2022.10.04., kedd , Ferenc

Szántóföld

2016. október 21. péntek • 15:15

Támad a pocok, és a hörcsög is

A két évvel ezelőtti invázió után idén újra elszaporodtak a pockok a földeken. A hűvös, csapadékos időjárás gyéríthet a populáción, ám a kémiai védekezés elengedhetetlen. További probléma, hogy megjelent a hörcsög is.

Enyhe tél, kevés csapadék, sok táplálék: ez a három feltétel kell ahhoz, hogy a pockok elszaporodjanak – és panaszkodnak is a gazdák a mezeipocok-invázió miatt. Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar megyék mellett már Békésben is felszaporodott az állomány – mondta el Fári Zoltán, a Békés Megyei Kormányhivatal növény-és talajvédelmi igazgatója a Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorában. Hozzátette: az évelő kultúrákban már helyenként katasztrofális a helyzet, 100 négyzetméterenként akár 20-40 lakott járat is található, miközben mindösszesen 2 járat a veszélyességi küszöb, melynek elérésekor már indokolt a védekezés.

– A legnagyobb gond, hogy a felszaporodott mezei pocok fokozott veszélyt jelent az őszi vetésre. A vegyszeres védekezés mellett a talajmunkákkal is gyérülhet a kártevő állomány, de a mezei pocok visszaszorításában a gazdák folyamatos közreműködésére van szükség – fogalmazott az igazgató. Mint mondta, a learatott napraforgó-kultúrákban még ott vannak a pockok, nem költöztek be az őszi vetésekbe, ám a repcékben már megtalálhatóak. Az őszi kalászosok vetése az időjárás miatt még igen gyenge, ám amint elkezdődnek a vetések, várható, hogy a kukorica-állományokból, illetve a napraforgótáblákból oda is beköltöznek a pockok.

A hűvös, csapadékos időjárás gyéríthet a populáción, ám a kémiai védekezés elengedhetetlen. Általánosságban klasszikus védekezési módszereket használnak a gazdák: a védekezés lakott járatokba történő kihelyezéssel, illetve betaposással történik. Fári Zoltán szerint amennyiben gradáció (az egyedsűrűség hirtelen megnövekedése) veszélye fenyeget, a Nébih szükséghelyzeti engedélyt ad ki, ami idén meg is történt, így a gazdák január 18-ig 120 napos eseti engedélyt kaptak. Ez évelő kultúrák esetén történhet teljes területkiszórással, a többi kultúránál azonban kizárólag a lakott járatok kezelésével.

A pocok egyébként rendkívül szapora állat, a nőstény évente akár tízszer is ellik, alkalmanként akár tíz kölyök is cincog az alomban. Általában négyévente jelenik meg a földeken, ám most két év után bukkant fel; további probléma, hogy nagyobb egyedszámmal jelent meg ezzel egy időben a hörcsög is. Az igazgató felhívta a figyelmet, van olyan gazda is, aki hagyományosabb eszközökkel próbál védekezni, így például környezetvédelmi megfontolásból ragadozó madarakat csábít a területre, vagy rókákat csalogat oda. Azonban Fári Zoltán szerint a sólymok, sasok bár gyérítik a populációt, ám a problémát nem tudják megoldani.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.