2020.09.29., kedd , Mihály

Szántóföld

2015. szeptember 22. kedd • 10:58

SAATEN-UNION: a nemesítésé a jövő!

A nemesítésé a jövő – vallják a SAATEN-UNIONNÁL, vagyis az, hogy új technológiák segítségével még magasabb terméshozamokat biztosító, még egészségesebb és kiváló minőségű fajtákat nemesítsenek. A vállalat idén kettős jubileumot is ünnepel.

A SAATEN-UNION hét közepes méretű, több mint 100 éves nemesítési tapasztalattal rendelkező nemesítő ház szövetsége, amely a hazai növénytermesztők számára is Európa egyik legszélesebb faj- és fajtakínálatát biztosítja. Az anyavállalat idén ünnepli fennállásának 50., a magyar leányvállalat pedig alapításának 15. évfordulóját.
A magyar leányvállalat, a SAATEN-UNION Hungária Kft. 2000-ben kezdte meg hazai tevékenységét. A vetőmag-forgalmazás terén kialakított együttműködésnek köszönhetően, a cégcsoporthoz tartozó RAPOOL Hungária Kft. termékpalettájával együtt, a teljes szántóföldi kultúrnövény spektrum vetőmagigényét ki tudja elégíteni. A cégcsoporthoz tartozik a vetőmag-termeltetéssel, feldolgozással és értékesítéssel foglalkozó Mezőseed Kft. is. Mindhárom cég központja Lepsényben (Fejér megye) található. A hazai vállalatcsoport ügyvezetőjével, Blum Zoltánnal beszélgettünk.

- 50 év a nemesítői piacon kimagasló eredmény, különösen annak tekintetében, hogy sok a versenytárs, fúzióktól, vállalat-felvásárlásoktól hangos a szakma. Mi a SAATEN-UNION sikerének a titka?

- 1965-ben hét nemesítő ház összefogásából jött létre a SAATEN-UNION GmbH, melynek tulajdonosai maguk is gyakorló növénytermesztők. Így a gazdálkodás során szerzett tapasztalataik közvetlenül hozzájárulnak a nemesítési munka sikereihez. Ezáltal tudnak olyan fajtákat ajánlani a termelők számára, amelyek széles agroökológiai alkalmazkodóképességgel, nagyfokú szárazságtűréssel és betegség-ellenállósággal, valamint jó állóképességgel biztosítják a jövedelmező termesztést a nehéz és sokszor változó termesztési körülmények között is. Több termés, nagyobb biztonság. Több jövedelem a növénytermesztő és állattenyésztő gazdaságok számára. Méghozzá évről évre! Ez a SAATEN-UNION célja és egyben talán a siker titka is.

- A több termés mellett a SAATEN-UNION esetében úgy tűnik, hogy a nagyobb biztonság, vagyis a termés stabilitása még hangsúlyosabb szerepet kap. Ez a trend, a fő irányvonal a nemesítésben?

- A fenti célok elérése érdekében kutatásra, termékfejlesztésre az éves forgalom 13%-át forgatja vissza a vállalat. A SAATEN-UNION a nagy jövedelmezőséget biztosító növényfajokon kívül az adott területi viszonyokhoz jól illeszkedő további fajok sokaságát kínálja. Nemesítési programjaink egyedülálló sokszínűsége biztosítja, hogy a hatékony, a környezetet kímélő mezőgazdasági termelés a jövőben is jövedelmező tevékenység maradhasson.
A SAATEN-UNION fajták és hibridek sikere az innovatív nemesítésen túl többek között annak az Európában szinte egyedülálló, Magyarországot is magába foglaló szelekciós és adaptációs kísérleti hálózatnak köszönhető, amely megalapozott információkat nyújt új fajtáink teljesítményéről és adaptációs képességéről. Európai nemesítési programjaink hatékonyságát nem csak a kiváló terméseredmények, valamint fajtáink növekvő vetésterülete jelzi, hanem az is, hogy évről-évre újdonságokkal bővül hazai fajtakínálatunk.
Cégünk hitvallása, hogy az anyavállalatnál eddig felhalmozódott tapasztalatokat a nemesítés legújabb vívmányaival együtt a hazai mezőgazdaság szolgálatába állítsa. A SAATEN-UNION – felhasználva a hazai fajtakísérletekben és vetőmag-szaporításban szerzett ismereteit – az elmúlt évek során a magyar vetőmagpiac aktív, innovatív szereplőjévé vált.
A SAATEN-UNION nemesítési tevékenysége 20 nemesítő állomáson, Európa szerte 100 kísérleti helyszínen zajlik és több mint 40 növényfajra kiterjed. Ennek köszönhetően mintegy 240 elismert fajta és hibrid forgalmazását végzi 8 európai leányvállalat, köztük a hazai SAATEN-UNION Hungária Kft. közreműködésével.

- A génmódosítást bár sokan támadják, mégis, sokan a jövőt is abban látják. A SAATEN-UNION ehelyett azt mondja: a nemesítés a jövő.

