2020.02.23., vasárnap , Alfréd

Szántóföld

2016. november 21. hétfő • 14:10

Nitrátérzékeny? AKG? Nagy előnye van!

Hogyan tudjuk értelmezni talajvizsgálati eredményeinket, mire tudunk következtetni az eredményekből? Sokan gondolják úgy, hogy a kötelező talajvizsgálatnak nem sok értelme van, ugyanakkor megfelelő ismeretek mellett 'megfejthetjük' földjeink rejtelmeit, megoldásokat találhatunk a kérdésekre.

Sokszor beszélgetek termelőkkel, akik nitrátérzékeny vagy AKG-s területen gazdálkodnak. Partnereink általában a hátrányokat említik elsőként, sokszor érthető módon, hiszen az adminisztráció, az egyéb előírt kötelezettségek sok időt elvesznek a termelőktől. Gyakran negatívumként említik a kötelező talajmintázást, tápanyag-gazdálkodási tervek kötelezettségéit is.

Nézzük most más oldalról! A kötelező mintavétel, szűkített vagy bővített laboreredmény, a tápanyag-gazdálkodási terv egyértelműen hozzásegít ahhoz, hogy területeinket megismerjük, tudatosan tervezzük és végezzük a tápanyag-utánpótlást és növeljük termelékenységünket, vagy csökkentsük költségeinket. 

Gyors helyszíni mérésekkel is meghatározható, hogy melyek azok a tényezők, amiken javítani szükséges. 

Természetesen ennek előfeltétele a megfelelő módon, az előírások szerint megszedett talajminta, az akkreditált laboreredmény, valamint a jegyzőkönyvben található paraméterek megfelelő értelmezése. A gépi mintavételezéssel tudjuk biztosítani a megfelelő talajminták szedését (reprezentatív mintavétel), a gyors laborvizsgálatoknak (akkreditált) köszönhetően 25 munkanapon belül elkészülnek a szükséges mérések, majd a tápanyag-gazdálkodási terv. Természetesen ezzel nem ér véget ’küldetésünk’. Amennyiben Partnerünk igényli, személyesen leülünk vele, a táblákat egyenként végigbeszéljük, elmondjuk, hogy mit látunk az eredmények alapján, merre érdemes elindulni, milyen ok-okozati összefüggések vannak a talaj-tápanyag-növény (termés) között.

Gyakran előfordul, hogy egy megszokott munkaművelet, tápanyag-utánpótlási ’szokás’ okozza a gyenge termést. A talajvizsgálati eredmények alapján ezekre a korlátozó tényezőkre tudunk rámutatni, meghatározni a korrigáló lépéseket, kiszámolni ennek költségeit. Sokszor Partnereink csak a problémás területekkel fordulnak hozzánk,- szeretnék tudni, hogy mi okozza, hogy az adott területen évek óta romlik a betakarított termés mennyisége, minősége? Akár gyors helyszíni mérésekkel is megtudjuk határozni azt, vagy azokat a tényezőket, amelyen javítani kell (talajjavítás, művelési hibák, tömörödöttség stb.).  Kiszámoljuk a talajjavításhoz szükséges anyag mennyiségét, segítünk a beszerzésben, visszamérjük a területeket, megfelelően monitorozva a hatást, mind a talajban, mind a kultúrában. Olyan szolgáltatást kínálunk Önöknek, amellyel a talajmintavétel, laboratóriumi dokumentáció, tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésének terheit levesszük vállukról, és az átadott, leszűrt információval hozzájárulunk az Ön sikeréhez, talajai állapotának megőrzéséhez, javításához.

Csomagajánlataink megkönnyítik a az Ön választását! Ön megmondja hol, a többit mi intézzük!

Agro Aim Hungária Kft. (x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.