2021.06.24., csütörtök , Iván

Szántóföld

2019. április 30. kedd • 11:40

Szárazság okozta stressz? Mutatjuk a megoldást!

A 2019-es mezőgazdasági szezon aktualitása a kifejezetten száraz tavasz. Ezen időjárási körülmény okozta megnövekedett stresszint a növényekben egy negatív folyamatot indít el.

Egyes növénykondícionáló készítmények, mint például a Natural Force, kifejezetten ezen abiotikus stressz okozta terméskiesések korrigálására hivatott. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy nem csodaszerekről beszélünk, tehát az eső áldásos hatását képtelenek pótolni. Bizonyos körülmények között azonban a vigort oly mértékben tudják növelni, mely által a kultúrnövényünk a szélsőséges időszakot bizonyítottan tovább képes elviselni.


fotó: KITE Zrt.

A Natural Force egy rendkívül magas (47%) aminosav tartalommal rendelkező növénykondícionáló készítmény. Ezen aminosav tartalom nagy része a növény szempontjából kifejezetten értékes, úgynevezett szabad aminosav.

A szabad aminosavak magas aránya a gyártástechnológián alapul, mely során a termék alapanyagát biztosító növényi fehérjéket egy biológiai folyamat segítségével aminosavakra bontják szét.

Az enzimatikus hidrolízis során a fehérjék közötti peptidkötések fölszakadnak, kialakítva így a rendkívül stabil és egyben jól oldódó szabad aminosavakat.

A szabad aminosavak keletkezése során úgynevezett másodlagos metabolitok (vitaminok, fitohormonok) keletkeznek, melyek tovább növelik a termék biostimulátor hatását.  A Natural Force keverhetőségét tekintve kiemelkedő tulajdonságokkal bír, ebből következően növényvédelmi kezelésekkel könnyen összekapcsolható.

A KITE Zrt. 2016-2018 között saját kísérleteiben, különböző növénykultúrákban, eltérő termőhelyi körülmények között és különböző évjáratokban vizsgálta a termék növényállományra gyakorolt hatását. Ezen vizsgálatok eredményeképpen egyértelműen megállapítást nyert az a felvetés, mely szerint a Natural Force növényre gyakorolt hatása kettős.

Egyrészt, képes a konkurens termékekhez hasonlóan a termés mennyiségének növelésére, másrészt  használatával  a növekvő termés minősége is javul.

Számos példát láttunk arra vonatkozóan, egyéb növénykondícionáló készítmények esetében, hogy egyes olajos kultúrákban, mint például a HO napraforgó a biostimulátorok termésnövelő hatása egyértelműen érvényesült.

Azonban tovább vizsgálódva egyéb paraméterekben nem javult, sőt a kezelt területrészen betakarított termés olaj tartalma a kezeletlenhez képest csökkent. Ez a nem megfelelő termékhasználat miatt következett be. Annak érdekében, hogy a termés mennyisége mellett a termés minőségét is garantálni tudjuk, hoztuk piacra a Natural Force növénykondícionáló készítményünket, mely mindkét „feladat” ellátására képes.


Virágzásban korlátozás nélkül alkalmazható- fotó: KITE Zrt.

 A kezelési javaslatunk a szántóföldi kultúrák esetében intenzív vegetatív növekedés csúcsán és/vagy annak generatív szakaszba való fordulásakor 3-5 liter/hektár dózisban. A Natural Force széles körben alkalmazható, hiszen rendelkezik ökológiai gazdálkodásban használható minősítéssel, sőt a Bio Suisse előírásainak is megfelel.

Fontos szempont továbbá, hogy hazánkban azon maroknyi növénykondícionáló termék csoportjába tartozik, melyek

hatósági vizsgálat által bizonyítottan nem jelent veszélyt a beporzást végző szervezetekre, így a Natural Force kijuttatása virágzó kultúrában is lehetséges.

A termékkel kapcsolatos további információért kattintson az alábbi képre: 

agrotrend.hu / KITE

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.