2020.07.13., hétfő , Jen?

Szántóföld

2020. június 23. kedd • 16:27

ROUNDUP® MEGA – repce állományszárítás

A repce vegyszeres állományszárítása ma már a termesztéstechnológia szerves része.

Legfontosabb előnyei a következők:

 • Alkalmazásával homogenizálható az állomány. A kései virágokból kialakult becők leszárításával a bennük fejlődött magvak is kicsépelhetőek. Állományszárítás nélkül a természetes száradást kivárva a legértékesebb, legtöbb és nagyobb méretű megvakat tartalmazó becők egy része pergésnek indulhat.

 • A növény leszárításával könnyebb és hatékonyabb lesz a kombájn munkája. Ezáltal hamarabb és kevesebb üzemanyag felhasználásával elvégezhető a betakarítás.

 • A termény korábban kerül védett helyre, így rövidebb ideig veszélyeztetik a nagy pergési veszteséget okozó nyári zivatarok, esetleg jégeső.

 • A betakarítást megnehezítő gyomnövények irtása. A repce levélzetének elvesztésével párhuzamosan megerősödhetnek az olyan gyors növésű, tavaszi kelésű fajok, mint például a parlagfű, fehér libatop, mezei acat, nád, amelyek a kombájnba zölden bekerülve csökkentik a cséplés hatékonyságát és visszanedvesíthetik a repce magvakat.

A repce területek az országban szemet gyönyörködtető képet mutattak különösen április végén, május elején a virágzás idején. Az enyhe télnek köszönhetően kifagyás nem volt, illetve még az esetleg később kelt, szárazabb őszi körülmények között fejlődő állományok is meg tudtak erősödni. A meteorológia viszonyok tavaszra váltak kedvezőtlenné az átlagosnál jóval szárazabb, ugyanakkor melegebb időjárás miatt március, április folyamán. Áprilisban még úgy tűnt nem okoz jelentős aszálykárt a száraz idő a repcében, de május elejére már látszott, hogy az oldalegázások száma kevesebb, a magok ezerszemtömege is valószínűleg alacsonyabb lesz a vízhiány miatt (1.ábra).

1. ábra. Tavaszi szárazság miatt a talajt egyenetlenül takaró repce állomány. Csepreg. 2020. április 21. (Fotó: Fröhlich Benjámin).

Medárdot követően gyökeres fordulat következet be az időjárásban, mivel tartósan csapadékosra fordult, ezért a kevésbé elágazott, a talajt nem takaró állományokban kései gyomosodás indult el. A repcében a gyomirtó kezelések túlnyomó részben összel történnek, rövid talajhatással, ezért nem várható, hogy befolyásolni fogják a nyár eleji magrólkelő gyomok, pl. parlagfű, fehér libatop tömeges kelését. Az évelő gyomokkal fertőzött területeken is számítani lehet arra, hogy egyes fajok mint a mezei acat (2. ábra), fenyércirok, nád (3. ábra) az állomány fölé nőnek és emiatt megnehezítik az aratást.

2. ábra: Repcét túlnövő mezei acat érőfélben lévő repcében. Tatabánya, 2019. június 12.

3. ábra. Repce főlé magasadó nád. Tiszaug, 2010. júllius 05.

Fontos gazdasági érdek az értékes temény minél korábbi, veszteségmentes betakarítása és betárolása, hogy rövidebb ideig legyen kitéve a külső körülmények okozta kockázatoknak. Az aratás korábbra hozásában és a kési gyomok okozta problémák leküzdésében segíthett a ROUNDUP MEGA betakarítás előtti alkalmazása. A készítmény jelenleg érvényben lévő engedélyokirata lehetővé teszi mind az állományszárításra, mind az aratás előtti gyomirtásra kerülő felhasználását.

ROUNDUP MEGA a jó választás

A ROUNDUP MEGA optimalizált összetételű formulációja minden tekintetben megfelel a hazai szakmai követelményeknek kora tavasztól – késő őszig. A repce állományszárításban a készítmény következő előnyei érvényesülnek:

 • Hatékony és gyors felszívódás a repce viaszréteggel borított védőrétegén keresztül. A hatóanyag a kijuttatást követően hamar a növény nedvkeringésébe kerül, így egy hirtelen érkező nyári eső kevésbé befolyásolj a hatását.

