2020.08.12., szerda , Klára

Szántóföld

2019. október 31. csütörtök • 15:08

Őszi vetés a Väderstad-dal

Általánosan hangoztatott és elfogadott tézis, hogy egy gazdaság eredményességét a vetés minősége alapvetően meghatározza.

Azonban az eredményt számtalan tényező befolyásolja, beszélhetünk olyan külső körülményekről (időjárás, inputanyag árak, gazdasági környezet, piac, stb.), melyeket nem, vagy csak részben tudunk befolyásolni és vannak olyan összetevők (talajelőkészítés, művelési rendszer, gépválasztás, inputanyag felhasználás, vetési idő, fajtaválasztás, stb.) melyekre van ráhatásunk.

Tolnai Péterrel, a Väderstad Kft. területi képviselőjével beszélgettünk az őszi vetések minőségének fontosságáról.

 • Milyen tényezők szükségesek az eredményes őszi vetéshez?
 • A jó minőségű vetéshez és az azt követő egyöntetű kelés eléréséhez nem elég csupán egy elemet (például a vetőgépet) kiemelni a rendszerből, hiszen bizonyos egyéb alapfeltételnek is meg kell lenni ahhoz, hogy a gazdálkodás sikeres legyen. A vetést megelőzően minden esetben fokozott figyelmet kell szentelni a talajelőkészítésre, ami gyakorlatilag a betakarítást követő tarlómunkákkal kezdődik, melyet az alapművelés, magágykészítés, vetés, illetve annak lezárása követ. A tavaszi vetésű növények talajelőkészítésére és vetésére úgy gondolom mindig is több figyelmet fordítottunk, mint a kalászosokéra.


A Rapid 300-400 C vetőgépek vetéssel egy menetben műtrágyát és mikrogranulátum juttatnak ki

 • Mely őszi kultúra kap kiemelt figyelmet a gazdálkodók körében?
 • Nagyobb figyelmet talán csak az őszi káposztarepce kapott, amely mint apró magvú, sekély vetésű növény különösen érzékenyek a finomabb, homogén nedvesség tartalmú magágyra. Hazánkban a repcetermesztésre, kelésre kockázatot leginkább a talajelőkészítési és a vetési időszakában tapasztalható egyre gyakoribb hosszú száraz időszakok jelentenek. A kockázat fokozottan érvényes, ha csapadékszegény évben végzett hagyományos forgatásos alapművelés több soron történű vízvesztő elmunkálással, porosítással párosul.
 • Hogy vélekednek a gazdák az őszi búza vetéséről?
 • Az a vélekedés már idejétmúlt, hogy a búza legyen a földben, aztán majd abból is lesz termés, hiszen ennél a növénynél sem mindegy, milyen a kezdeti indulás. Az utóbbi évek, évtizedek egyre szélsőségessé váló időjárása miatt azonban nagyobb figyelmet kell fordítani az őszi vetésű növényekre is. Elég csak az előző évre visszatekinteni. Jellemzően igen száraz talajokon történt az alapművelés, ami elhúzódó, lassú keléssel párosult, így már a vetést követően megpecsételődött a várható termésszint.


Rapid A 600-800S magelosztási rendszere ​​​​​​​

 • Az eredményes gazdálkodás alapja a jó vetés. Mi kell ehhez?
 • Az nem lehet kérdés, hogy a vetéstechnológia, melybe beleértem az alkalmazott vetési rendszer minden elemét, alapvető hatással van a leendő termésmennyiségre és ennek egyik meghatározó eleme a vetőgép.
 • Milyen segítséget nyújthat a Väderstad a vetés körüli időszakban a gazdák számára?
 • Vetőgépeinkkel kapcsolatosan hazánkban az elmúlt több mint 20 év alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk, így mikor egy gazdaság vetőgépvásárlás előtt áll, akkor tudunk az adott talajtípushoz, termesztett kultúrához, művelési rendszerhez megfelelő gépet ajánlani. Ha Magyarországon a Väderstad nevet említik, akkor jellemzően elsőként a Rapid nevet teszik mellé, hiszen ez a gép több mint 25 éve a piacnak mutatott egy új irányt, új lehetőséget. A termékpaletta bő 10 évvel ezelőtt kiegészült a Spirit vetőgépcsaláddal, ami a könnyű és középkötött talajokon alkalmazható kompromisszumok nélkül.
 • Mit kell tudnunk a méltán elismert Väderstad Rapid vetőgépekről?
 • Rapid vetőgépeink elsősorban a kötött, nehezen művelhető területeken mutatják meg az erősségüket, hiszen az egyedi szimpla tárcsás csoroszlyakialakítás, mely akár 150 kg nyomással hatol a talajba, biztosítja a pontos maglehelyezést, nagy menetsebesség mellett is. A vetőtárcsák szármaradványoktól mentes, tiszta magárkot nyitnak, enyhe szöget zárnak be a haladási iránnyal, így finom szerkezetű talajt hoznak létre a mag körül, ezért a csírázás szempontjából kritikus jó mag-talaj kapcsolat létrejötte garantált. A csoroszlyák mögött lévő nagyméretű tömörítő kerekek hatékony egyengetést és tömörítést adnak.

