2020.05.27., szerda , Hella

Szántóföld

2019. június 20. csütörtök • 10:07

ROUNDUP MEGA alkalmazása búza és árpa aratás előtti gyomirtására

Az elmúlt időszak időjárása, agro-ökológiai feltételei nagyon kedvezőek voltak a gabonafélék számára.

Az állományok jól fejlettek, a tavaszi gyomirtások általánosan jól sikerültek, és a művelő nyomok arra utalnak, hogy a gombabetegségek elleni időszakos védekezések többnyire megtörténtek. Azonban az optimálisnak tekinthető állapot mellett is lehetnek olyan helyzetek, amelyek még az aratás előtt kiegészítő gyomirtó kezelést követelnek meg: 

 • A tavaly őszi száraz időjárás miatt a búza hiányosan kelt (1. ábra), a talajt nem árnyékolta be, és emiatt nyár eleji gyomnövények tömegesen felszaporodtak (2. ábra) és az aratás idejére nagy zöldtömeget fejlesztettek.
 • A terület náddal erősen fertőzött. A kísérleti és gyakorlati tapasztalatok szerint a szántóföldön előforduló nád irtása ekkor a leghatékonyabb, mivel teljes a kihajtás illetve a tápanyagok és ezzel együtt a hatóanyag  rizómákba történő tárolás intenzív, így több évre szóló hatás érhető el.
 • Tarackbúzával fertőzött a terület. A tavaszi gyomirtást megelőző gyomfelvételezésnél elkerülheti a figyelmet a gyom.
 • A tavaszi kezelések „elengednek” évelő kétszikűeket, mint a folyondár szulák vagy a mezei acat.


A szeptemberi-októberi száraz időjárás miatt hiányosan kelt búzatábla. Biharkeresztes, 2018. november 05.


A tavaszi gyomirtás után kelt nyár eleji kétszikű gyomnövények. Mind a fehér libatop, mind a vadkender búza fölé nő és nagy zöldtömeget fejleszt az aratás idejére. Kápolnásnyék, 2019. június 05

Nád – nagyon kedvezőek a körülmények a nedvességkedvelő gyomnövény számára. Az átlagosnál lényegesen csapadékosabb május után június elejére már jelentős, az aratást nagy mértékben akadályozó mértékben jelent meg a gyomnövény ott, ahol a jelenléte jellemző


A nádtól már alig látni a búzát. Gyakori látvány az országban.

2001-ben történt termésmérés szerint a nád 10-15 százalékos terméskiesést okozhat. 


Nád ellen védekezés különböző időpontokban ROUNDUP BIOAKTIV felhasználásával, aratás előtt. Tiszavasvári. Bal sáv: 1998; jobb szélső sáv: 1999. Fotó: 2001. június 18. A 2001-es termésmérés eredménye, balról – jobbra: 7,7 – 6,8 – 8,0 t/ha.

A felmérések szerint Magyarországon a nád 170 - 180 ezer hektár szántót fertőz, és ebből több mint 70 ezer hektáron indokolt a védekezés. Megközelítőleg 30 ezer hektár az őszi búzában fordul elő. A fertőzés túlnyomó része Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Borsod és Bács-Kiskun megyében található.

Egyéb évelő egyszikűek – a nádon kívül egyéb évelő egyszikűek, mint a tarackbúza  és az utóbbi években a fenyércirok is gondot okozhatnak az aratásnál.


Tarackbúzával foltokban erősen fertőzött búzatábla. Csorvás.


Fenyércirok fertőzés őszi búzában. Nagyszénás, 2018. június 29.

Évelő kétszikű gyomok – jellemzően leginkább a folyondár (apró) szulák és a mezei acat. Ma már a hatékony készítmények széles palettája áll a gazdálkodók rendelkezésére, különösen a mezei acat elleni védekezéshez. Ennek ellenére június elejére sok búza és árpa táblában, nagy foltokban sűrű acat fertőzés alakulhat ki.  A folyondár szulák fertőzés akkor válik majd feltűnővé, amikor a búza és árpa levelei elszáradnak teret nyitva a fénykedvelő gyom gyors növekedéséhez.

