2020.07.16., csütörtök , Valter

Szántóföld

2020. május 29. péntek • 06:42

Talajnedvesség és öntözés menedzsment: két esettanulmány szója és kukorica kultúrákból

Az öntözővíz hatékony felhasználásával, nemcsak a terméshozamon javíthatunk, vizet és energiát takaríthatunk meg, emellett javítjuk a növény kondícióját és csökkentjük a tápanyag kimosódást. A gyökérzóna talajnedvességének mérésére és megfigyelésére alkalmas technológiák, melyek használata egyszerű és megbízható, kulcsfontosságú a termés mennyiségi és minőségi növeléséhez.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy talajnedvesség mérő szondák használatával terméstöbbletet érhetünk el, és bizonyos esetekben alacsonyabb ráfordítással termeszthetünk kukoricát  és szóját. Az öntözést a vízfelvétel, az evapotranszspiráció és a víz beszivárgási sebessége alapján kell kiszámítani, a jó vízelvezetés érdekében, valamint, hogy elkerüljük a talaj hosszútávú víztelítettségét.

Eszközök az evapotranszspiráció hatékony kiszámításához

Az iMETOS IMT300 vagy a μMETOS ET0 (LPWAN változat) hasznos eszközök az evapotranszspiráció (ET0) kiszámításához. Ezek az eszközök rögzítik a hőmérséklet, a páratartalom, a szélsebesség, valamint a napsugárzás szenzorainak méréseit.

A referencia párolgás értékét naponta számítja, és megadja a talajból, illetve a növényből elpárolgott és elszivárgott víz mennyiségét.  A vízháztartási eljárással kiszámíthatjuk a tényleges párolgást (ETc), mely gyakran használt módszer világszerte az öntözés tervezéséhez.

A termelők közvetlen összefüggést láthatnak a növény vízigénye és az éghajlati viszonyok között. A helyspecifikus időjárás előrejelzés szintén a Pessl Instruments szoftverének részét képezi.

1.ábra iMETOS IMT 300 meteorológiai állomás

 

 

FarmviewPrémium szolgáltatás a  FieldClimate-ben

A FarmView lehetővé teszi a termelők és szaktanácsadók részére, hogy minden adatra rálátást kapjanak a szántőföldről, a gazdaságról, vagy a kijelölt területről. A szolgáltatás több modulból áll, a vízegyensúly (IRRIMET), talajnedvesség, műholdas adatok, betegség modellezés, nyomkövetés, és a tápanyaggazdálkodás is részei.

Megkérjük a felhasználókat, hogy a tényleges párolgáshoz (ETc) szükséges információkat a növényről, mint a haszonnövény koefficiens (Kc), és egyéb értékeket a különböző fenológiai fázisokból, mint a csírázás,  virágzás, betakarítás ideje, osszák meg, így az ETc értékét pontosan meghatározhatóé, az Ön által megfigyelt növényről. A vízegyensúly az Etc, a csapadék, csapadék hatékonyság, az öntözőberendezés típusa, az öntözés minősége és időpontjai alapján kalkulálható. Ennek során, a vízhiány vagy víztöbblet tisztán látható lesz a területen.

2.ábra. Farmview pillanatkép, amely bemutatja, hogy végezhetjük el a beállításokat az IRRIMET-ben egy interaktív grafikon segítségével.

 3 ábra. Farmview pillanatkép, amely bemutatja a napi vízegyensúlyt  (vízhiány vagy vízfelesleg) a beérkező adatok alapján: csapadék, evapotranszspiráció, öntözés és a kultúrnövény gyökérzónája alapján.

 4 ábra. Farmview pillanatkép az IRRIMET naptárból, amely lehetővé teszi az öntözési időpontok vezetését és szerkesztését.

A helyszíni mikroklíma mérés és a talajnedvesség érzékelők kombinálása elengedhetetlen az öntözés megfelelő ütemezéséhez, valamint lehetővé teszi a vízgazdálkodás könnyebb kiértékelését és optimalizálását az egész vegetációs  időszakban.

