2020.10.22., csütörtök , El?d

Szántóföld

2020. szeptember 29. kedd • 09:19

Oroszország még hosszú évekig uralhatja a világ búzapiacát

Ahogy az orosz búzatermesztés rekordokat dönthet ebben az évben, az ország folyamatosan növeli az exportot is, illetve egyre szélesebb körben terjeszti ki a potenciális vásárlóinak körét.

Egyre jobban terjed a világban az orosz búza, és a rekordokhoz közelítő termés hatására Oroszország még hosszú éveken át uralhatja a globális búzapiacot - írja az Origo. Algéria például a múlt héten jelentette be, hogy minden exportőr országtól elfogadna búzát, beleértve Oroszországot is. Algéria szerepe azért fontos, mert a világ harmadik legnagyobb búzavásárlója, azonban Oroszország eddig csak igen kis mennyiségben exportált az észak-afrikai államba – írja az RT.com.

Algéria bejelentése azt követően jött, hogy Szaúd-Arábia szintén megnyitotta a piacát az orosz gabona előtt idén.

A szakértők kiemelték, egyfelől Oroszország jelentős összegeket fordított arra, hogy növelje a piaci részesedését, amely folyamatosan bővül. Emellett pedig az importőrök számára is logikus, hogy több országtól vásárolnak, hiszen így potenciálisan olcsóbban juthatnak hozzá gabonához a jövőben.

Fotó: AFP

Az orosz előretörésnek egyik komoly vesztese egyébként Franciaország lehet, különösen Algériában. A francia mezőgazdaság legnagyobb Európai Unión kívüli felvevőpiaca ugyanis Algéria, azonban a számítások szerint ebben a szezonban a francia kivitel megfeleződhet.

Az orosz mezőgazdaságot erősen megtámogatja, hogy a jelenlegi szezon rekord erős termésének köszönhetően, a tervek szerint, 37,5 millió tonnányi búzát exportálhatnak (a nagyjából 127,5 millió tonnából). Az orosz búzatermés több mint 20 százalékkal nőtt az elmúlt hat évben.

Ennek köszönhetően pedig Oroszország elérte, hogy a világ búzapiacának jelentős részét uralja, miközben a legnagyobb búzaexportőr lett. 2000 óta egyébként az orosz piaci részesedés megnégyszereződött a globális búzapiacon.

agrotrend.hu / Origo

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.