2020.01.24., péntek , Timót

Szántóföld

2019. május 06. hétfő • 17:05

Nehéz években különösen fontos a kukorica-szilázs takarmányértékének elemzése

A 2018. évi szárazság után a kukorica-szilázs elemzései szignifikánsan alacsonyabb energetikai takarmányértéket mutattak, a Német Kukoricabizottság szerint.

A 2019. március 27-én és 28-án a mezőgazdaság éléskamrájának számító Észak-Rajna-Vesztfália kísérleti és oktatási központjában, Bad Sassendorfban a Düsse-házban megrendezésre kerülő Német Kukoricabizottság (DMK) takarmánykonzerválási és takarmányozási bizottságának nyilvános ülésén résztvevőket a 2018. évi időjárási és betakarítási körülmények kukorica-szilázs minőségre gyakorolt hatása foglalkoztatta- írja a Top Agrar.


fotó: Top Agrar

A tavalyi magas hőmérsékletek és a néha rendkívül hosszú száraz időszakok nemcsak az érintett régiók hozamára hatottak ki, hanem megmutatkoztak a kukorica-silótakarmány feldolgozásban és a takarmány-analízisben is.

A részben korán elhalt kukoricacső nélküli és a kevés kukoricacsővel rendelkező növények szárazanyag-tartalma általában az ajánlott irányértékek fölött volt, így a tömörítés nehézségeket okozott.

Mindazonáltal lehetséges volt a megfelelő tárolási minőség elérése a kukorica tartósításának jó szakmai gyakorlatának betartása mellett.

A kukoricacső nélküli és a kevés kukoricacsővel rendelkező növényekből készült kukorica-szilázs takarmányértékének vizsgálatát különböző előadásokon mutatták be. Amint az várható volt, az elemzések szignifikánsan alacsonyabb energiaértéket mutattak a takarmányban. A kukorica termékek aktuális energiabecslési egyenlete megfelelően tudta tükrözni az ilyen szilázsok energiatartalmát. A felszólalók hangsúlyozták, hogy - különösen szélsőséges években - a gazdaság saját takarmányának tartalmát ismerni kell a gazdaság saját takarmányadagainak számításánál.

A tavalyi kukorica-szilázs takarmányminőségének felmérése mellett a rendezvény másik fókuszában a szarvasmarha-takarmányozás foszforhatékonysága volt.

Különösen a foszfortartalmú takarmányok beszerzésének csökkentésével lehet takarékoskodni. "Fontos tudni, hogy az állatok mennyit fogyasztanak, és pontosan mit tartalmaz a takarmány" - mondta a DMK bizottság takarmánykonzerválási és takarmányozási bizottságának elnöke, Prof Dr. Karl-Heinz Südekum a Bonni Egyetem Takarmányozástani Intézetéből. Ez különösen a szélsőséges évekre vonatkozik.

agrotrend.hu / Top Agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.