2020.08.12., szerda , Klára

Szántóföld

2016. november 04. péntek • 16:08

NAK vs. Növényorvosi Kamara: egyelőre mégsem kell felülvizsgálni a permetezőgépeket – vagy mégis?

Ismét fordulat állt be a permetezőgépek felülvizsgálatával kapcsolatban. A legfrissebb rendelet értelmében egyelőre nem kell a növényvédő gépeket „levizsgáztatni”. Érdekes, hogy mást mond az uniós direktíva és mást rendelt el a hazai jogalkotás. A lassan már átláthatatlan szabályozás azért nem okoz káoszt, mert a gépeket a tavaszi munkálatok előtt amúgy sem használnák a gazdálkodók.

A Magyar Közlöny 166. számában megjelent miniszteri rendelet szerint, a jogalkotó a 71/2016. (X.28.) FM rendelettel módosította a 43/2010. FVM rendelet növényvédő gép felülvizsgálatra vonatkozó 35. és 36 §-át, valamint törölte a 3. melléklet „Növényvédelmi gépek felülvizsgálata” rész 1-5. pontjait.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jelenleg a rendelet nem rendelkezik arról, hogy ki végzi a felülvizsgálatot, nem jelöl ki határidőt, és a vizsgálat módját és paramétereit is nyitva hagyja. Szinte biztos az is, hogy a Növényvédő Mérnöki Kamara kezéből kikerül ez a feladat.

Ahogy arról portálunk is többször beszámolt, jogszabály írja / írta elő a permetezőgépek kötelező felülvizsgálatát. A 84/2015. (XII.17.) FM rendelettel módosított 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarát jelölte ki a növényvédő gépek kötelező időszakos műszaki felülvizsgálatának végzésére. A rendszer felállítása a kamara kizárólagos tulajdonában lévő MANOK-Növényorvos Kft., valamint az alállomás üzemeltetők magántőkéjének felhasználásával történt meg, ez idáig 240.000.000 Ft befektetés mellett, mindennemű állami forrás igénybevétele nélkül. A kamara jogszabályi kötelezettségének eleget téve a jogszabályban meghatározott szempontok szerint kidolgozta és létrehozta a felülvizsgálatot végző műszaki állomáshálózatot.

Az agrotrend.hu információi szerint, eddig kb. 400 gépet ellenőrzött a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarán belül tevékenykedő Növényvédőgép-ellenőrző Állomás (NGEA), több ezren regisztráltak már a felülvizsgálatra; az országban működő növényvédő gépek száma pedig meghaladja a 30 ezret.

Úgy tudjuk, a gépek felülvizsgálatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeti támogatása után egyes megyei szervezetek kifogásolni kezdték, csakúgy, mint annak megvalósított gyakorlatát, díjtételét, és kifogást emeltek a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. FVM rendelet ellen. Információink szerint több ok is meghúzódhatott a háttérben. Egyrészt, megyei kamarai vezetők nehezen tudták kommunikálni a tagság felé az újabb adminisztratív teher bevezetését, de talán súlyosabb lehetett részükről az az érv, hogy újabb költséggel kell számolniuk a gazdálkodóknak akkor, amikor kötelezővé vált a szaktanácsadói szerződéskötés is a növényorvosokkal, amely szolgáltatás szintén nem ingyenes tevékenység. Ráadásul, gyakorlatilag nyomonkövethetetlen, hogy a növényorvosi vényre került I-es kategóriájú szerek, hogyan kerültek felhasználásra.

Több egyeztetés történt a NAK és a Növényorvosi Kamara között a gépek felülvizsgálata ügyében, azonban ezek eredménytelenek maradtak. A NAK elnöke augusztusban levelet intézett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, amelyben kérte a jogszabály megváltoztatását. Szeptember végéig minden jel arra utalt, hogy a miniszter kitart a szakmai álláspont mellett, és nem változtat. A Növényorvosi Kamara néhány hete, október közepén értesült arról, hogy Fazekas Sándor megváltoztatta álláspontját. Ezután kétlépcsős jogszabály módosítás kezdődött, amelynek első részében a jogalkotó a 71/2016. (X.28.) FM rendelettel módosította a 43/2010. FVM rendelet növényvédő gép felülvizsgálatra vonatkozó 35. és 36 §-át, valamint törölte a 3. melléklet „Növényvédelmi gépek felülvizsgálata” rész 1-5. pontjait.

Így került ki a rendeletből, hogy ki végzi a felülvizsgálatot, kikerült a határidő, és a vizsgálat módját és paramétereit is nyitva hagyta. Jelen jogi állás szerint a Növényorvosi Kamara Növényvédő Gép Ellenőrző Állomása ugyan akadály nélkül végezheti tovább a permetező gép vizsgálatot, de ez már ilyen módon nem kötelező a gazdálkodók részére, és joghatása nincs.

Fontos megjegyezni, hogy az Európai Unió által előírt 2016. december 14-i határidő nem változott meg! Kérdés, hogy ennek be nem tartása, milyen következménnyel járhat Magyarország szempontjából, illetve kérdés az is, hogy ennek következményeit kinek kell viselnie majd.

Nyilvánvaló, hogy a most kihirdetett rendeletet tovább kell majd módosítani, és meghatározni abban a hiányzó paramétereket. Információink szerint „felhígul” a szabályozás, és a műszeres méréseket a szemrevételezés válthatja majd fel. Ez a módszer nem volna példa nélküli az Unióban, hiszen Lengyelországban is így működik, de szakmaiságát sokan megkérdőjelezik. Főleg azért, mert a maximális élelmiszer-biztonság kérdését, annak betartatását a jelenlegi agrárkormányzat is zászlajára tűzte, és egyáltalán nem mindegy, hogy a növényvédő szerekből mennyi és milyen módon kerül kijuttatásra.

agrotrend.hu /scs

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.