2020.03.29., vasárnap , Aguszta

Szántóföld

2020. február 18. kedd • 11:29

Tagjainak nyújt kedvezményes TGT-szolgáltatást a kamara

A talaj minőségének ismerete és erre alapozott megfelelő tápanyagellátás biztosítása minden gazdálkodó számára kiemelten fontos lehet, hiszen így a ráfordításokat jelentősen csökkenthetik.

A nitrátérzékeny területen műtrágyát használó gazdálkodóknak, a Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodási kifizetés szántó és ültetvény tematikus előíráscsoportban (VP AKG) részt vevő, illetve a VP ökológiai gazdálkodás (VP ÖKO) támogatásban részesülő termelőknek kötelező minden évben tápanyaggazdálkodási tervet készíteni, amelyet – az ökológiai gazdálkodás kivételével – az ötévente elvégzendő talajvizsgálati eredményekre kell alapozni.

fotó: wikimedia

Magyarország művelhető földterületeinek majdnem egésze – ami több mint 4 millió hektár –nitrátérzékeny, emiatt fontos, hogy milyen és mennyi trágyát használnak a gazdálkodók. Az EU-s pályázatokban részt vevő földművelőknek kötelező a vizsgálatokat elvégezni, de ezen kívül is ajánlott időnként laboratóriumban megvizsgáltatni a talaj minőségét. A VP AKG, VP ÖKO támogatások esetében a tápanyaggazdálkodási tervet szeptember 30-ig – amennyiben az adott növénykultúra betakarítása e dátum után történik, úgy a betakarítást követően 30 napon belül – kell elkészíteni.

A NAK 2015 óta kínálja tápanyaggazdálkodásiterv-készítési szolgáltatását, amely az itthon elérhető legszélesebb talajvizsgálati és tápanyagellátottsági besorolásokat alkalmazó, a Magyar Tudományos Akadémia által fejlesztett Pro Planta szoftver adatbázisára támaszkodva működik.

A kamara e szolgáltatást immár az ország egész területén kiegészíti a laboratóriumi talajvizsgálat. Az úgynevezett szűkített és bővített vizsgálati csomagokban a talajok különböző fizikai paraméterei mellett a szerves anyagok és nyomelemek mennyiségét is meghatározzák.

A NAK-tagok a laboratóriumi talajvizsgálatot, illetve a tápanyaggazdálkodási tervet külön utánajárás nélkül a falugazdásznál rendelhetik meg. A talajmintákhoz mintavételi tasakot is kapnak. A kamara a két szolgáltatás együttes rendelésekor a tápanyaggazdálkodási terv készítéséből 20 százalék kedvezményt ad. További információkért, illetve a szolgáltatások megrendeléséért kérjük forduljanak a falugazdászokhoz.

További részletek itt.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.