2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Szántóföld

2020. október 07. szerda • 09:22

Német burgonyapiac: rekordtermés, járvány, nyomott árak

A német burgonya betakarított termésmennyisége magasabb, mint előző évben és jelentősen meghaladja a sokéves átlagot is. Az oka egyértelműen a vetésterület növekedése. Ez a burgonyaárak szempontjából nem jó hír.

A rossz hír mellett a koronavírus hatásai miatt is hatalmas az ágazati nyomás - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A nyomott, esetenként pocséknak nevezett árak ráadásul nem csak a feldolgozott termékekre vonatkoznak, hanem már az étkezési burgonya árait is lenyomták. A főznivaló (B) burgonyáért a termelők alig 11 EUR/100 kg árat kaptak a szeptemberi adatok szerint, ami csupán fele az előző évinek (akkor ez az ár csaknem 20 EUR/kg volt).

1. ábra: Az étkezési burgonya termelői ára (Forrás: AMI, LWK, a hazai áruk raktárkészlete, EUR/100 kg, 2020. szeptember 19-ei állapot szerint)

Vetésterület és általa a termésmennyiség növekedése

A korábban rendelkezésre álló termésbecslési eredmények alapján a Német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) körülbelül 11,6 millió tonnára becsüli az idei termést. Ez 8,9 százalékkal több, mint az előző évben és 8,3 %-al magasabb a többéves átlagnál. Ennek a legfőbb oka a burgonyatermő-területek növekedése. Németországban az étkezési, feldolgozásra szánt és ipari burgonya vetési területe 1,2 %-al, közel 275000 hektárra nőtt. A növekedés éllovasa Alsó-Szászország 45 %-al, sorban a következők Bajorország 16 %-al és Észak-Rajna-Vesztfália 13 %-al. Az Észak-Nyugat-Európai Burgonyatermelők Szövetsége szerint ráadásul a 275 ezer hektárból csaknem 190 ezer hektáron friss fogyasztásra szánt étkezési burgonyát termelnek.


2. ábra: A burgonya betakarított termésmennyisége Németországban (millió tonna, Forrás: DEstatistik, BMEL, 2018 ideiglenes)

A koronavírus is gondot okoz a burgonyapiacon

Németországban a burgonya terméshozama az előző évi eredmények alapján 42 tonna/hektár. Ez felülmúlja a két előző száraz év gyenge eredményeit, amely amúgy is 1,6 százalékkal alulmúlta a többéves átlagot. A koronavírussal kapcsolatos megszorító intézkedések a burgonyapiacot érezhetően befolyásolták. A HoReCa szektor bezárása következtében, azaz az „otthonon kívüli fogyasztás” megszüntetésével a burgonya feldolgozása– különösen a fagyasztott hasábburgonya előállítása – iránti igény drámaian csökkent.

Pozitív eredmény, hogy a háztartások 2020 első félévében 15 %-al több étkezési burgonyát vásároltak az előző év hasonló időszakához képest, de az áraknál a megnövekedett vásárlókedv már nem volt észrevehető. A vendéglátóhelyek újranyitását követően a tisztított burgonya és a feldolgozott burgonyatermékek iránti kereslet némileg javult, de a vírus előtti szintet még így sem érte el.

Továbbra is feszült a helyzet feldolgozóiparban

A koronavírus-járvány különösen erősen változtatta meg a sült krumpli piacának fejlődését. Elemzők szerint ennek a hatása még sokáig érezhető lesz. A burgonyapiac egy igényorientált kereskedelmiből egy túlkínálati helyzetre váltott. A vendéglátószektor helyzete ezt különösképpen megnehezítette. Az éttermeknek és gyorsbüféknek be kellett zárniuk. Elvesztették a megrendeléseket, és a nagyobb nyilvános eseményeket törölték. Jó példa, hogy a szektoriális bezárásokkal a csipszek iránti direkt kereslet-kiesést körülbelül 50 %-ra becsülik. Ehhez hozzájön még egy – túltermelés okozta – óriási nyersanyagkínálat a feldolgozóipar számára.

A burgonya-árjegyzék szerint a feldolgozott burgonyatermékek ára rövid idő alatt 17 EUR/ 100 kg-kénti árról 2 EUR/kg alá zuhant. A szerződéses ár 2020 novemberére vonatkozóan jelenleg 5 EUR, a következő év áprilisára pedig 7 EUR/100 kg.


3. ábra: A burgonya ára az európai piacon (Napi árak 2020.04.23-09.18. között, EUR/100 kg)

Hollandiában a gyártók jelenleg a normál kapacitásuk körülbelül 80 százalékát használják ki. A sült krumpli iránti igény ugyan felerősödött, de még nem éri el a járvány előtti fogyasztási szintet. A holland De Vries & Westermann tőzsdeügynökség szerint a legtöbb gyártó jelenleg a kapacitásaik lekötése okán nem is aktív a nyílt piacon, ez sem mozgatja a nagykereskedelmet és az árakat.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.