Hosszú múlt az aratás előtti gyomirtásban

A ROUNDUP aratás előtti felhasználásának hosszú múltja van. Széles körben végzett vizsgálatokban került meghatározásra az alkalmazásmód gyakorlati haszna, és a hatékony felhasználás paraméterei.
Kezeletlen mezei acat. 2011, Sumperk.              


ROUNDUP MEGA, 2,4 l/ha hatása 18 nappal a kezelés után. 2011, Sumperk.       

A hatáskifejtés üteme gyomfajonként változó, de a kevésbé érzékeny fajok ellen is kielégítő hatás érhető el az aratásig.


A ROUNDUP MEGA aratás előtti alkalmazásának gyakorlati haszna

 • Kisebb aratáskori szemveszteség.
 • Gyorsabb aratás. Az idő tényezőnek szerepe lehet különösen akkor, ha a csapadékos idő folytatódik a nyár folyamán.
 • Kevesebb idegen, zöld anyag, gyom maradvány keveredik a terménybe.
 • Nád ellen több évre szóló hatás érhető el, amely jelentős terméstöbbletet eredményez, amikor újra gabonaféle kerül a területre.  A nád elleni védekezésben ez a legmegfelelőbb időzítés a gyom kifejlett lomb tömege miatt.
 • Jelentősen csökkenti a többi évelő gyomnövény tömegét a rákövetkező években.
 • Meggátolja a parlagfű aratás utáni tömeges megjelenését a tarlón.
 • Egyenetlen érés esetén homogén állomány alakul ki az aratás idejére.
 • A ROUNDUP MEGA különleges összetétele kedvezőtlen körülmények között is biztosítja a hatást.

ROUNDUP MEGA felhasználása aratás előtt

A ROUNDUP MEGA 3 – 5 l/ha dózisban használható az őszi búza, őszi és tavaszi árpa betakarítás előtti gyomirtására, 30 százalékosnál alacsonyabb szemnedvesség mellett. A kezelést a tervezett aratási időpontot legalább két héttel megelőzően szükséges elvégezni, hogy betartható legyen a 14 napos élelmezés-egészségügyi várakozás idő. 

A ROUNDUP MEGA a búza tavaszi gyomirtására vagy gombabetegségek elleni védelmére alkalmazott szántóföldi permetezőgépekkel kijuttatható. Így az alkalmazás nem jelent plusz taposási kárt. Magasra nőtt nád fertőzés ellen felemelt szórókerettel vagy önjáró hidas permetezőgépekkel célszerű a készítményt kipermetezni. Természetesen, ha a fertőzés nem a teljes táblát érinti, akkor csak a gyomos foltokat kell kezelni. A drónok gyors elterjedésével, mezőgazdasági alkalmazásával lehetőség nyílik a foltszerűen jelentkező gyomok helyének pontos meghatározására (13. ábra), majd az erre alapozott alkalmazási térkép elkészítésére (14. ábra). Ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthető a gyomirtó szer felhasználás, alacsonyabb lesz a költség, kisebb a környezeti terhelés.


Multispektrális kamerával, drón segítségével készített gyom térkép, mezei acattal fertőzött tábláról. Bős, 2019. Készítette: Skymaps a Monsanto megbízásából.


A gyom térkép alapján elkészített alkalmazási térkép. 24 méteres szórókeretű, 3 méterenként ki-bekapcsolható szakaszú permetezőgép számítógépes rendszerébe táplálva, csak a terület 31,5 százalékán történt meg a kezelés ROUNDUP SUPERB felhasználásával. Bős, 2019. Készítette: Skymaps a Monsanto megbízásából.

agrotrend.hu / Roundup

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.