2021.03.01., hétfő , Albin

Szántóföld

2019. augusztus 14. szerda • 13:51

Ősszel Agility + Alliance csomaggal a gyommentes kalászosokért

A kalászosok őszi gyomirtása az ország nyugati részén, elsősorban Zala megyében már a ’90-es években bevált technológiai elem volt.

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódít elsősorban a Dunántúlon, de az ország keleti részén is mind többen alkalmazzák, még az olyan területeken is, ahol nem fordul elő nagy széltippan. Az őszi gyomirtás elterjedésének számos oka van, amelyek közül elsősorban a változóban lévő gyomflórát kell kiemelni. A kalászostáblákon nagy gondot jelentenek az egyszikű gyomok, amelyek közül a nagy széltippan a legjelentősebb. De nem szabad megfeledkezni a helyi „specialitásokról” sem, úgymint az olaszperje, a parlagi ecsetpázsit, a vékony egércsenkesz stb.

Azokon a területeken, ahol korábban folyamatosan szulfonil-karbamid hatóanyagú készítményekkel végeztek gyomirtást, nagy tömegben kiszelektálódtak és felszaporodtak a veronika-, árvácska-, árvacsalán-, tyúkhúrfélék. Ezek a gyomok kora tavasszal már virágoznak, és nagyon ellenállók a gyomirtó hatóanyagokkal szemben.

Rengeteg tápanyagot és vizet képes elvonni a kultúrnövénytől az ebszékfű is, amely napjainkban a kalászosgyomok rangsorában az első helyen szerepel.

Természetesen a többi kétszikű gyomnövény, mint a ragadós galaj, pásztortáska, pipacs, kék búzavirág, mezei tarsóka, szintén sok bosszúságot okoz a gazdáknak. Az őszi gyomirtással ezeket a gyomnövényeket széles hatásspektrumban, már korán el tudjuk pusztítani, illetve a csírázásukat is meg tudjuk akadályozni. Így a talajban lévő nedvességet, a kijuttatott tápanyagot a kultúrnövény fogja hasznosítani, amely zavartalanul fejlődhet az ősz folyamán, és kellően megerősödött, gyommentes állománnyal kezdődhet a tavasz.

Az őszi gyomirtásnak a munkaszervezés szempontjából is nagy jelentősége van.

Az utóbbi évtizedben tapasztalhattuk, hogy az időjárás kiszámíthatatlanná vált, emiatt a tavaszi munkák nehezen tervezhetők. Ha a gyomirtást ősszel elvégezzük, ezzel a munkafolyamattal már nem kell foglalkoznunk. Ráadásul a tavaszi első permetezés során a tankkeverékekbe kevesebb növényvédő szert kell tennünk, melyek így kevésbé befolyásolják egymás hatékonyságát.

Az őszi gyomirtásra a Nufarm az Agility + Alliance csomagot ajánlja.

A csomag 20 l Agilityt és 800 g Alliance 660 WG-t tartalmaz. A 16 ha-ra elegendő csomagot tankkeverékben kell kijuttatni. Az Agility dózisa 1,25 l/ha, az Alliance 660 WG dózisa 50 g/ha. A két termék három hatóanyagot tartalmaz, melyek mindegyike talajon és levélen keresztül is hat. Ennek köszönhetően

nemcsak a már fejlődő gyomokat pusztíthatjuk el, hanem a talajban lévő magok csírázását is megakadályozzuk.

Bemosó csapadék esetén a tankkeverék hosszú tartamhatással rendelkezik, így tavasszal a kalászostáblák tiszták lesznek. Acattal vagy szulákkal fertőzött területen tavasszal 1 l/ha Mecomorn kijuttatását javasoljuk. Az Agility + Alliance csomag optimális kijuttatási ideje akkor van, amikor a kalászos kikelt, az állomány 3 leveles, a kétszikű gyomok 2-4 levelesek, a széltippan és a vékony egércsenkesz 1-3 leveles állapotban van, és még nem esett át a gyökérváltáson.

Az Agility és Alliance 660 WG együttes alkalmazásának előnye, hogy széles spektrumban pusztítja a korábban felsorolt T1-T2 kétszikű gyomokat, a repce árvakelését és az egyszikűek közül a nagy széltippant, valamint a vékony egércsenkeszt.

A csomag rugalmas kijuttathatósága, hosszú hatástartama mellett rendelkezik az őszi gyomirtás összes előnyével is.

agrotrend.hu / Nufarm

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.