2020.04.05., vasárnap , Vince

Szántóföld

2016. július 07. csütörtök • 14:24

Őszi árpa: nem tükrözi az ár a minőséget

Több termelő manipulációt sejt a nyomott gabonafelvásárlási árak kapcsán, a somogyi térség egyik meghatározó kereskedője szerint aki ilyet állít, üldözési mániában szenved. Sok a külföldi gabona, de számos külföldi régióban nem termelnek olyan minőségű terményt, mint Magyarországon.

A tonnánként 37-38 ezer forintos őszi árpa sokkoló hatású, ismerte el Baranyai Sándor, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének elnöke. Azt mondta: a termelőknek sok a munkájuk, de ebből nincs elfogadható jövedelmük.

Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság szövetkezet elnöke gyalázatosnak minősítette az árpa árakat, melyek ha tartósan maradnak, akkor sok kistermelő bedobhatja a törülközőt. S bár a búza aratása még odébb van, a szakember szerint az is majd újabb, nem várt meglepetéseket hozhat.

– Bárki mondhatja, hogy sok a külföldi gabona, de attól szerintem még vitathatatlan, hogy számos külföldi régióban nem termelnek olyan minőségű terményt, mint Magyarországon. A minőséget viszont szerintem tükrözniük kell az áraknak is. Szükséges azért valamit tenni, hogy megmozduljon a piac, mert ez így tarthatatlan. Az egyik kereskedőtől a napokban hallottam, hogy állítólag külföldi partnerük jelezte: még 30 ezer forintért se vegyenek egyelőre árpát, mivel az áru iránt máshol is minimális az érdeklődés. Ha valóban így van, akkor szerintem ezek a folyamatok is leblokkolhatják a hazai piacot. Siralmas a helyzet, de nem adjuk fel, küzdünk az életben maradásért - mondta Lackovics Sándor.

A kaposvári MG. Produkt Kft. a hétvégéig közel 4000 tonna őszi árpát vásárolt fel, s a cég munkatársai óvatosan kötnek üzletet a következő napokban is. Hanyecz Imre ügyvezető igazgató azt mondta: túlkínálat van, ez vezetett a mostani állapothoz. Román, bulgár, ukrán és szerb kereskedők is megjelentek az áruval, s ez gyakran tonnánként nagyjából 10 euróval olcsóbb, mint a magyar. A felvetésre, miszerint egyesek manipulációt sejtenek a kialakult belföldi árak miatt, a cégvezető úgy válaszolt: lehet, hogy üldözési mániában szenved, aki ilyet mond. Nincs manipuláció, egy olyan sok szereplős piacon ez nem fordulhat elő.

– A gabonapiacon bármikor, bármi történhet. Egyelőre mi is jóval kevesebb árut vásároltunk a szokásosnál. Búzából tavaly ilyenkor csaknem 40 ezer tonnát rendeltünk meg, eddig alig tízezer tonnát. Hanyecz azt is közölte: a piaci folyamatokba államilag nem lehet beavatkozni, EU-tagok vagyunk. Az aratás előrehaladtával vélhetően változik a helyzet, ám részletes árelőrejelzésekbe nem kívánt bocsátkozni.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.