2020.09.27., vasárnap , Adalbert

Szántóföld

2020. augusztus 10. hétfő • 12:11

Revysol® az új azol hatóanyag

Manapság csak a változás állandó. A növénytermesztőknek egyre újabb kihívásokkal kell szembe nézniük, hiszen a körülmények folyamatosan változnak. Változik az időjárás: egyre kevésbé kiszámítható, hirtelen lezúduló eső, extrém magas UV sugárzás, gyakoribb a szeles napok száma. A munkák szervezése egyre nehezebb: korlátozott munkaerő, kényszer a költségek csökkentésére, növekvő adminisztráció. A kórokozók is változnak: egyes évjáratokban jelentős a sárgarozsda fertőzés, a vörös rozsda minden évben megjelenik, de eltérő időszakokban. Sorolhatnánk még a kalászfuzárium problémákat az utóbbi években, vagy a rezisztens kórokozók megjelenését, felszaporodását. Egyre kevesebb az elérhető növényvédőszerek száma: rovarölőszereket és gombaölőszereket vonnak ki vagy korlátozzák felhasználásukat.

Az azol molekulák alkotják a kalászos gombaölőszerek gerincét, amelyek zöme az emlősök endokrin enzimjének működését károsan befolyásolja. Elsősorban ennek köszönhetően várható, hogy az újra engedélyeztetések során az azol tartalmú készítmények nagy része kivonásra kerül, így néhány éven belül a kalászos állományokban jelenleg használatos gombaölőszerek többsége helyett más gombaölőszert kell majd alkalmazni.

Ebben a változó környezetben a 2010-es évek elején a BASF úgy döntött, hogy egy azol hatóanyag fejlesztésébe kezd. Ennek eredményeképp létrejött a Revysol®, az új azol típusú hatóanyag, amiben a cég több évtizedes tapasztalata, tudása testesül meg.

Már a fejlesztés korai stádiumában a BASF mérnökei nem csak a biológiai hatékonyságot, hanem a bevezetéskor várható engedélyeztetési követelményeket is figyelembe vették. Az volt a cél, hogy az azol molekula hatékonyan blokkolja a kórokozó sejtfalszintézisért felelős cél enzimjét (Cyp50) de kíméletes legyen az emlősök endokrin enzimére (Cyp19). A speciális szűrési eljárás eredményeképp találták meg a Revysol® hatóanyagot, ami a kórokozók ellen kiemelkedő hatékonysággal, a kultúrnövényre megfelelő szelektivitással, valamint kedvező regisztrációs tulajdonságokkal is rendelkezik. A Revysol® hatóanyag hazánkban először a kalászos növényekben lesz elérhető, majd később az olajosokban és a kertészeti növényekben is engedélyt kap.

A Revysol® az első izopropanol-azol. Az azol fej alatt egy rugalmas ún. izopropanol nyak helyezkedik el, aminek köszönhetően a molekulaszerkezet eltérő alakzatot tud felvenni. Ezáltal sokkal erősebben kötődik a célenzimhez és az eltérő, nem szabályos enzim formához is tud igazodni. Így az azol hatóanyagokkal szemben rezisztens kórokozókra is hatásos.

A Revysol® termékek tökéletesítése során a BASF kutatói egyedi formulációt találtak fel, aminek köszönhetően a hatóanyagok rendkívül gyorsan, rövid időn belül nagy mennyiségben tudnak a növény belsejébe szívódni, még hideg időben is. Az azonnali felszívódás miatt a készítmény a kipermetezés után rögtön munkába lép, kimagasló a gyógyító hatása.

A speciális formuláció okán a Revysol® tartalmú készítmények a levél felületéhez erősen tapadnak, a gyors felszívódás után a növény belsejében kis raktárak jönnek létre és innen a hatóanyagok optimális sebességgel áramlanak szét a levél egészében. Így hosszú tartamhatással rendelkezik a kórokozók széles köre ellen, valamint védett az eső és a hatóanyagokat lebontani képes, káros UV sugárzással szemben.

A jövő évtől a Revysol® piraklostrobinnal kombinációban, Revycare® néven lesz kapható a gazdák számára. E termékünk a Tango® Star méltó utódja lesz. Rugalmas felhasználási lehetőségével hatékonyan segíti majd a kalászos gabona termesztők gazdálkodását a jelenlegi és a jövőben várható változó körülmények között is.

BASF

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.