2023.02.03., péntek , Balázs

Szántóföld

2019. június 12. szerda • 21:50

Segítsünk a stresszben szenvedő kukoricán!

Az idei tavasz bővelkedett szélsőségekben.

Először száraz volt a tavasz, a kukoricát, napraforgót, szóját száraz magágyba vetették a termelők és csak reménykedtek, hogy megjön az eső. A 24. órában megnyíltak az ég csatornái és megjött az életmentő eső, ami azóta is folyamatosan esik.

Sajnos az eső lehűlést is hozott és a kikelt, fejlődésnek indult kukoricák a hideg hatására stresszes állapotba kerültek, megálltak a növekedésben.

Azt tartja a mondás, hogy a „májusi eső aranyat ér”. Ez most a kukoricáknál nem igaz, mert a kukorica a meleget és az esőt kedveli. A stresszben lévő kukorica levelei sápadtak, halvány zöldek a N-hiánytól vagy belilultak a P-hiánytól. A N-hiány a sok eső következménye. A vetés előtt kiadott műtrágyák N hatóanyaga a sok eső hatására lemosódott a mélyebb rétegekbe, ahonnan a kukorica gyenge fejletlen gyökere nem tudja felvenni a nitrogént.

Gyakorlatilag a kukoricák hetek óta „helyben járnak” a hideg okozta stressz miatt és legalább 2-3 hét lemaradás van a fejlődésükben.

Milyen veszélyt jelent ez a lemaradás a kukoricánál?

A stresszben lévő kukorica nehezen fog fejlődni és az igazi probléma júliusban jelentkezik, amikor a nagy meleg sanyargatja majd a gyengén fejlett kukoricát. Az igazi nagy baj akkor lesz, ha a fejlődésben elmaradt kukorica virágzása a júliusi forró napokra esik, ami termékenyülési problémákat okozhat.

Mit tegyünk a kukoricánkkal, ha ebben az állapotban van?

Első lépésként a stresszes állapotot kell feloldani a kukoricánál. Erre jól bevált megoldás az  Algafix® -el végzett kezelés. Az  Algafix®  egy biostimulátor lombtrágya, amely élő balatoni zöld algát és az általuk termelt kinetin nevű növekedési hormont tartalmazza. A kukorica levelére kipermetezett élő algák 8-10 napig táplálják a kukoricát az általuk termelt aminósavakkal és zsírsavakkal. Az algák által termelt kinetin hormon a kukorica tenyésző csúcsára hat és hajtásnövekedést indukál. A nagy adagú kinetin relatív auxin hiányt okoz, ami viszont beindítja a gyökerek növekedését és ezen keresztül a tápanyag felvételét.


Bal oldali kép: A hidegtől stresszes állapotba került P hiányos kukorica.
Jobb oldali kép: 12 nappal az  Algafix® kezelés után.

Az  Algafix® -et ilyen stresszes helyzetben 1-1,5 liter/ha dózisban ajánlatos használni. Az  Algafix® használata gazdaságos, mert 1 liter  Algafix® ára 1 q kukorica áránál is kevesebb, a hatása viszont ennek a többszörösét is visszahozhatja a termésben.

Az  Algafix® -et hektáronként 200-300 liter vízzel célszerű kijuttatni.

 

Az  Algafix®  kedvező hatását a stresszes kukoricára megtekintheti egy rövid videó filmen, az AGRO.bio honlapján.

 

Az  Algafix®  -el kapcsolatos további információkért forduljon bizalommal  kollégáinkhoz, elérhetőségüket megtalálja  honlapunkon!

 

Dr. Kiss János

agrotrend.hu / Agrobio

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.