Erre a  legjobb IOT-megoldásunk az iMETOS ECO D3 DDT. A Pessl Instruments, portfóliójában az OEM talajnedvesség-szondák széles választékát kínálja, és lehetővé teszi a legjobb talajnedvesség-figyelő megoldások megtervezését a talaj, a növények, az öntözőrendszerek jellemzői, és a terepviszonyok alapján.

A talajban lévő szondák pontos mérésekkel látják el szoftverünket a talaj nedvességtartalmáról, hőmérsékletéről, és sótartalmáról a különféle talajrétegekből.

                       5.ábra Bal oldalon egy, iMETOS ECO D3 állomás jobb oldalon egy talajszonda telepítése kukorica táblába.

Hogyan tárolja, számítja és jeleníti meg az adatokat?

Az összes mért adat továbbításra kerül a FieldClimate platformra, és hozzáférhető mind a kényelmes mobilalkalmazásban, mind a webes platformon.

Alább egy példa a valós idejű gyökérzóna talajnedvesség-szintjére az érzékelő mélységén 10 cm-enként (halmozott grafikon).

 Az átlagos gyökérzóna-talajnedvesség-grafikon kiszámítását a felhasználó határozza meg, ahol felső érték a telítettségi pont, vagy talaj kapacitás, az alsó érték a töltési pont. Az alsó grafikon az eső és a napi ET0 folyamatos mérését mutatja.

6.ábra Talajnedvesség, és klíma adatok különböző nézetből a FieldClimate felületén

 

Kukorica és szója öntözése

  1. Az öntözött kukorica optimális eredményei

A kukoricának sok nedvességre van szüksége és stresszmentességre a terméspotenciál maximalizálása érdekében. Az öntözés megfelelő időzítése döntő jelentőségű. Fontos, hogy a szezon során megfelelő mennyiségű nedvességet tartson fenn, elkerülve a vízhiányt, és az aktív gyökérzónában tartva a kívánt nedvességtartalmat.

A korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a gyökérzóna vízhiányának minimalizálása 10-25% -kal növeli a hozamot, potenciálisan több, mint 4:1 megtérülést eredményez a termelő számára.

 Az öntözött növénytermesztés optimális eredményének elérése érdekében az öntözőberendezésnek képesnek kell Lennie előrejelezni a növényi vízhiány  megjelenését. Alkalmasnak kell lennie arra, hogy kiszámítsa a gyökérzónából elvesztett víz mennyiségét, és meghatározza a következő öntözés során alkalmazandó mennyiséget. A telítettségi és töltési pont sávjai  színkóddal vannak ellátva, így a felhasználók egyértelműen láthatják a talaj nedvességtartományát az optimális kezelés érdekében - piros (hiány), zöld (kényelmi zóna) és kék (túlzott talajnedvesség).

A minőségi, pontos, megbízható technológia kulcsfontosságú ahhoz, hogy ezekhez az adatokhoz hozzájusson, és meghozza a megfelelő döntést arról, hogy mikor és mennyi vizet kell felvinni, hogy támogassa a növény egészséges fejlődését az erőforrások pazarlása nélkül.

7.ábra  Fieldclimate mobil alkalmazás mutatja a  PAW értéket

Öntözés időzítésének fontossága szójában

A szójabab öntözésének időzítése szintén nagyon fontos a terméshozam tekintetében. Az esetek többségében az öntözés nagyon korai és kései fejlődési szakszokban jelentős. Különösen a későbbi öntözés növelheti a termést és javítja a növény egészségét. A problémásabb részekre összpontosítva a területen a termelők  nyugodtak lehetnek, mivel ha a leginkább stresszveszélyes talajukat megfelelően öntözik, akkor a többi is problémamentes lesz.