- A SAATEN-UNION a nagy jövedelmezőséget biztosító növényfajokon kívül az adott területi viszonyokhoz jól illeszkedő további fajok sokaságát kínálja. Ezáltal a vállalatnak lehetősége nyílik arra, hogy a különböző területekről származó ismereteit hatékonyan össze tudja kapcsolni egymással és modern genetikát tudjon biztosítani a bővülő és fenntartható vetésforgókhoz. A SAATEN-UNION tulajdonosai gyakran tűnnek fel nemesítői újításaikkal az európai termelési horizonton, mint például robusztus hibridfajták fejlesztésével vagy a klímaváltozásnak is ellenálló fajtákkal.
A SAATEN-UNION koncepciója abban rejlik, hogy néhány növényfajra, de azokra intenzív figyelemmel koncentrálnak az egyes nemesítő házaknál. Egyes növényfajoknál – úgy, mint repce, borsó valamint hibrid- és fajtarozs – külön ezekre a fajokra specializálódott együttműködésekben, saját tulajdonú szervezetekben folyik az intenzív nemesítési munka.
A növénynemesítés és az ehhez kapcsolódó technológiák, mint például a dihaploid-technológia vagy a marker technológián alapuló szelekció a jelen század legfontosabb kulcstechnológiáihoz tartoznak. A fejlesztések előterében a termelői és fogyasztói előnyök, valamint a fenntarthatóság követelményei állnak. A cél az, hogy az új technológiák segítségével még magasabb terméshozamokat biztosító, még egészségesebb és kiváló minőségű fajtákat nemesítsenek.
A SAATEN-UNION működteti Németország egyik legnagyobb és legfejlettebb biotechnológiai laboratóriumát, amely kiváló alapot teremt ahhoz, hogy a növénynemesítés legújabb kihívásaira is gyors és hatékony választ tudjon adni.

- A terméseredmények mellett a gazdasági mutatók is igazolják a kijelölt irányvonalat a SAATEN-UNION-nál?

- Az alapítás évében elért árbevételt a következő tíz évben megtízszerezte az anyavállalat. 1995-ben a forgalom már meghaladta a 100 millió eurót, 2014-ben pedig a 200 millió eurót közelítette.
A hazai cégcsoport forgalma szintén dinamikusan emelkedik, a 2014-15. gazdasági évben meghaladja a 4,85 milliárd forintot.

- Melyik az a szegmens, ahol a hazai pályán kimondottan erőteljes a jelenlét?

- A hazai leányvállalat pozíciói kifejezetten jók a kalászos gabonafélék vetőmagpiacán. A NÉBIH 2013-14. évi nyilvántartása szerint például a SAATEN-UNION Hungária Kft. vezeti a sort 24 őszi búza és 4 hibridbúza fajtabejelentéssel, megelőzve a hazai vetőmagcégeket is.
Nemcsak a belföldi vetőmag-előállítás területe növekszik évről évre, hanem a hibridbúza forgalma is dinamikusan emelkedik. Emellett növekszik a napraforgó, kukorica és hüvelyes növények vetőmagpiaci részesedése is.

- Még mindig a hazai pályán maradva, a közelmúltban több beruházás történt a cégnél. Mit várnak ezektől a fejlesztésektől?

- A vetőmagüzemi beruházás 2013-ban lezárult első üteme egy új csávázó és csomagolósor kialakítását tette lehetővé, továbbá a fejlesztés része volt egy színszerinti válogató is. A 2014-ben is folytatódó, összesen mintegy 270 millió Ft értékű beruházás célja a legkorszerűbb technológia alkalmazása révén a legmagasabb minőségi követelményeknek történő megfelelés. Ezzel a lepsényi vetőmagüzem a közép- és kelet-európai ellátás egyik alappillérévé válik. Az eddigi aprómag feldolgozások szerepét átveszi a napraforgó, a kalászosok, a hibridrozs és a hibridrepce. Középtávú cél a hibridbúza és kukorica vetőmagok előállítása és feldolgozása.

A növekvő kereslet zökkenőmentes kiszolgálása érdekében sikerült új munkatársakat is megnyerni, így több kulcsterületen új kollégákkal erősödött a csapat.

- 2015 egyik „újdonsága” a mezőgazdaságban a zöldítés volt. Idén tapasztalták meg a gazdálkodók először az ezzel járó kötelezettségeket, amely talán nem volt zökkenőmentes. Sokuk számára az ökológiai másodvetés jelentette a mentőövet. Hogyan tud ebben a gazdák segítségére lenni a vállalat?

- A SAATEN-UNION vezető pozícióval rendelkezik a köztes- és zöldtrágyanövények, valamint a fonálférgek elleni biológiai védekezés európai piacán. Egyúttal a vállalat és az általa bevezetett vetőmagmárkák neve a magas minőség szimbólumává vált. A legkorszerűbb vetőmagtisztító és feldolgozó, valamint a nagyteljesítményű csomagoló berendezések garantálják, hogy az extra minőségű vetőmag időben rendelkezésre álljon a gazdálkodók számára.
A VITERRA köztesnövény vetőmagkeverékek megfelelnek a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet előírásainak, használatukkal teljesíthető az ökológiai jelentőségű terület (EFA) kijelölése, ezáltal 80 €/ha támogatás hívható le.

- A kettős jubileum kiváló lehetőség volt a számvetésre, de ilyenkor talán ugyanolyan fontos az előre tekintés is.

- A mögöttünk hagyott időszak eddig elért eredményei alapján nagy optimizmussal tekintünk a jövőbe. Biztosak vagyunk abban, hogy továbbra is nagyteljesítményű, a változó klímához alkalmazkodó fajták nemesítése mellett olyan technológiai innovációk éllovasai vagyunk, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a hazai növénytermesztők felkészülten álljanak a piaci és klimatikus változások kihívásai elé.

 

  • 2015. szeptember 22. kedd • 10:58
  • TÉMA: Szántóföld  
  • CÍMKÉK:

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.