2021.03.08., hétfő , Zoltán

Szántóföld

2019. augusztus 13. kedd • 10:50

ROUNDUP MEGA – az évelő gyommentesítés tarlón

A tarlók gyommentesítése a jó mezőgazdasági gyakorlat fontos része, mivel meghatározó szerepe van az évelő fajok elleni védekezésben, illetve meggátolja a magról kelő gyomok magérlelését. Ezen túlmenően a gyomirtó célú mechanikai műveletek helyettesítésével szerepe lehet a talaj nedvességének megőrzésében.

A vetésforgóban a gabonafélék után rendszerint kapásnövények, repce kerülnek elvetésre, de kisebb területen gyomosodási szempontból különösen érzékeny zöldségnövények is előfordulhatnak. A tavaszi vetésekben a gyomok közül elsősorban az agresszív évelő gyomnövények jelentenek növényvédelmi problémát. Egyes kultúrákban, mint például a kukorica, széles hatású eljárások állnak rendelkezésre, de még ebben az esetben is hasznos a gyomnyomást csökkentő tarlókezelések alkalmazása.

A tarlókezelésnél nem kell tekintettel lenni a kultúrnövény érzékenységére, ezért az adott gyomflóra ellen leghatékonyabb készítmény, vagy gyomirtó szer kombináció alkalmazására van mód.

Évelő gyomok esetében fokozza a felszívódó készítmények hatását a nyárvégi, őszi tápanyagfelhalmozás a földbeni szaporítóképletekben, mert ennek köszönhetően a hatóanyag nagyobb arányban kerül a gyökérbe, tartósabb, alaposabb hatást kiváltva. Mind az évelő, mind az egyéves gyomnövények tarlón történő irtására hatékonyan alkalmazható a ROUNDUP® MEGA.

A tarlókezelések hosszútávú hatása

A ROUNDUP MEGA felhasználásával végzett tarlókezelések legnagyobb haszna a hosszútávú hatás az évelő gyomnövények ellen a következő okok miatt:

  • Tavasszal, a vetésforgó következő növényében nem jelennek meg az évelő egyedek vagy csak elhanyagolható tömegben. Érvényes lehet őszí vetésűekre is.

  • Olyan növények is termeszthetők a kezelt területen, amelyekben nem megoldott az évelő gyomok vegyszeres irtása.

  • Szükségtelenné válik a gyakran kevésbé szelektív, évelő gyomok ellen összeállított állománykezelések alkalmazása.

  • Nagyobb rugalmasság az állománykezelések időzítésében.

Kísérleti és gyakorlati tapasztalatok széles köre igazolja, hogy a ROUNDUP MEGA alkalmazásával végzett tarlókezelés a szántóföldi körülmények között előforduló évelő gyomnövények széles köre ellen képes hosszútávú hatást nyújtani (1-13. ábra, 1. táblázat).

1. ábra. ROUNDUP MEGA 3,2 l/ha hatása mezei acat és folyondár szulák ellen 253 nappal a kezelés után. Háttérben a kezeletlen. Abda, 2018. május 08.

2. ábra. ROUNDUP MEGA hatása mezei acat ellen különböző dózisok alkalmazása mellett. Abda, 2017-18.

3. ábra. ROUNDUP MEGA hatása mezei acat ellen eltérő időzítésben. A tarlókezelés előtt július 29-én talajművelést kapott a terület az egyenletes kihajtás elősegítéséhez. Hanságliget 2018-19

4. ábra. Drónfelvétel a hosszútávú hatásról mezei acat ellen. Kezelések ideje a 3. ábrában. A zöld részek nem kaptak kezelést. Hanágliget 2019. május 01. (foto: Kukorelli Gábor)

5. ábra. ROUNDUP MEGA hatás eltérő dózisban évelő kétszikű gyomnövények ellen. A kezelés előtt nem volt talajművelés. A hosszútávú hatás, mezei acat ellen kis mértékben elmaradt a művelt területen tapasztalt hatékonyságtől. Hanságliget 2018-19.

6. ábra. A hatékonyság és a nappalok hosszúsága közötti összefüggés mezei acat esetében. Az acat hosszúnappalos növény, június-júliusban magszárat fejleszt, ezért minimális a gyomirtó hatóanyag transzlokáció a gyökérbe, augusztus második felében a folyamat megfordul és elindul a tápanyag felhalmozás és a transzlokáció a föld alatt szaporító képletekbe. Hanságliget 2018-19.

7. ábra. ROUNDUP MEGA hosszútávú hatása mezei acat ellen eltérő időzítésű kezelések után repcében. A repce vetése előtt szeptember 15-án történt vetőágy előkészítő talajmunka. A kezelés és művelés közötti rövid idő nem befolyásolta a hatékonyságot. Tatabánya, 2018-19.

8. ábra. Kezeletlen mezei acat repcében. Tatabánya, 2019. június 12.

9. ábra. ROUNDUP MEGA 4,0 l/ha. Kezelés: 2018. szeptember 13., vetőágy készítés szeptember 15. A két művelet között eltelt rövid idő ellenére kiváló hatékonyságot nyújtott a készítmény. Tatabánya 2019. június 12.

10. ábra. ROUNDUP MEGA hatása folyondár szulák ellen, eltérő napon belüli időzítésben a gyomnövény virágzásakor. A magas déli hőmérséklelnél végzett kezelés hasonló hatást adott mint a legkedvezőbb reggeli kijuttatás. Győrszentiván, 2017-18.

11. ábra. ROUNDUP MEGA hosszútávú hatása folyondár szulák ellen. Középen a kezeletlen, két oldalt kezelt. Kezelés: 2018. augusztus 22. Győrszentiván, 2019 május 31. (foto: Kukorelli Gábor).

  1. táblázat. ROUNDUP MEGA hatása ALS enzimgátló kukorica gyomirtó szerekkel szemben rezisztens fenyércirok ellen. Szakály, 2017-18.

12-13. ábra. ROUNDUP MEGA 4,0 l/ha hatása ALS rezisztens fenyércirok rizómás alakja ellen és kezeletlen (jobb oldali kép). Kezelés: 2017. augusztus 05. Szakály, 2018. augusztus 23.

Javasolt alkalmazás módok

Fenyércirok ellen, beleértve az ALS rezisztens biotípust, tarlón bugahányás előtt, lehetőleg 30-50 centiméteres fejlettségnél történjen a kezelés, 3,2, de inkább 4,0 l/ha ROUNDUP MEGA dózisban. A talajmunka, amennyiben a körülmények indokolják, akár 3 nappal a kezelés után elvégezhető.

Viszont ha nem szükséges azonnali talajmunka, de a kezelés után új kelés jelentkezik magról, akkor azt legkésőbb 3 leveles korban ajánlatos sekély műveléssel elpusztítani, azért hogy ne fejlesszen rizómát, mert az már a következő évi rizómáról történő gyomfertőzést szaporítaná.

Mezei acat fertőzésnél, 4,0 l/ha adagban, a teljes kihajtást követően ajánlott az alkalmazás, amikor a lehető legnagyobb kiterjedésűek a levélrózsák. Szükség esetén a talajművelés elvégezhető 4-5 nappal a kijuttatást követően. A naptári időszakot figyelembe véve a tarlókezelések augusztus második felében, szeptemberben a leghatékonyabbak.. Folyondár szulák ellen 4,0 - 4,8 l/ha adagban virágzáskor a leghatékonyabb a kezelés.


Czepó Mihály, Monsanto Hungária Kft.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.