2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Szántóföld

2019. augusztus 04. vasárnap • 10:59

Nyilvánosságra hozták a 2019-es leíró fajtajegyzéket

Megjelentek és ingyenesen letölthetők a Szövetségi Növényfajta Hivatal új leíró fajtajegyzékei.

A Szövetségi Növényfajta Hivatal (BSA) nyilvánosságra hozta a gabonák, kukoricák, olaj – és rostnövények, hüvelyesek, takarmányrépák, valamint a köztes kultúrák új leíró fajtajegyzékét (BSL). A BSA közlése szerint, a jegyzék július 1-jétől írja le táblázatos áttekintések segítségével a jóváhagyott fajtákat, azok termesztési, rezisztencia, minőségi és hozam tulajdonságaik alapján. Az árpa, a zab és a búza esetében ezen kívül a biogazdálkodásra alkalmas fajták leírása is megtalálható.


fotó: pixabay

A BSA közlése szerint a főként belföldön szaporított növényfajok esetében a piaci jelentőséget a vetőmag-szaporító területek feltüntetésével szemléltetik. A kiadvány kiegészül olyan fajták választékával, amelyek az európai fajtakatalógusban szerepelnek és forgalmazhatók Németországban.

Megjelent a burgonya leíró fajtajegyzékének új kiadása is.

A BSA által 2019. május 15-ig jóváhagyott fajtákon kívül olyan, a piac szempontjából releváns fajtákat is tartalmaz, amelyeket az Európai Unió egy másik tagállamában nyilvántartásba vettek.

A fajtákat táblázatos áttekintések segítségével a BSA értéktesztjei és a tartományok fajtakísérletei alapján azok rezisztencia, minőségi és hozam tulajdonságaik alapján mutatják be. Leírják továbbá a Németországban jóváhagyott burgonyafajtákat gumó tulajdonságaik alapján. A burgonyafajták piaci jelentőségét a vetőmag szaporító-területek alapján mutatják be.

Ebben a kiadványban tüntetik fel először a rezisztens fajták mellett a burgonyarák ellen kevésbé fogékony fajtákat is.

Ezenkívül a tartományok ökológiai gazdálkodási kísérletei alapján először kerül bemutatásra számos étkezési fajta hozam és minőségi jellemzői.

A fajtajegyzékek ide kattintva tölthetik le.

A 2019. évi burgonya leíró fajtajegyzékét a Szövetségi Növényfajta Hivatal (Bundessortenamt=BSA) adja ki Hannoverben az ISSN 14 30-97 77 szám alatt.

Beszerezhető:

Bundessortenamt
Osterfelddamm 80
30627 Hannover

Telefon: 0511 – 9566-5732
Fax: 0511 – 9566-9600
E-Mail: bsl kukac bundessortenamt pont de

agrotrend.hu / Top Agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.