2019.08.18., vasárnap , Ilona

Szántóföld

2019. január 10. csütörtök • 12:55

Nitrogén, hatékonyan

A növények számára a nitrogén létfontosságú, esszenciális tápelem, az egyik legszorosabb kapcsolatban áll a termés mennyiségével és minőségével.

A nitrogén részt vesz a nukleinsavak, enzimek, fehérjék és a klorofill felépítésében, tehát nem csak a vegetatív fejlődéshez, hanem a termésképzés során is nélkülözhetetlen. Hiányát a növény lassú és elmaradott növekedése, valamint fakó színe jelzi, többlete esetén pedig elhúzódó vegetatív fázis, intenzív, buja növekedés, betegségekre való fogékonyság és termésminőség romlás tapasztalható.


Kukorica kezdeti fejlődése nitrogén hiányában az optimális ellátáshoz képest
- fotó: Timac Agro

Mivel a nitrogén ilyen jelentős szerepet tölt be a növény életében, elsődleges kérdés gondoskodni folyamatos rendelkezésre állásáról.

A nitrogén az egyik legkönnyebben kimosódó és elillanó tápelemek egyike, így egyszeri, nagy dózisú hatóanyag kijuttatása nem vezet eredményre, nem javasolt.

Éppen ezért a tápanyag-utánpótlás gyakorlatában az azonnal hozzáférhető hatóanyagformák mellett – mint amilyen az ammónia és a nitrát – a lassabban feltáródó műtrágyák – mint a karbamid – is megjelentek, valamint léteznek olyan készítmények is, melyek lassítják a nitrogén hidrolízisét, ezzel biztosítva a szükséges tápanyag felvehetőségét a tenyészidőszak későbbi fázisaiban is.

A hatékony és környezettudatos nitrogéntrágyázás során figyelembe kell vennünk a talaj adottságait és a mindenkor aktuális tápanyagviszonyait, a terület csapadékviszonyait, az adott kultúra szükségleteit és a reális keretek között meghatározott elérendő termésmennyiséget, de fontos tényező lehet az esetleges tápelem szinergia és bizonyos antagonizmusok is.

E tényezők figyelembevétele mellett meghatározóak a kijuttatott tápelem minőségi paraméterei is.

A Timac AGRO SULFAMMO N-PROCESS növénykondicionáló termékcsaládja speciális összetétele és tulajdonságai alapján komplex megoldást kínál az intenzív termesztési rendszerek által támasztott kihívásokra is.

A termék kombináltan tartalmaz gyors (ammónium) és tartós hatású (karbamid) nitrogén hatóanyagokat, melyek egy szerves védőhálón belül helyezkednek el. Ebből a hálóból a karbamid nehezen, nagy molekulamérete miatt csak hidrolízist követően, ammóniumként tud kilépni a talajoldatba, ahol vagy a növény veszi föl, vagy átalakul nitráttá. Az illékony forma minimalizálásával és a tápelem folyamatos feltáródásával nagy mértékben csökkenthetjük a nitrogénveszteséget és kiegyensúlyozott ellátást tudunk biztosítani.


Az ammónium-nitrát nitrogénleadási görbéjének összehasonlítása a SULFAMMO-éval a növény nitrogénfelvételi dinamikájához képest - ábra: Timac Agro

A Timac AGRO többi termékéhez hasonlóan a SULFAMMO termékcsalád is tartalmaz biostimulátort. Az úgynevezett N-PROCESS szerves komplexben található indol származékok serkentik a növény nitrát- és nitrit-reduktáz enzimszintézisét, fokozva ezzel a nitrogén beépülését, a fehérjék szintézisét és így a fejlődés ütemét.

A SULFAMMO termékekben található MESCAL egy speciális talajkondicionáló alapelem. E mészforma kiküszöböli a nitrogén savanyító hatását és növeli a talaj bakteriális tevékenységét a gyökérzóna pH-jának optimalizálásával. Ezzel nem csupán további (tartalék) tápanyagok válnak elérhetővé a növény számára, hanem a gyökerek fejlődéséhez és a kiegyensúlyozott működéséhez szükséges kalciumhoz is hozzájuthatnak.


SULFAMMO termékcsalád összetétele - ábra: Timac Agro

A SULFAMMO termékcsalád valamennyi termékében kén és magnézium is található, kihasználva ezzel a tápelemek egymást erősítő hatását, szinergiáját. A kén elengedhetetlen az aminosavak képzéséhez, melyek például gabonáknál a termés minőségét határozzák meg. A magnézium a fotoszintézishez szükséges klorofill központi elemeként az életfolyamatokhoz szükséges energia összegyűjtésében játszik szerepet.  

Összefoglalva tehát, a termékcsaládra jellemző hosszú, elnyújtott nitrogén feltáródásnak köszönhetően folyamatos ellátást tudunk biztosítani a növény számára, a nitrogént feldolgozó enzimek aktiválásával pedig a kijuttatott hatóanyag legnagyobb mértékű hasznosulását segítjük elő. Mindezen hatások kiegészülnek a magnézium és a kén növényi nitrogén-anyagcserére gyakorolt hatásával, aminek köszönhetően SULFAMMO N-PROCESS átlag feletti hatékonyságú, környezettudatos nitrogén trágyázást tesz lehetővé.

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.