2020.11.28., szombat , Stefánia

Szántóföld

2019. augusztus 07. szerda • 08:57

RAPOOL-REPCÉK. DARIOT – a sebezhetetlen

A DARIOT az első képviselője annak a speciális RAPOOL nemesítési irányzatnak, amelynek célja hagyományos nemesítési eszközökkel megoldást találni azokra a problémákra, amelyek a repcetermelők számára a szigorodó csávázószerhatóanyag-kivonások miatt jelentkeznek.

A PNN (post neonicotinoid) hibridek közös jellemzője a hatékonyabb fotoszintézis, a határozottabb fejlődési erély és a jobb tápanyag-hasznosító képesség. Ezeknek köszönhetően a kelést követően kiemelkedően gyorsan fejlődnek, még kései vetés esetén is biztonsággal elérik a megfelelő fejlettséget a tél beállta előtt. Mind fiatalkori, mind későbbi regenerálódóképességük kiváló. Ez a RAPOOL válasza azokra a kihívásokra, amelyek az elmúlt években jelentkeztek a termelőknél a rovarölő szeres csávázás hiánya miatt.

A DARIOT betegség-ellenállósága kimagasló, mivel az RLM7 gén mellett a korábbi szelekciónak köszönhetően magas fokú kvantitatív rezisztenciával is rendelkezik.

Ebből adódóan az őszi növényvédelem során elsősorban a regulátor hatás elérésére fektessük a hangsúlyt. A jó és kedvezőtlen adottságú termőhelyeken egyaránt alkalmazható, minden üzemi technológiába beilleszthető.

Kísérleteink során azt tapasztaltuk, hogy a DARIOT az alacsonyabb vetésnormájú parcellákon fejlődött a leggyorsabban. Habitusából adódóan sem javasoljuk a magas vetésnormát, 40–45 mag/m2-rel, ideális talaj- és időjárási viszonyok esetén 35 mag/m2 sűrűséggel vethető. Virágzása egyenletes, hosszan tartó, érésideje középkései.

A NÉBIH fajta-összehasonlító kísérleteiben a középérésű hibridek között kimagasló eredményeket ért el.

A magas terméshozam-eredmények mellett a PNN-hidridekre szintén jellemző, hogy kipergés-ellenálló tulajdonsággal rendelkeznek. A korábbi években végzett kísérleteink is bizonyították, hogy a két héttel későbbre időzített betakarítás nem okozott szignifikáns terméskiesést a normál időben betakarított parcellák terméseredményeihez képest. Tavaly a betakarítást több helyen nehezítette a csapadékos időjárás.

Gesztelyen közel egy hónapos csúszással tudtuk betakarítani a fajtasort, amelyben végül a kipergés-ellenálló DARIOT magas (0,5 tonna) terméstöbblettel a legjobb eredményt érte el. Betakarítása előtt az állományt nem szükséges deszikkálni. Kései betakarítás esetén a repce szára teljes mértékben leszáradt, megkönnyítve ezzel a betakarítást és fokozva a termésmegtartást, mivel a cséplés során a magok nem ragadtak a nedves szárrészekhez, így nem hullottak ki a talajra a vizes szalmával együtt.

Rendkívül jó becőstabilitásának köszönhetően a DARIOT a termelő számára nagyobb mozgásteret biztosít a betakarítás időpontjának megválasztásához.

A kiváló terméseredmények mellett magas olajtartalom is jellemzi a hibridet.

DARIOT:

  • Nagy termőképesség, kiváló adaptációs képesség a különböző talajtípusokhoz és technológiákhoz
  • RLM7-fómarezisztencia és jó általános betegség-ellenállóság
  • Kiemelkedően jó becőstabilitás, rugalmas betakaríthatóság
  • Kalibrált vetőmag korlátozott mennyiségben elérhető
  • Rovarölő szerrel csávázott vetőmag elérhető

A RAPOOL repcevetőmag-katalógusa letölthető ide kattintva.

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

agrotrend.hu / Rapool

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.