet behozni. Az elmúlt időszakban néhány milliméter csapadék hullott, de igazából akkor nyugodnának meg a kedélyek, ha 2-3 nap alatt 30-40 milliméter leesne" - fogalmazott Halmos Gábor.

Szerinte a csatornázott, öntözött földeken gazdálkodóknak most nagyon nagy szerencséjük van.

A várható következményekről szólva Halmos Gábor elmondta, extrém helyzettel állunk szemben, ugyanis szembe kell menni azzal a dogmával, hogy őszi búzát, árpát nem öntözünk, ráadásul a 15 százalékos kiesés nem a tavalyi évhez képest tapasztalható most, hanem az elmúlt sok év átlagához képest. Ráadásul ezt behozni már nem is lehet - optimális feltételek mellett sem.

Minőségét tekintve még lehet jó a gabona, de a mennyisége biztos, hogy kisebb lesz. Áremelkedés is valószínű, de Halmos Gábor szerint még becslésekbe bocsátkozni is nagyon korai.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.