2021.01.18., hétfő , Piroska

Szántóföld

2020. szeptember 10. csütörtök • 12:03

Nyakunkon a tengeri

A tavalyi után már kisöpörtünk, most érkezik a napraforgó, de van, aki már a kukoricát is vágja, mert van hová vinni nedvesen is. Milyen kukoricaszezonra számíthatunk? Milyen árakra? Aktuális kérdések kombájnra szállás előtt eheti cikkünkben.

Éppen két hónapja írtunk e rovatban arról, hogy hová lett a tavalyi kukorica. Azt kutattuk, miért tűnt el hirtelen a hazai piacról az ókukorica. Arra jutottunk, hogy elsősorban az export növekedése szívta ki a tavalyi – amúgy is szokatlanul alacsony - készleteket az országból. A 2019. évi egyharmados exportugrás után 2020 első félévében ugyanis csaknem ötven százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a kivitel. Szóval nem kell sokáig érvelni, miért várjuk üres raktárral és tele vágyakkal az új termést.

Kukoricaexport vetőmag nélkül

Nemzetközi helyzet

Az idei globális kukoricatermés újabb történelmi rekord lesz. Rekordot várnak az USA-ban, de gyakorlatilag minden fontos termelő térségben hasonló a helyzet (pl. EU, Ukrajna, Oroszország, Brazília, de még Kína is). Ehhez azonban gyorsan hozzá kell tenni azt, hogy a felhasználás is csúcsra ugrik. Így a készletszint csak jelképesen emelkedik, emiatt pedig a piac érzékenyebben reagál minden piaci hírre. Ez az érzékenység ebben az évben amúgy is fokozott, hiszen a koronavírus globális tombolása miatt több a bizonytalanság a piaci várakozásokban.

A kukorica világpiaca is élénkül, mintegy 8 százalékkal. Számunkra ebben a legfontosabb, hogy Ukrajna várhatóan tovább fokozza exportját, az EU pedig hozza a szokásos importját. Az Európai Unió takarmánykukorica importjának már közel kétharmada Ukrajnából érkezik. A legtöbbet Spanyolország, Hollandia, Portugália és Olaszország veszi meg. Az EU-ban a takarmánycélú hasznosítás során több kukoricát, és kevesebb búzát és árpát fognak várhatóan felhasználni.

A fő kérdés tehát az, ha ilyen kedvezőek a terméskilátások, akkor miért emelkednek az árak? A válasz egyrészt azért, mert a kereslet az elmúlt hetekben szintén élénkülni kezdett. Másrészt, mert az olajárak is emelkedtek, amire viszonylag érzékenyen reagál a kukoricapiac. Épp emiatt számolunk azzal, hogy az előttünk álló napokban kissé lefelé fordul a tőzsdei kukoricaár, de az emelkedő trend nem tűnik el. Az időjárási aggodalmak persze gyakran ütik fel fejüket, de a jó terméskilátásokat nem rontják érdemben.

Az árkilátások is kedvezőek a kukorica piacán. Az európai piacon is lassan emelkedő árakra számítanak az előttünk álló hónapokban.

Az utóbbi hetekben Chicagóban felfelé megy a kukorica ára, míg a búzáé már lefelé

Forrás: ft.com

Az Európai Unióban idén a tavalyinál majd két százalékkal kisebb területen, 8,7 millió hektáron vetettek takarmánykukoricát. A termés azonban így is eléri az elmúlt évi 70 millió tonnás szintet. A közösség importja várhatóan ismét 18,4 millió tonnás lesz.

Forrás: DG AGRI

Itthon is rekord közeli termés lesz

A vénasszonyok nyara, aminek napjait most éljük, kifejezetten kedvez a még lábon lévő terménynek. A kukoricatáblák is szép képet mutatnak. Az idén 989 ezer hektáron került a földbe takarmánykukorica, ami némileg meghaladja a tavalyit.

Fentiek alapján, az idei év eddigi áremelkedései mögött a kukorica és a helyettesítő gabonafélék alacsony készletszintje volt a döntő mozgató, leginkább a szárnyaló export okán. Jelenleg mintegy 10 százalékkal vagyunk a tavalyi árak felett. A NAIK AKI adatai szerint a 35. héten 46 ezer forint volt a takarmánykukorica átlagos felvásárlási ára.

Forrás: KSH

A hazai kilátások vizsgálatakor nem feledkezhetünk meg arról, hogy nálunk igen magas a hazai feldolgozói kapacitás. Ez biztos piacot jelent a kukoricánknak, egyben stabilizálja és gyakran a térségben jellemző felett tartja az árakat.

Az Erste Agrár Kompetencia Központ várakozásai szerint, a kukorica az előttünk álló hetekben megtorpan, kissé csökken, de az év végéhez közeledve, a jövő év első hónapjaiban lassú emelkedést fog mutatni.

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

 

 

 

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.