2022.08.15., hétfő , Mária

Szántóföld

2022. június 25. szombat • 11:43

Jóval kevesebb gabona terem itthon idén, mint tavaly, és ez nagy baj

A repcében, az őszi búzában és árpában nagyon nagy károkat okozott a szárazság az Alföldön, mondja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke, aki egyben a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese is.

Az első termésbecslések, illetve a betakarítások alapján is elmondható, hogy jelentős aszállyal néz szembe az ország keleti része, főként az Alföld, írja az Infostart. A szárazság – a már a téli fagyokat is megsínylő – repcetermést teljes mértékben tönkretette, de az őszi búza és az őszi árpa is nagy mértékben károsodott – tájékoztatott Kozsuch Kornél.

Utóbbit illetően a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese megjegyezte, már az árpa betekarítása végén járnak, de a termésátlagok nagyon gyengék. Van, ahol 2 tonnát takarítanak be hektáronként, és meglehet, hogy a megyei átlagtermés a 4 tonnát sem fogja elérni, szemben a múlt évi 8 tonnával. A búza terén sem jobb a helyzet, a korábbi 7-7,5 tonna hozamnak durván a fele, 3,5 tonna várható idén – tette hozzá a NAK Békés megyei elnöke.

Fotó: MTVA

Miután az őszi vetésű termények betakarítása már megkezdődött, már az eső sem segítene, inkább csak akadályozná a betakarítást, rontva a minőséget. A szintén nagy károkat elszenvedett napraforgó és kukorica viszont még jól tolerálna egy esős időszakot – jegyezte meg Kozsuch Kornél. A kukoricán az aszálykár jelei látszanak: sárgulnak és bepöndörödnek az alsó levelei, pedig most kellene megindulnia a csőképződésnek, amihez viszont sok csapadékra volna szüksége a növénynek. A napraforgó is nemhogy erősödne és nőne, hervad és száradnak le az alsó levelei.

„Nagyon nagy problémák vannak ebben az országrészben” – hangsúlyozta ismételten a szakember.

Az Alföldön jóval alacsonyabbak lesznek a termésátlagok. A Dunántúlon valamivel tűrhetőbb a csapadékmennyiség, ezért ott magasabb termésátlag várható, mint az Alföldön. Növekedett is valamivel az őszi búza termőterülete a tavalyi évhez mérten, összességében mégis kevesebb gabonatermés várható országos szinten – emelte ki érdeklődésünkre a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese.

agrotrend.hu / Infostart

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.