2021.01.18., hétfő , Piroska

Szántóföld

2020. november 26. csütörtök • 15:02

Robotgiliszták mondják meg, mekkora termés várható

A Cornell Egyetem tudósai a mezőgazdasági földterületek talajának mélyreható elemzésére alkalmas, perisztaltikusan (gyűrűző) mozgó gép földigilisztákat fejlesztenek. A 30,5 és 61 centiméter közötti hosszúságú mesterséges teremtmények feladata a mezőgazdasági területek talajának analizálása lesz. A tervek szerint először kukoricatáblákon fogják a gépeket próbára tenni.

A mechanikus kreatúrák egy speciális fúrófejjel törnek maguknak utat a termőföldben, és a „hagyományos" gilisztákhoz hasonlóan, perisztaltikus (gyűrűző) mozgással nyomulnak előre az így kialakított alagútban - írta meg az Origo.

A kutatók a vájatfúrás közben tett erőfeszítések nagyságából következtethetnek a talaj sűrűségére. Szenzorjaiknak köszönhetően a szerkezetek mozgás közben a termőföld hőmérsékletének és nedvességtartalmának változásait is nyomon tudják követni.

Fotó: AFP

A ROBOTGILISZTA SEGÍTSÉGÉVEL EGYSZERŰBBEN MEG LEHETNE VIZSGÁLNI A MIKROORGANIZMUSOK AKTIVITÁSÁT ÉS A GYÖKEREKBŐL FELSZABADULÓ SZÉNVEGYÜLETEK SZINTJÉT, VALAMINT A NÖVÉNYEK GYÖKEREIT.

Először a robotok egy fedélzeti adatrögzítőre gyűjtik össze a beszerzett információt, amit a szakemberek később elemeznek, mert a rádióhullámok nehezen jutnak át a talajon.

AZ ANALIZÁLT ADATOK SEGÍTSÉGET NYÚJTHATNÁNAK A TERMÉSHOZAMOK ELŐREJELZÉSÉHEZ,a termények ellenállóképességének felméréséhez, illetve a klímaváltozásra adott növényi reakciók vizsgálatához is.

agrotrend.hu / Origo

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.