2022.12.07., szerda , Ambrus

Szántóföld

2022. szeptember 28. szerda • 15:33

Özdemir: a Bizottságnak át kell dolgoznia a növényvédőszer-csökkentési tervet

A német agrárminiszter szerint korábbi erőfeszítéseik miatt nem kerülhetnek hátrányosabb helyzetbe a német gazdák.

Az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának ülésén Cem Özdemir szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszter a növényvédő szerek alkalmazásának csökkentésére irányuló bizottsági javaslat átdolgozását szorgalmazta - írja a FruitVeb. Álláspontját a Stella Kyriakides egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztossal folytatott közvetlen megbeszélésen is hangsúlyozta.

“Jó és helyes az európai növényvédelmi jogszabályok harmonizálása, valamint a növényvédő szerek használatának egyértelmű, ambiciózus csökkentési célkitűzésének meghatározása. Ugyanakkor még mindig látok javítani valót – a német gazdákat nem szabad hátrányos helyzetbe hozni a korábbi csökkentési erőfeszítéseik miatt. Az úgynevezett érzékeny területekre vonatkozó szabályozásnak az uniós jog által védett területekre kellene összpontosítania, és ki kellene zárni az olyan különleges nemzeti védelem alá eső kategóriákat, mint a tájvédelmi területek.”

Özdemir és Kyriakides beszélt a csomagoláson feltüntetett tápértékadatokkal kapcsolatos, közelgő európai szintű szabályozásról is. Kyriakides egy olyan javaslatot jelentett be, amely a Németországban jelenleg bevezetés alatt álló Nutri-Score-on alapul majd. A javaslat célja továbbá az élelmiszerek eltarthatósági idejének feltüntetésére vonatkozó szabályok megváltoztatása, hogy kevesebb, még fogyasztható élelmiszer kerüljön kidobásra.

Az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozójukon Mykola Solszkij ukrán mezőgazdasági miniszterrel az ukrajnai helyzetről és mezőgazdasági export alakulásáról is tárgyaltak. Özdemir megismételte az állandó alternatív exportutakra vonatkozó felhívását az Oroszországtól való függőség csökkentése és a globális ellátási láncok stabilizálása érdekében.

Özdemir szerint: “A Fekete-tengeren átvezető exportútvonalak, amelyekről nyáron állapodtunk meg Oroszországgal, világszerte megerősítették az élelmiszer-biztonságba vetett bizalmat, és komoly segítséget jelentenek Afrika számára. Mindazonáltal a tény tény marad: Putyin egy bizonytalan hivatalnok, amit ma mond, az holnap már lehet, hogy semmit sem ér. Súlyos gondatlanság lenne hinni neki, amikor a globális élelmiszer-biztonságról van szó”.

agrotrend.hu / FruitVeb

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.