2020.07.13., hétfő , Jen?

Szántóföld

2020. június 30. kedd • 09:19

Nem lesz ideális idő az aratásra

Június 29-e, Péter-Pál napja hagyományosan az aratás kezdőnapja. A betakarítás általában az árpával indul, amely már többfelé meg is kezdődött az országban. Az előttünk álló hét viszont nem hoz egyértelmű meleg, száraz időt, amikor ideális az aratás, mert több napon is várhatóak záporok, zivatarok az országban. A medárdi negyven napos csapadékos időszak még mindig kitart – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében.

Szántóföldi növényeink közül az őszi kalászosok és a repce az érés utolsó fenológiai fázisában járnak, az őszi árpa aratása már többfelé megkezdődött - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A júniusi viharos időjárásban helyenként megdőltek az állományok. Az őszi vetésekre most már száraz és meleg időjárás lenne az ideális az érés zavartalan befejeződéséhez és az aratáshoz. Jelenleg azonban többfelé annyira átázott a talaj, hogy arra gépekkel rámenni egyelőre nem lehet. A kapás növények a csapadék és a meleg idő hatására rohamosan fejlődnek, ami szükséges is, hiszen kissé le vannak maradva. A kukorica Miskolc térségében a szebb táblákon már embermagasságú, de vannak gyengébben fejlett, alig méteres állományok is. A napraforgó pedig többfelé már a csillagállapotban jár. Az elmúlt napok magas páratartalma a növényi kórokozók elszaporodását is segítette. A gyümölcsök közül érik a meggy, a bogyós gyümölcsök és már az árpával érő körte is.

Fotó: piqsels.com

Az előttünk álló héten várhatók zivataros és csapadékmentes napok is. A hét első napján markáns hidegfront vonul át hazánk fölött, mely sokfelé okozhat akár heves, károkozó viharokat. A kedd és szerda száraznak ígérkezik, aztán csütörtökön és pénteken ismét többfelé, majd a hét végén inkább csak szórványosan várható zápor, zivatar.

A csapadék mennyisége a héten összességében területi átlagban 10-15 mm alatt valószínű, bár nagy területi különbségek lesznek. A talaj nedvességtartalma az ország nagyobb részén valamennyit csökkenni fog, szikkad a felszín, zsugorodnak a belvízfoltok. A hétfői szél keddre mérséklődik, és majd csütörtökön-pénteken várható újabb tartós szélerősödés. A hőmérséklet keddre országszerte mérséklődik pár fokot, majd csütörtökön délkeleten már ismét lehet akár 35 fok is. A hét végén 25-30 fokos maximumokra számíthatunk.

Bővebben itt.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.