A grafikon a talaj nedvességtartalmát mutatja a talajprofil egyes mélységein négy héten át. A nagyítással láthatjuk a lepcsőzetességet, amely a napközbeni vízveszteségét mutatja. Ez azt jelenti, hogy a gyökerek aktívak abban a mélységben, hiánya esetén azonban a  gyökerek inaktívak lesznek. Ily módon meg lehet határozni a növény által használt vízmennyiséget minden mélységben.

Ebben a példában a lépcsőzetesség a három felső érzékelő esetén látható, az alsó három érzékelőben azonban nem. Ezért a gyökerek csak a három felső érzékelőben aktívak, és az öntözést a megfelelő mennyiségű vízzel végezték. Műtrágyázást az aktív gyökérzónában kell végezni, ez lehetővé teszi a tápanyagok nagyobb felszívódását a növényben, csökkenti a vegyi anyagok talajvízbe jutásának esélyét és javítja a termést.

8.ábra  Fieldclimate pillanatkép egy 6 szenzorral ellátott profilszonda talajnedvesség adatait mutatja- 30 napos idószak

A növény számára elérhető víz (PAW)

 

A Pessl Instruments FieldClimate webes platform fejlett eszközökkel rendelkezik az olyan kiegészítő számítások elvégzéséhez, mint a SUM (összes) és AVG (átlagos) és a növény számára gyökér feletti területen elérhető vízmennyiség (PAW), amely egy egyszerű normalizált értéket ad minden egyes talajnedvesség mérő szondához egy színjelző segítségével (száraz: PAW <0, ok: PAW 0-100, nedves: PAW >100).

A szenzor értékei a gyökérzónán belül összeadhatóak egyetlen értékké. A grafikon alul bemutatja a fenti három szenzor összesített víztartalom változásait a négy nap alatt. Az emelkedés után, a vízmennyiség csökken napközben és éjszaka, a csökkenés mértéke nagyobb nappal, mint éjszaka: az ingadozás megmutatja, hogy mennyi vizet vesz fel a növény.

Amikor a talajvíz könnyen elérhető a napok közötti eltérések az időjárástól függnek, ha pedig megszűnik a növényi vízfelvétel, bekövetkezik a vízstressz a növény számára. A túlöntözés miatt, a tápanyagok átmosódnak a talajon és sekély gyökérrendszer alakulhat ki. Ez hátráltatja a növényt szárazság vagy aszály idején, a mély gyökérzettel rendelkezőkhöz képest.

9 ábra Fieldclimate pillanatkép a három szenzor összesített értékéről

10.ábra  Talajnedvesség adatok túlöntözést mutatnak

Talajnedvesség megfigyeléséhez és öntözés menedzseléshez használt megoldások előnyei

A tudás, hogy tudjuk mikor kell öntözni és mikor kell abbahagyni, ez segít megvédeni a legértékesebb forrást-a vizet. Akkor használjuk az öntözőrendszereket, amikor a növényeknek tápanyagra van szüksége, hogy elkerüljük a műtrágya kimosódást és, hogy energiát spóroljunk a minőség és hozam feláldozása nélkül. Ahogy a fenti példákban látható, a technológia-alapú megoldások alkalmazásával a talajnedvesség megfigyelésére és az öntözés menedzselésére a következő előnyökre tehetünk szert:

 

  • Vizet spórolunk
  • Műtrágyát spórolunk
  • Csökkentjük a kiadásokat
  • Nagyobb hozamot érhetünk el
  • Jobb termésminőség
  • Egészségesebb termény
  • Megvédhetjük a terményt
  • Időt spórolunk
  • Kisebb környezeti hatás

 

Az előnyök és alkalmazás részletes leírásához látogassa meg weboldalunkat: metos.at 

 

Kapcsolat:

Pessl Instruments GmbH, Ausztria
Gottfried Pessl
+43 3172 55 21

office@metos.at 
http://www.pesslinstruments.com 
http://metos.at

 

METOS Magyarország Kft.
www.metos.at
Annabella SZABÓ,
Kereskedelmi képviselő,
Tel .: +36 30 724 2124,
e-mail: annabella.szabo@metos.at

 

 

 

 

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.