2022.11.29., kedd , Taksony

Szántóföld

2021. március 10. szerda • 14:18

Rugalmasan összeállítható a hatékony és gazdaságos kalászos technológia

A jelenleg elérhető országos vetésterületi adatok azt mutatják, hogy ősszel a tervezettnél kevesebb kalászos vetőmag került a földekbe. Ráadásul az extrém nedves talajállapotok miatt sok terület az optimális vetésidőn túl és rossz minőségben került elvetésre. Borsod megyében pl. igen magas a szórt vetések aránya és a tervezett területek egy részét el sem sikerült vetni.

Kisebb területen többet termelni? Ki ne szeretné így helyre billenteni az idei kalászosok betakarításakor a mérleget? Lehetünk optimisták a várt termésekkel kapcsolatban? Igen, hiszen mára szinte minden kalászos mag kikelt és néhány víznyomásos terület kivételével országosan biztató képet mutatnak az állományok.

Őszibúza-állomány 2021. 01. 21-én (Lipták Farm, Tiszavasvári)

Innentől kezdve a víz (pozitív és negatív értelemben is), a tápanyagutánpótlás és a növényvédelem lesz a kulcsa az elérni kívánt hozamoknak.

Az inputanyagok tervezéséhez szakmai és költség oldalról is nagy segítséget jelenthetnek a különböző gabonás csomagok. Szakmai oldalról a képlet nagyon egyszerű:

FMC 2021-es gabonás csomagjai: www.fmcagro.hu/kalaszoscsomagok

Kell egy-egy jó gyomirtó, rovarölő, illetve gombaölő szer és a legfontosabb várható problémák ellen biztosított a védekezés. Könnyen felépíthetjük tehát a technológiát, amihez az FMC rugalmasan választható szerkezeti elemeket kínál. Mely termékekből is állnak az FMC 2021-es gabonás csomagjai?

Az alapot a 4 komplett gyomirtó szer valamelyikével biztosíthatjuk, melyek közül a gyomviszonyok és időzítés függvényében rugalmasan választhat a termelő:

  1. Granstar® Super 50 SX® (átlagos gyomosodás, jellemzően ebszékfű)

  2. Granstar® SuperStar (galaj, acat, nem tipikus T4-es gabona gyomok, árvakelésű napraforgó)

  3. Omnera® LQM® (galaj, acat, egyéb kétszikűek, árvakelésű napraforgó)

  4. Pointer® Star (galaj, acat, egyéb kétszikűek, árvakelésű napraforgó)

Ezeket egészíti ki a Rapid® CS rovarölő szer, aminek nagy hasznát vehetjük a vetésfehérítők és levéltetvek elleni küzdelemben. A kalászosok levél- és kalászbetegségei minden tavasszal felütik a fejüket, melyek kivédésére minden csomagnak van Riza® 250 EW gombaölő szerrel kiegészített változata is, ami megfelelő időzítéssel hatékony megoldást kínál a lisztharmat, helmintospórium, szeptória vagy a kalászfuzáriózis ellen is.

2021-től két új csomag került a kínálatba, melyek az Omnera® LQM® gyomirtó szerre építhetők fel. Az LQM® formuláció kiváló tapadást, jobb felszívódást kölcsönöz a hatóanyagoknak, így a kombinációs partnereknek is. Az egyéb csomagok esetében ugyanezt a feladatot a Trend® 90 nedvesítőszer látja el, amelyet továbbra is ingyen biztosítunk gyomirtó szereinkhez.

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a legnagyobb igény a Granstar® SuperStar Rapid + Riza csomagra jelentkezik. Ez nem véletlen, hiszen a széles hatásspektrum és kiváló szelektivitás mellett továbbra is fontos szempont, hogy az utóveteményekre ne legyen korlátozás.

Idén tehát 6 termékből 8 választható kalászostechnológiai csomag (12 és 25 ha-os méretekben) érhető el a növényvédő szer kereskedőknél. Ezekből hatékony és gazdaságos kalászos technológia építhető fel - egyszerűen, mint a gyerekjáték.

További információ: www.fmcagro.hu/kalaszoscsomagok

 

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® és ™ jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.