2020.05.27., szerda , Hella

Szántóföld

2020. április 03. péntek • 14:34

Növényvédelmi aktualitások

Fontos, hogy a jelenlegi változékony időben fokozottan figyeljük a kártevő aktivitására. Az őszi búza állományokban változó mértékben jelentkeznek rozsda és egyéb levélbetegségek a lisztharmattal együtt. A repcék az ország zömében szárnövekedés, rejtett bimbós, zöldbimbós állapotban vannak.

A 13. hét elején érezhető volt erős lehűlés, bizonyos megyékben hóesés miatt a vegetációs aktivitás megtorpant a repce és őszi búza esetében. A csapadék az ország egyes részein kedvező hatással volt talajaink nedvesség tartalmára. Növényvédelmi szempontból a hét első részében jelentős mértékben csökkent a repce szárormányos száma, illetve a búzákban a vetésfehérítő betelepedésének mértéke is. Ez nagyban köszönhető a hőmérséklet csökkenésének, illetve az ellenük irányuló védekezésnek. A 13. hét végére ismét beköszöntött a jó, kellemesen meleg idő, ami lehetőséget adott az őszi búzák gyomirtására - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: hippopx.com

A 14. hét elején, ami ismét lehűléssel kezdődött a repcék az ország zömében szárnövekedés, rejtett bimbós, zöldbimbós állapotban vannak. A nagy hőingadozásnak köszönhetőn a repcefénybogár kártétele, még több helyen nem éri el a védekezési küszöbértéket, azonban fontos a tábláink folyamatos szemrevételezése, mivel kártételének mértéke nemcsak a betelepülő imágók egyedszámától, hanem a repce fenológiai állapotától is függ.

Ahol repcét termesztenek, a repcefénybogár és lárvája egyike a legjelentősebb kártevőknek, amit csak tovább fokoz a két évtizede kialakult és rohamosan terjedő piretroid hatóanyagokkal szembeni metabolikus rezisztenciája.

A rajzás tömegessé válása pont a repce zöldbimbós állapotában a leggyakoribb, majd az időjárás függvényében általában elhúzódó jelleget ölt. Ha a bimbós fenológiai állapot a tartósan hűvös időjárás, a növények vontatott fejlődése miatt hosszabbra nyúlik, jelentős kárt képesek okozni.

Fontos, hogy a jelenlegi változékony időben fokozottan figyeljük a kártevő aktivitására. Az imágók a virágpor keresése közben kirágják a bimbókezdeményeket és a bimbókat.

A táplálkozás következtében a bimbók elszáradnak és lehullnak, a virágtengely felkopaszodik. A tojásrakás is többnyire a bimbókba, a porzók tövéhez történik. A lárvák a pollenfogyasztás közben megsértik bibeszálat és a bibét is, a károsodott bimbók fejlődése emiatt leáll. Így jelentős termésveszteség alakulhat ki kártétele során.

Az őszi búza állományokban változó mértékben jelentkeznek rozsda és egyéb levélbetegségek a lisztharmattal együtt. Fontos, hogy a lombvédelemre is kellő figyelmet fordítsunk, mert a csökkent asszimilációs felület termésdepressziót okozhat.

Sok érzékenyebb fajta esetében a levél felső része a hidegnek köszönhetően megbarnult, biostimulátorokkal, lombtrágyákkal segíthetjük az abiotikus tényezők okozta stresszhatások leküzdését.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.