2019.08.18., vasárnap , Ilona

Szántóföld

2017. február 27. hétfő • 10:06

Számoljon le a repcefénybogarakkal!

A vetésterület növekedése, a zöldtrágyanövények termesztése, valamint a csapadékos időjárás és a rovarkártevők egyre komolyabb kihívások elé állítják a repcetermesztőket.

Tavaly ősszel a jelentős bolhakártétel következtében nagy területeken repcekitárcsázására volt szükség, ami előrevetíti, hogy a probléma nem állt meg, és tavasszal akár a szárormányos, akár a fénybogárkártételére is kell számítaniuk majd a gazdálkodóknak.

Az őszi káposztarepce termesztésének sikerességét számos tényező befolyásolja, amelyek közül kiemelkedő a kártevők okozta terméscsökkenés. 

A tavaszi időszakban talán a legveszélyesebb a már fejlett növényen a bimbókat károsító, ezáltal a készterméket csökkentő rovar, a repcefénybogár károsítása. A repcefénybogár tápláléka a virágpor, amely keresése közben rágja ki a bimbókat, elrágja vagy megsérti a termőt. A sérült virág lehullik, így a virágzati tengely felkopaszodik, a növényenkénti becőszám pedig drasztikusan lecsökken. Hűvös tavaszon vontatott repcefejlődés esetén fokozott kártételre lehet számítani. Abban az esetben, ha 2-4 imágó van egy növényen, nem maradhat el a védekezés, máskülönben jelentős lehet a termésveszteség. 

A repce termesztése és növényvédelme során komoly problémát okoz, hogy az engedélyezett repcefénybogár elleni készítmények nagy része ugyanabból a kémiai csoportból, a piretroidokból származnak, vagyis azonos hatásmóddal rendelkeznek. Folyamatos használatuk Európa több országában már súlyos rezisztencia kialakulásához vezetett, egyes vizsgálati eredmények szerint a kontinensen a repcefénybogarak mindössze 14 százaléka minősíthető érzékenynek e hatóanyagcsoportba tartozó rovarölő szerekkel szemben. A gazdálkodók számára így egyre kevesebb megoldás áll rendelkezésre. 

Hogyan védekezzen a repcetermesztő?

DuPont Növényvédelmi Üzletág harmadik éve vizsgálja a repcefénybogár-populációt piretroid-rezisztencia szempontjából. A 2016-os országos mérési eredmények azt mutatják, hogy a Magyarországon vizsgált fénybogár-populáció mindegyike közepesen ellenálló, ellenálló vagy fokozottan ellenálló a piretroidokkal szemben. Ezen eredményekből következik, hogy a termelők által sokoldalúan használható piretroidhatóanyag-csoport egyre kevésbé képes a fénybogárkártétel megelőzésére.

A DuPont Avaunt® rovarölőszere különleges hatásmechanizmusú. Gyors táplálkozásgátlást okoz, ugyanakkor az eltérő hatásmechanizmusa miatt rezisztenciatörésre is alkalmas. Az Avaunt® 170 ml/ha dózisban használható a repcefénybogár ellen a repce zöldbimbós állapotában. 

A zöldbimbós állapot a fénybogár betelepülésének időszaka, ekkor jelent igazán veszélyt a kártevő a növényre.

Az Avaunt® esetében gyors táplálkozás-leállítás tapasztalható, aminek jelentősége a kultúrnövény zöldbimbós állapotánál mutatkozik meg. Az Avaunt®-os kezelést elvégezve a kártevők másfél-két órán belül befejezik a táplálkozást, így megakadályozható a bimbó, valamint a virágzótengely károsítása. Ezen időt követően előfordul, hogy 2-3 napig is lehet látni a növényen és a virágzaton fénybogáregyedeket, ami viszont rendkívül lényeges, hogy ezek már nem károsítanak. 

Az Avaunt® használatából származó előnyök:

• Gyorsan leállítja a repcefénybogarak táplálkozását.
• Hosszan tartó védelmet biztosít a virágbimbók megóvására.
• A piretroid-rezisztens fénybogár-populáció (ellenálló fénybogár) szabályozására is alkalmas megoldás.
• A legérzékenyebb, zöldbimbós állapotban védi meg a repcét.
• Az Avaunt® hatékonysága stabilan magas a kijuttatást követően is.
• Hatásos a kezelés utáni időszakban betelepülő repcefénybogarak ellen is.
• Az Avaunt® sikeres használata látványosan hozzájárul a termés-
veszteségek csökkentéséhez.

agrotrend.hu (x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.