2020.11.28., szombat , Stefánia

Szántóföld

2020. május 11. hétfő • 14:25

Nagyon várják a gazdálkodók az esőt

Legalább száz milliméternyi csapadék hiányzik a termőföldekből. Száraz a föld, a gyakori szél pedig csak súlyosbítja a helyzetet. A repcében már most jelentős a kár, az őszi búza helyzetén még javíthatna az eső, akár a jövő héten is, ha esne.

Visszavetheti a gabona- és repcetermés mennyiségét a tartós csapadékhiány, mivel az elmúlt egy hónapban mindössze 20–30 milliméter eső esett a megyében, ez jóval kevesebb az ilyenkor megszokottnál. Áprilisban 13–20 milliméternyit mértek, májusban eddig 5–12 millimétert, mondta dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök. A megye déli részén volt több eső - írja a teol.hu.

fotó: pxhere.com

Tavaly decemberben kiváló állapotban voltak az őszi vetések, jelenleg viszont jelentős bokrosodási problémák jelentkeznek a csapadékhiány miatt. A repce alacsonyabb az átlagosnál, és kevesebb rajta az elágazás. Ez azt jelenti, hogy kevesebb lesz rajta a termés is. A száraz melegben a virágzás is hamarabb lefut a vártnál. Ugyanakkor a rovarok jobban elszaporodtak rajta.

Hasonlóan kedvezőtlen a helyzet az őszi kalászosoknál. A búza szárának mérete a kevés csapadék miatt arányaiban kisebb a tavalyihoz képest. A kalász kicsi, csapadék híján nem tud kitelni. Ha a jövő héten jönne egy csapadékosabb idő, az még segíthetne az őszi búzák állapotán, mondta dr. Vörös Géza. Erre azonban kicsi az esély az előrejelzés szerint.

A gazdák és a szakemberek is abban bíztak, hogy a múlt évihez hasonlóan a május csapadékosabb lesz, ha már a tél és az év első négy hónapja száraz is volt. Sajnos az esőre még várni kell, mondta a szakember, aki hozzá tette, több hónap csapadéka hiányzik a föld termőrétegéből, a kevés májusi eső nem lesz képes a már kikelt növények, kalászosok fejlődését olyan mértékben segíteni, hogy az év jó eredményt hozzon.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.