2020.01.19., vasárnap , Fábián,Sebestyén

Szántóföld

2019. február 11. hétfő • 09:31

Tegyünk a talajok savanyodása ellen!

A versenyképesség és jövedelmezőség megtartása érdekében a modern világ a mezőgazdasággal szemben is egyre nagyobb követelményeket támaszt, melyeket csak úgy tudunk teljesíteni, ha a rendelkezésünkre álló erőforrásainkat hatékonyan használjuk fel.

Az egyik legfontosabb erőforrásunk a talaj. A talaj állapota, fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságai kiemelkedően fontosak mind a fenntartható, mind pedig az eredményes gazdálkodás szempontjából. Ha eredményesen szeretnénk gazdálkodni, ismernünk kell talajainkat. Ennek első és alapvető lépése, hogy tisztában legyünk annak kémhatásával, hiszen az nagyban meghatározza a tápelemek felvehetőségét (1. ábra).

A Ca szerepe a növénytermesztésben

A pH jelentős mértékben befolyásolja a növény számára felvehető tápelemek hozzáférhetőségét ezáltal a termelés eredményességét is. 5,5-ös pH-n például a nitrogén 73%-a, a foszfor 53%-a érhető el a növény számára. A legtöbb kultúrnövény a semleges-enyhén savas talaj pH-n termeszthető a legeredményesebben, tehát ennek az állapotnak az elérése vagy megtartása a kívánatos. Természetesen ez nem minden esetben kivitelezhető, különösen olyan talajokon nem, melyek kémhatása bármilyen szempontból szélsőséges.


Tápelemek felvehetősége a pH függvényében - fotó: Timac AGRO

A kalcium növényélettani hatása is jelentős. Hiányában gyengébb a hajtás- és gyökérnövekedés, melyet a sejtfal nem megfelelő fejlődése miatti sejtpusztulás okoz (1. kép). A küllemi problémák mellett később különböző fertőzések forrása is lehet, ugyanis ezeken az elhalt szöveteken előszeretettel telepednek meg károsító gombák, baktériumok. Ugyanerre az okra vezethető vissza a gyümölcs- és zöldségféléket érintő eltarthatósági problémák, melyek piacosságukat erősen csökkenthetik.


Paprika terméscsúcsa Ca hiány esetén elhal - fotó: Timac AGRO

Magyarországon a talajjavítás szempontjából érdekelt területek körülbelül 60%-a savanyú, vagy erősen savanyú. Ezeken a talajokon az alacsony pH okozta problémákkal egyidejűleg a kalciumhiány talajszerkezetre gyakorolt negatív hatása is jelentős. Az ilyen területeken a kalciumot évről évre pótolnunk kell, különben növényeink nem tudnak versenyképes mennyiségű és minőségű termést szolgáltatni számunkra. Az utánpótlás során a talaj pH mellett mindenkor számolnunk kell a kalcium kimosódásával is. Ez elsősorban a lazább talajokat érinti, de középkötött viszonyok között is észlelhető évenkénti mozgása a termőrétegen belül.

A kalciumutánpótlás lehetőségei

A kalcium pótlására több lehetőségünk is van, melyek közül látszólag a legolcsóbb a mészkőpor. Használata azonban korántsem tekinthető hatékonynak, ugyanis hektáronként akár több tonna kijuttatás is szükséges lehet. A mészkőpor nem csupán a kijuttatandó mennyisége, de nehéz kezelhetősége (2. kép) miatt sem tekinthető jó megoldásnak, ha kalcium utánpótlásról beszélünk.

A cukorgyári mésziszap az ország cukorrépa termesztésének csökkenésével egyre kisebb mértékben áll rendelkezésre, azonban még a mai napig használjuk kalcium pótlására. Ez az ipar melléktermék megközelítőleg 40-50% CaCO3-at kis mennyiségű NPK-t, valamint 10-15% szerves anyagot tartalmaz, ami a talajélet és humuszképződés szempontjából mindenképpen előnyös.


Mészkőpor szórása során a magas portartalom és a nagyobb kődarabok egyszerre okoznak kijuttatási problémát - fotó: Timac AGRO

PHYSIOMAX – Talajkondicionálás és tápanyag-utánpótlás egyben

A Timac AGRO biostimulátor tartalmú PHYSIOMAX terméke egy magas minőségű és megbízható talajkondicionáló megoldás (3. kép). 76% CaCO3 tartalmával 300 kg/ha dózissal igen rövid idő alatt akár 1 értéknyi pH emelkedést is képes előidézni, és hatását a tenyészidő végéig kifejti.

A PYSIOMAX több egy egyszerű mészkőpornál. A termékben található kalcium forrása egy fiatal tengeri üledék, amely mivel még nem esett át a tömörödési és kristályosodási folyamatokon, megőrizte természetes porózusságát, lágy szerkezetét. Cégünk egy speciális feldolgozási folyamat során ebből az anyagból állítja elő a MESCAL-t, ami grammonkénti 37 m2 aktív felületével gyorsan és hatékonyan lép reakcióba a savanyú talajközeggel.

Emellett könnyen és gyorsan hozzáférhető kalciumot is biztosít a talaj, illetve a kultúrnövény számára. A talaj mikroorganizmusai számára kialakult megfelelő körülményeknek köszönhetően gyorsabb lesz az ásványosodás folyamata, így a még fejletlen növények is könnyebben tudják hasznosítani a talaj tápanyagkészletét. A kalcium emellett fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatok fenntartásában, valamint a fotoszintézis intenzifikálásában.

Speciális kalciumforrása mellett a PHYSIOMAX PHYSIO+ biostimulátort is tartalmaz, ami egy tengeri algákból kivont amino-purinokból álló szerves alkotóelem. Az amino-purin a növényben természetes úton is szintetizálódik, jelentős szerepe van a növény kalciumfevételének indukálásában. Ezen felül serkenti a gyökerek fejlődését, megnöveli a gyökérszőrök mennyiségét és azok élettartamát, ezáltal közvetlen módon javítja a tápanyagfelvétel hatékonyságát.

A PHYSIO+ biostimulátorban található hatóanyagnak, valamint a könnyen oldódó kalciumforrásnak köszönhetően a növény még a savanyú talajon is több kalciumot képes felvenni. Az ebből adódó intenzívebb sejtosztódásnak köszönhetően kedvezőtlen körülmények között is nagyobb gyökértömeget tud létrehozni, ami által pedig a víz- és tápanyagfelvétel mértéke is megnövekszik. A PHYSIOMAX magnéziumot is tartalmaz, ami a fotoszintézisért felelős színtestek fő összetevőjeként tovább segíti a növényi anyagcsere-termékek (asszimiláták) képződését.


PHYSIOMAX melegen granulált szemcséi - fotó: Timac AGRO

A PHYSIOMAX melegen granulált gyártástechnológiának köszönhetően bármilyen műtrágyaszóróval könnyen kijuttatható – akár precíziós géppel is –, felületkezelő anyagának köszönhetően pedig nem kell félnünk a porosodástól. Szántóföldi körülmények között a magágykészítés előtt kijuttatva, 5-10 cm mélyen a talajba bedolgozva fejti ki legjobban hatását. Kimagasló Ca tartalma és kiváló szórhatósága okán alkalmas zöldség- és gyümölcs kultúrák, valamint szőlő ültetvények kalcium utánpótlására is.

További információkért látogasson el a Timac AGRO Hungária Kft. weboldalára!

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.