2021.08.01., vasárnap , Boglárka

Szántóföld

2015. október 14. szerda • 09:39

Talajélet javítására specializált készítményt kellett kivonni a forgalomból

Talajélet javítására használatos mikrobiológiai készítményt vontak ki a forgalomból, miután a Nébih talajbiológiai laboratóriuma az engedélyokiratban előírtnál alacsonyabb élő csíraszámot mért a MICROBION UNC nevű készítményben. A gyártóval szemben hatósági eljárás indult.

A megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztályainak közreműködésével végzett monitoring során a termésnövelő anyagok minőségi mutatóit, köztük a mikrobiológiai készítményeket is ellenőrizték. Az ellenőrzések célja, hogy vizsgálják az adott mikrobiológiai készítmények engedélyben előírt minőségi megfelelőségét. További szempont a felhasználók érdekeinek védelme, valamint a tisztességes gyakorlat fenntartása a kereskedelemben.

A növekvő piaci igényekre válaszul jelentősen növekedett az új gyártók és ezzel egyetemben a készítmények száma a hazai piacon, hiszen az integrált termesztésben egyre nagyobb hangsúlyt kap a különböző mikrobiológiai készítmények alkalmazása. Ezen készítmények engedélyét – széleskörű vizsgálatok elvégzését követően – a Nébih adja meg.

A hatóság által megmintázott tételben nagyságrendekkel kevesebb volt az összes csíraszám az előírthoz képest, így a készítmény felhasználásától gyakorlatilag semmilyen pozitív hatás nem várható. A Nébih az érintett tételt visszavonatta a forgalomból. Ezzel egy időben a gyártóval szemben hatósági eljárás indult.

nébih

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.