2021.06.18., péntek , Arnold, Levente

Szántóföld

2020. október 23. péntek • 07:25

Őszi növénytáplálás bór és kén felhasználásával

Hazánkban még kevesen használnak ősszel mezzo- és mikroelem tartalmú növénykondicionálókat, pedig ha nem töltjük fel megfelelő mennyiségű tápanyaggal a növényállományunkat, nagyobb eséllyel okozhat a tél gazdasági kárt bennük.

Repce esetén kísérleti eredmények igazolják, hogy a bór tartalmú lombtrágyázás csökkenti a kifagyás veszélyét, illetve termés növelő hatása van, hisz ősszel alakulnak ki a termés mennyiségét befolyásoló oldalelágazások kezdeményei, melyhez tápanyagra van szüksége a növénynek.

Miért is fontos a bór a növényeknek?

  • esszenciális mikroelem, mely alapvető szerepet játszik a növény tápelemfelvételében, a szénhidrátok és egyéb asszimiláták szállításában és felhalmozásában, a gyökér és a szállítószövetek kialakításában, valamint a virág- és termésképzésben.
  • A növényben nem, vagy nagyon rosszul mobilizálódik, ezért fontos az ellátás időzítése és folytonossága.
  • Számos termesztett növényünk intenzíven reagál a bórhiányra
  • A bórhiányos növény rosszul köt és gyakori a virágelrúgás
  • A gyümölcsfákon és a szőlőn sem ismeretlen a bórhiány fogalma. A hiány következtében romlik a megporzás hatékonysága, az ízközök rövidek lesznek, a virágok lehullanak

Az RWA Magyarország Kft. a növények bór táplálására a Grow Balance Bór termékét javasolja. A készítmény az RWA saját terméke, mely a bórt korszerű, etanolamin formában tartalmazza (150 g/liter). Ez a formuláció növeli a bór oldhatóságát, s ezáltal biztosítja a növény számára annak legjobb elérhetőségét, illetve a korszerű formuláció a fitotoxicitási kockázatot más bór formákhoz képest a legalacsonyabb szintre csökkenti. A termék jól keverhető más növényvédő szerekkel, kijuttatható azokkal tankkeverékben, ez gazdaságossági szempontból sem elhanyagolható. Biztosítja a magas bórigényű növénykultúrák számára a látható és rejtett hiány hatékony kezelését. Átlagos bórigény mellett (rejtett hiány) ajánlott dózisa 1 liter/ha, s kétszeri kezelés ajánlott, magas igénynél (látható bórhiány) 1,5 liter/ha a javasolt dózis, kétszer vagy háromszor kijuttatva.

Az RWA Kft. ajánlatában szerepel a GrowMax Kén elnevezésű magas kén(695 g/l) és nitrogén(198 g/l) tartalmú levéltrágya oldat, mely mikroelemeket is tartalmaz. A termék alkalmas a kénhiány megelőzésére és kezelésére minden kén igényes szántóföldi és kertészeti kultúrában. Az őszi vetésekben az ősszel kijuttatott kén csökkenti a növények fagyérzékenységét. Hatékonyságát növeli az azonnal hozzáférhető kénforma, az emelt nitrogén és jelentős mikroelem tartalom. A kén – a nitrogénnal együtt – fontosak a fehérjeszintézisben. A kén részt vesz a növények betegség ellenállóságának kifejtésében is.

A termék prémium minőségét az adja hogy, formulázott levéltrágyaként nem csak magát a tápelemet, hanem hatékonyságjavító adalékanyagokat, adjuvánsokat is tartalmaz. A nedvesítő szer és a tapadásfokozó mellett megtalálható benne még visszanedvesedést fokozó- és párolgáscsökkentő segédanyag is. Ajánlott dózisa: 3-5 l/ha 1-2 kezelés alkalmával.

Válassza az RWA Magyarország kínálatában megtalálható Grow Balance Bór és Grow Max Kén termékeket az idei őszi szezonban, hogy termelését biztonságban tudhassa.

További információkért, árakért keresse bizalommal területi képviselőinket!

www.rwa.hu

(X)

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.