2020.10.22., csütörtök , El?d

Szántóföld

2020. szeptember 28. hétfő • 10:00

ProNutiva programok– innovatív megoldások világszerte: A repce csak a kezdet

A UPL szerencsésnek mondhatja magát, hiszen termékpalettáján a hagyományos kémiai növényvédő szereken kívül biostimulátorok és biológiai növényvédő készítmények (valamint tápanyagok) sora is rendelkezésére áll, köszönhetően elsősorban a régebbi akvizíciók révén hozzá kerülő Goemar gyár fejlesztéseinek.

Éppen ezért el lehet gondolkodni azon – és ezt a UPL meg is tette –, hogy ezeket a terméktípusokat kombinálva bizonyos növényvédelmi, illetve termesztési kérdésekre markánsabb válaszokat tudjunk adni, mint az egyes termékek önmagukban. Csak néhány példa: növelhetjük termesztett növényeink minőségét és hozamát, csökkenthetjük a szermaradékot (eleget téve ezzel az élelmiszerlánc növekvő igényeinek), hatékonyan felléphetünk a rezisztencia kialakulása ellen, valamint segíthetjük a növényállományaink optimális kelését és kezdeti fejlődését.

A ProNutiva program videóját megtekintheti

ide kattintva

A UPL termékpalettája országonként eltérő, ahogy természetesen az egyes országokban termesztett növénykultúrák is. Éppen ezért a ProNutiva programok kialakítása is országonként eltérő, azokat mindenképpen adaptálni kell a helyi viszonyokra. Fejlesztőink világszerte különböző kultúrákban kezdték el a program tesztelését, melynek céljait adott országok speciális adottságai és problémái alapján határozzák meg. Európai példaként a lengyelek almában, az angolok burgonyában, a spanyolok csemegeszőlőben, paprikában és paradicsomban, továbbá a görögök étkezési olivában indított programját említenénk.

Mi is ez a program? – Egy exkluzív integrált termesztéstechnológiai program, amely ötvözi a biológiai megoldásokat és a hagyományos kémiai növényvédelmet a maximális terméspotenciál kiaknázása érdekében. Olyan konkrét megoldásokat nyújt, amelyek meghaladják a növényvédelem hagyományos területeit, több és jobb minőségű termést biztosítva a gazdálkodóknak.

A különböző kultúrákban kidolgozott és kidolgozandó program lényege, hogy a UPL a hagyományos termékértékesítés helyett komplex technológiai megoldásokat is kíván a termesztőknek ajánlani, elsősorban a növényvédelemre, a tápanyagellátásra és a biostimulátorokra alapozva. A nemzetközi síkon folyó programhoz hazánk a repcetermesztés fejlesztésével járul hozzá, hiszen termékeinkből talán a legteljesebb technológiát jelenleg erre a kultúrára tudunk összeállítani. A következő években almában és szőlőben is el szeretnénk indítani, jelenleg ezen projektek kísérleti szakaszában vagyunk.

A UPL (akkori nevén Arysta) 2016. őszén kezdte a ProNutiva program 3 szezont felölelő vizsgálati fázisát repcében. Vizsgálatunk során az egyes kezelések hozzáadott értékét mértük. A teljes technológiában szereplő készítmények közül a következőkre helyeztünk különös figyelmet: Tonivit, Conatra (őszi, tavaszi kijuttatással), Atonik, Multoleo, Elastiq Ultra. A vizsgálatban szerepelt még az Emerald Star gombaölő készítmény is, aminek az engedélyét uniós szinten az idei évben visszavonták.

Vizsgálatainkat két helyszínen (Vácduka, Mezőfalva) állítottuk be, 6 ismétlésben. Mindkét gazdaságban igen intenzív gazdálkodás folyik, az állományok megkapják a számukra szükséges és elegendő gondoskodást tápanyagok, növényvédelem, stb. tekintetében. Ezt azért fontos megemlíteni, mert így az egyes (pl. biostimulátor) kezelések hatását objektíven lehetett mérni. A kísérletek átlagát tekintve 600 kg terméstöbbletet és 1,4 %-kal magasabb olajtartalmat sikerült elérni a fent említett készítmények programszerű használatával.

 

Könnyen utána lehet számolni, hogy a repce ProNutiva programunk alkalmazásával jócskán megtérülnek a befektetett költségek.

A kísérleti szakasz lezárultával a UPL a tavalyi évben már kereskedelmi ajánlatot is tett termelő partnerei részére. A program idén folytatódik: akinek felkeltette az érdeklődését, kérem, keresse területi képviselő kollégáinkat a részletekkel kapcsolatban!

 

Valovics Attila

fejlesztőmérnök

UPL Hungary Kft.

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.