​​​​​​​
Rapid A 600-800 a vetőgépek zászlóshajója​​​​​​​

 • Miben különböznek a Spirit vetőgépek?
 • Spirit vetőgépnél a tömör magágy elérése érdekében a maglehelyezés előtt nagy átmérőjű mellső tömörítő keréksor egyengetik a felszínt. A duplatárcsás vetőcsoroszlya (melyek nyomása a traktorfülkéből állítható) keskeny magárkot nyit, ami kismértékű talajbolygatással jár és kiváló mélységtartást eredményez kisebb csoroszlyanyomás esetén is. A csoroszlya hátsó, széles sortömörítő kerékhez kapcsolódik, ami kiválóan leköveti a talajfelszín egyenlőtlenségeit, így az állandó vetésmélység biztosított. A nagy átmérőjű sortömörítő kerekek alkalmazásának másik előnye a nagy sebességnél is nyugodt futás.

​​​​​​​
A Spirit 600-900 C vetőgépek megújultak 2019-ben. Új vezérlést és aktív csoroszlyanyomást kaptak.

 • A folyamatosan változó termesztési körülmények, a klímaváltozás miatt egyre nagyobb hangsúlyt kap a talaj kímélése, hogyan járulnak hozzá a Väderstad vetőgépei a talaj megóvásához?
 • A szélsőséges időjárási viszonyokhoz való minél jobb alkalmazkodás, menetszám csökkentés, nedvességmegőrzés, költséghatékonyság elérése érdekében, olyan vetőgépre van szükség, amely magágynyitást, vetést, felszínegyengetést, lezárást, hengerezést, tömörítést kombinált eszközként egyetlen menetben képes elvégezni. A menetszám csökkentésével csökkenthető a talaj nedvességvesztése, ami segíti a gyors, egyenletes csírázást és kelést. A nagy menetsebesség melletti, kiváló vetésminőség, így nagyobb napi területteljesítményt eredményez.
 • Milyen eszközökkel bővíthetik a gazdák a Väderstad vetőgépeket?
 • Vetőgépeink bizonyos típusai szükség szerint a vetéssel egy menetben képesek műtrágyát is kijuttatni. Hagyományos, szántásra épülő vagy csökkentett menetszámú talajművelési rendszerben és direktvetésben is használhatók. A 125 mm-es sortávolság, minél előbbi talajborítást a vetett növények gyomnövényekkel szembeni jobb versenyképességét jelent. A talajtakarás gyorsabb kialakulása miatt csökken a talaj párolgásából adódó vízveszteség, ami kritikus tényező a kelés idején. A hatékony magágy előkészítés érdekében a vetőgépek nagy teljesítményű magágykészítő egységgel szerelhetők. Lehetőség van művelő tárcsasor és/vagy CrossBoard simító alkalmazására. A gépekre szerelhető radar által vezérelt BioDrill aprómagvető egységgel a sokoldalúság tovább növelhető. A Väderstad egy teljesen egyedi technológiát is kínál vetőgépeihez, az ún. SeedEye magszámláló rendszert, melynek használatával előzetes leforgatás nélkül megadható a négyzetméterre kivetendő magszám.

​​​​​​​
A Spirit vetőgépek Fenix II. típusú elektromos magadagolója​​​​​​​

 • A kiváló eszközökön felül mivel segíti a Väderstad a partnereit az eredményes gazdálkodásban?
 • Gépeinkre 2 év garanciát vállalunk. A gondozásmentes csapágyak, a kevés zsírzási pont, valamint a tartós kialakítású csapok és perselyek alacsony szervizköltséget és kevés karbantartásra szánt időt jelentenek. A gépek üzemeltetéséhez elengedhetetlen, jól felkészült, szakértő szervizhálózattal és megbízható alkatrészellátással rendelkezünk, ami a gazdálkodáshoz legalább annyira fontos, mint a megbízható gép.

 

​​​​​​​agrotrend.hu / Väderstad Kft.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.