2021.01.26., kedd , Vanda, Paula

Szántóföld

2020. november 24. kedd • 11:04

Napnyugtával sem ér véget a munka a földeken

A magágykészítést és az őszi vetést lényegében befejezték a gazdák, a mélyszántásnak pedig túl vannak a háromnegyedén. Mivel több helyen novemberben aratták le a kukoricát, az ezt követő talajmunkákat sokszor éjszaka is végezték. A kijárási tilalom miatti munkaigazolásokkal rendelkeztek, rendelkeznek a gépkezelők.

Az őszi mélyszántásnak még kedvező időjárást kihasználva több területen éjjel-nappal mennek a gépek a határban, illetve a közutakon is a telephelyektől a földekig. Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke kiemelte, az eső, a sár akadályozza leginkább a munkát, szántani ugyanakkor fagyban is lehet. Amíg csak öt-hat centis a fagyott talaj, az ekefejek kiforgatják a földet, és nem szakadnak le - írja a beol.hu.

fotó: pixabay.com

– A gépek túlnyomó többsége extra világítással felszerelt, így a sötétség sem jelent gondot a határban – ecsetelte Adamcsik László. – Természetesen kényelmesebb napsütésben, ideális talajon, napközben agrártevékenységet folytatni, de az időjárást nem a gazda választja meg.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kiemelte,

a magágykészítést Békésben 215 ezer hektáron végezték el, és idén is százezer hektárt meghaladóan vetettek búzát a gazdák.

Ezt az őszi árpa követi 23 ezer, majd a repce 16 ezer hektárral. A tavasziak alá a mélyszántás 215 ezer hektárt érint, és itt is már a munkálatok vége felé járnak a termelők.

fotó: pixabay.com

– Tagjaink figyelmét felhívtuk arra, hogy az este nyolc és hajnal öt óra közötti munkavégzést, illetve ennek a helyére, az onnan a lakó-, a tartózkodási és a szálláshelyre történő közlekedést okirattal kell igazolni – hangsúlyozta dr. Kulcsár László. – A formanyomtatványt az érintettek (egyéni vállalkozók, őstermelők) vagy munkáltatóik letöltötték a Kormany.hu oldalról, majd kiállították.

Gulyás Tamás, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség- és gyümölcsosztályának vezetője elmondta, a szegedi és a budapesti nagybani piacra, majd onnan vissza a kijárási tilalom alá eső órákban is közlekednek.

Többször megállították már őket a rendőrök, de a cég által számukra kiállított igazolásokat elfogadták, és az éjszakai, hajnali órákban is udvariasan, korrekten intézkedtek.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.