2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Szántóföld

2015. október 27. kedd • 08:00

Neonikotinoidok: a tiltás a gazdáknak hektáronként 150 euróba kerül

2013-ban az Európai Bizottság 3 inszekticid használatát tiltotta be. A másodvetés már a talajban van rovarölő csávázószer nélkül, Itt az idő, hogy elkészüljön az első mérleg: milyen eredményt hozott a neonikotinoidok betiltása?

 
fotó: 123rf

A mézelő méheket és a beporzásban résztvevő más rovarokat védi a neonikotinoidok betiltása. A gazdák már a betiltáskor is féltették a repcetermésüket: tartottak tőle, hogy a különböző kártevőket így már nem tudják legyőzni. A német Mezőgazdasági Ipari Szövetség, illetve az olaj- és fehérjenövény-termelők szövetsége egy közös sajtószeminárium keretében elkészítették az első mérleget.

Mit mond a mezőgazdász?
„A neonikotinoid tartalmú csávázószerek engedélyének felfüggesztése a repcében jelentősen növelte a növényvédelmi permetezővel kijuttatásra kerülő inszekticidek mennyiségét. A környezet számára ez mezőgazdasági szempontból nem jelent előnyt: a csávázószer formájában célzottan ható növényvédőszert most több, kevésbé differenciált növényvédelmi intézkedésre cseréltük. A gazdák ezen kívül a termésveszteség miatt akár 150 euró/ha nagyságrendű árat fizetnek ezért a környezetvédelmi szempontból kérdéses döntésért” - állítja Daniel Bohl, gazdálkodó, a Wariner Pflanzenbau eG. igazgatósági tanács elnökhelyettese. 


Mit mond a méhész?
A klotianidin, imidakloprid és tiametoxam használatának korlátozása (nem engedélyezett vetőmagcsávázásra a kukoricánál és a gabonánál) Németországban a méheknek már sokkal nagyobb védelmet jelent, mint ami más országokban van. Az itt vitatott hatóanyagok és alkalmazásuk alapvető tilalma a mézelő méhek és a beporzásban résztvevő más rovarok védelmét növelnék. Itt azt kell megítélni, hogy a növényvédelem számára mennyire fontosak ezek a hatóanyagok és alkalmazási formáik. A feltétlenül szükséges hatóanyagokat és mezőgazdasági alkalmazási formáikat viszonyítani kell a méhek védelmének fejlődésével. Itt azt kell figyelembe venni, hogy a csávázószerről való lemondás esetenként nem vezet-e túlzott mennyiségű permetszer felhasználáshoz - mondta Jürgen Frühling, a hannoveri méhészek helyi szövetségének elnöke.


Mit mutat a gazdaság?
„A neonikotinoidok felhasználása az őszi repce vetőmag kezelésénél jelentős mértékben hozzájárul a fenntartható mezőgazdasághoz, és biztonságosan alkalmazható az emberek, az állatok és a környezet szempontjából. Ezt igazolta ismét egy nagy területen végzett monitor-tanulmány Mecklenburg-Vorpommern tartományban. Gyakorlati mezőgazdasági feltételek mellett nem volt felismerhető káros hatása az Elado repce csávázószernek a mézelő és a vadméhek egészségére” -fejtette ki Dr. Richard Schmuck a Bayer CropScience-től. 
 

Dr. Georg Diriwächter a Syngenta képviseletében elmondta: a rádiófrekvenciás technológia a korábbi tanulmányok esetében nagyon kedvelt volt a neonikotinoidoknak a méhek viselkedésére gyakorolt lehetséges hatásainak vizsgálatakor. Sajnos ezek a tanulmányok ugyanazzal a rendszerhibával rendelkeznek: hibás, nem a gyakorlatot követő adagolás, és a méheknek a kísérleti koncepcióban rögzített kényszeretetése. A mi tanulmányunk természetes körülmények között kétféle dolgot mutat: Először is a rádiófrekvenciás technológia is alkalmazható, hogy értékelhető eredményt kapjunk a szabadon repülő mézelő méheknél. Másodszor pedig a hatás egyértelműen elmarad: Természetes feltételek mellett a neonikotinoidok használatakor nem mutatható ki a méhek viselkedésére gyakorolt hatás.

agrontrend.hu / agrarheute.com

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.