FÓKUSZBAN

Hétfőn több száz revizor kezdi meg a nagy balatoni adóellenőrzést

Hétfőn több száz revizor kezdi meg a nagy balatoni adóellenőrzést

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. július 16-tól fokozott ...

A repce kelésbiztonsága.

A repce kelésbiztonsága.

A megfelelő csávázással. ...

Egészséges, jó minőségű magágyat gyorsan – mikrobiológiai támogatással

Egészséges, jó minőségű magágyat gyorsan – mikrobiológiai támogatással

A vegetáció végén, a betakarítást követően a búza, ...

Szántóföld

2017. augusztus 10., csütörtök • 12:38

Nem lesz elég gabonája, tőlünk importál Ausztria

Az osztrák gabonatermés az idén a kukoricát nem számítva 2,78 millió tonna lesz, 11 százalékkal marad el az öt évi átlagtól, és 22 százalékkal a tavalyi rekordtól – prognosztizálja az Agrarmarkt Austria (AMA) agrárszervezet.

A kukoricával együtt a termés 4,7 millió tonna körül várható, ez 8 százalékkal kevesebb az öt évi átlagnál és 18 százalékkal a 2016. évi rekordtermésnél. Az osztrák meteorológiai mérések 251 éves történetében a legmelegebb márciust és a második legmelegebb júniust jegyezték fel az idén. Ez és a sok kánikulai nap nem kedvezett a gabonatermésnek, bár a minőség jó.

A belső fogyasztás emelkedik, ezért a nettó importigény az idén 1,4 millió tonnára is felszökhet a tavalyi 300 ezer tonnáról, attól függően, hogy milyen lesz a kukoricatermés

– mondta Günter Griesmayr, az AMA igazgatótanácsának elnöke. Ausztria főleg Magyarországról, Szlovákiából és Csehországból importál gabonát.

fotó:Pixabay

Az osztrák gabonaszükséglet a kukoricával együtt évi 6 millió tonna körül van. Ennek 51 százaléka takarmánygabona, 12 százaléka malmi gabona, 23 százalékát a keményítőgyártásban, 11 százalékát pedig az etanolgyártásban használják fel. Ausztriában 2017-ben a szója és a napraforgó javára 23 ezer hektárral 557 ezer hektárra, történelmi mélypontra csökkent a gabona termőterülete.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.