 • A hatóanyag a bőrszövet károsítása nélkül szívódik fel, amelynek köszönhetően a becők nem hajlamosak a pergésre, miközben a később fejlődött becők is betakaríthatók a termés mennyiséget növelve. Független, publikált mérési eredmények alapján 3 év átlagában 287 kg/ha volt a betakarított terméstöbblet a kezeletlenhez képest.

 • A kíméletes felszívódás pozitív következménye a hatóanyag zavartalan szétáramlása a növényben, melynek következtében a szárító hatás a gyökértől a becőkig, az egész növényre kiterjed (4-5. ábra).

 • A készítmény a nyári időjárásra jellemző magas hőmérséklet és alacsony páratartalom mellett is kiemelkedő hatást nyújt.

 • A készítményt tartalmazó permetlé jól tapad a viaszos felületeken, ezért kiegészítő nedvesítő szer hozzáadása nem szükséges.

 • A heterogén állományokban későn képződött becők, hajtások leszárításával könnyebb, gyorsabb aratást tesz lehetővé. Emiatt, német mérések szerint, a kezelt állományokban átlagosan 3 liter gázolaj takarítható meg hektáronként.

 • Szisztemikus hatásának köszönhetően az állomány főlé nőtt magról kelő gyomokat a repcével takart részben is szárítja. Az évelők esetében károsítja a földbeni szaporítóképleteket. Hatékonyan irtja az ország egyik legelterjedtebb veszélyes gyomnövényét a parlagfüvet (6-7. ábra).


 4-5. ábra. Kezeletlen repce állomány (balra), ROUNDUP MEGA 2,4 l/ha hatása 15 nappal a kezelés után (jobbra). Kóvár, 2011. július 05. Az állomány betakarításra kész.

 

6. ábra. ROUNDUP MEGA 2,4 l/ha dózissal állományszárított repce. A sorok között kihajtott parlagfű maradéktalanul elpusztult. Kaposvár, 2010. Július 12. Kezelés: június 28.

7. ábra. A repce állományon keresztül növő kezeletlen parlagfű, amire az idei év folyamán is számítani lehet. Kaposvár, 2010. Július 12.

A ROUNDUP MEGA kijuttatás időzítése

A ROUNDUP MEGA kijuttatása akkor ajánlott, amikor a repce magvak nedvességtartalma 30 % alá csökkent.

Vizuálisan a következő módon határozható meg a kezelés ideje:

1, Ki kell választani egy olyan táblarészt, amely reprezentatív a teljes területre nézve vagy ha ez nem lehetséges, akkor több ponton is szükséges a szemlét elvégezni. A kijelölt területről 20-20 becőt szükséges leszedni a becőszint középső harmadából.

2, Ezt követően egyenként ajánlatos megvizsgálni a becőket és amikor a 20-ból, legalább 15 esetében a mavak kétharmadának színe zöldből barnába váltott, akkor elérkezett a ROUNDUP MEGA-s állományszárítás legkorábbi ideje. Ekkor a frissen vett átlagos becőminta sárga színű, és az ujjaink között karikába hajtva a varratok még nem nyílnak fel és így a repce magok nem hullanak ki belőle.

 

3, Az előbbi állapot elérése után, az időjárási körülmények függvényében, 3-4 napon belül ajánlatos a kezelést elvégezni.

ROUNDUP MEGA alkalmazása

A ROUNDUP MEGA 2,4-3,2 l/ha dózisban használható a repce állományszárítására.

Gyommentes körülmények esetén 2,4 l/ha elegendő, míg gyomos állományban 3,2 l/ha adagban történő alkalmazás ajánlott. Vetőmag termesztésben nem javasolt a használata.

A kezelés szántóföldi géppel végezhető, ahol a talajállapotok engedik. Keskeny kerekű, önjáró, hidas permetezőgépek, széles munkaszélességű permetező kerettel a legmegfelelőbbek, mivel így minimálisra csökkenthető a taposási kár.

Az időjárási körülmények függvényében a kezelés után 10-14 nappal végezhető a betakarítás.

Erősen megdőlt, esetleg félbetört szárú állományban, vagy másodlagos hajtások tömeges megjelenése esetén a hatáskifejtés hosszabb időt vehet igénybe.

 

Czepó Mihály Ph.D.

Bayer Hungária

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.