FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Szántóföld

2018. április 12., csütörtök • 15:46

Összefogja a kamara a szántóföldi növénytermesztés beszállítóit is

Szántóföldi növénytermesztést fő- vagy melléktevékenységként mintegy 200 ezer kamarai tag végez, az április 10-én megalakult alosztály az őket kiszolgáló szaporítóanyag-, növényvédőszer- és mezőgépgyártókat, -előállítókat, -forgalmazókat, illetve a tápanyag-utánpótlással foglalkozó vállalkozásokat is tömöríti.

Beszállítóipari alosztály alakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi növénytermesztési osztályán belül - tájékoztatott csütörtöki közleményében a köztestület.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési osztályának tevékenységét Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke felügyeli. Az alelnök az osztály keretében megalakuló alosztály első, április 10-i ülésén hangsúlyozta: a közel 400 ezres kamarai tagság több mint fele fő- vagy melléktevékenységként szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik vagy érdekelt az ehhez kapcsolódó beszállítóiparban. Az alelnök örömét fejezte ki, hogy a beszállítói szegmens széles körben képviselteti magát az alosztály munkájában, hiszen

nagyon fontos, hogy a Kamara közvetlenül ismerje meg a megoldandó problémákat, közösen dolgozhassanak az előrevivő elképzeléseken.

Mint Petőházi Tamás, az országos szántóföldi növénytermesztési osztály elnöke elmondta, fontos, hogy

a magyar agrárium nem független a világgazdasági folyamatoktól, így nagyon lényeges a tudásmegosztás, az információátadás.

Az alágazat egyik fontos kihívásának nevezte az esetleges krízishelyzetek kezelésére felkészülést, valamint a fordított áfa várható megszűnése miatt 2019-től induló új ÁFA-szabályokra való felkészülést, illetve a versenyképesség erősítését, a hatékony innovatív technológiák elterjesztését. Az elkövetkező időszak fontos vállalásaként említette az ajánlati fajtalista elindítását takarmány kukoricában, majd őszi búzában – ami természetesen a beszállítókat is érinti.

A beszállítóipari alosztály – melynek vezetője Feczák Gábor – tagjai részéről már az alakuló ülésen is több téma felvetődött. Így például a növényvédelmi támogató tevékenységek, a gépgyártásban a hazai részarány növelése, az illegális, hamisított szerek elleni fellépés, a tápanyag-utánpótlás fontosságának hangsúlyozása, valamint fontos terület a növényi szaporítóanyag felügyeleti rendszer átalakításának lehetősége.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.