2023.06.02., péntek , Kármen, Anita

Szántóföld

2021. október 02. szombat • 08:30

Termésbiztonság a Gabonakutató őszi kalászosaival

Az időjárás egyre nagyobb kihívás elé állítja a termelőket, azonban a Gabonakutató vetőmagjai nem csupán helytállnak az élelmezési versenyben, de kiemelkedő hozamokat is biztosítanak még a negatív természeti hatások mellett is. A Gabonakutató Nonprofit Kft. őszi kalászos portfóliójáról beszélgettünk Csigó György Tamás kereskedelmi igazgatóval.

A búzafajták közül az első helyen végzett a GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs fajtakísérletekben a GK ARATÓ. Mit érdemes tudni erről a búzafajtáról?

Csigó György Tamás: A GK ARATÓ a Gabonakutató zászlóshajója, az egyik legsikeresebb és legkeresettebb fajtánk. Középérésű, szálkás búza, ami miatt a vadkárnak kitett területen gazdálkodók körében is nagyon népszerű. Aszályos körülmények között is kiválóan teljesít, szuperintenzív búza, akár 10 tonna feletti a terméshozama hektáronként.

A GK Arató az egyik legkeresettebb fajta

A Gabonakutató őszi kalászosai között új búzafajták is szerepelnek. Melyiket emelné ki közülük?

Cs.Gy.T.: GK SZEREDA egy szálkás kalászú, korai éréscsoportba tartozó búzafajtánk, amelyet a nagy termőképességet preferáló termelők figyelmébe szeretnék ajánlani. Akár 8,5 tonna hektáronkénti hozamot is ad átlagos körülmények között.

Mennyire viseli jól a GK SZEREDA az ideihez hasonló aszályos időjárási körülményeket?

Cs.Gy.T.: A GK SZEREDA a környezeti stresszel szembeni toleranciája kifejezetten magas. A nagy terméspotenciálját még a szélsőséges időjárási körülmények között is megtartja.

Mely GK fajtát ajánlja azoknak a termelőknek, akiknek a kiváló sütőipari tulajdonságok mellett fontos a kiemelkedő hozam is?

Cs.Gy.T.: Számukra a korai érésű, szálkás kalászú GK BAGÓ-t ajánlom, melynek kiváló a fagy-, és télállósága, jól tűri a szárazságot, és ellenálló a lisztharmattal és a fuzáriummal szemben is. A hozama 9,5 tonna hektáronként.

A GK BAGÓ hozama 9,5 tonna hektáronként

Az állattenyésztőknek fontos szempont lehet a szalmahozam is a termőképesség mellett. Ha valaki kifejezetten ilyen tulajdonságokkal rendelkező kalászost keres, a GK portfóliójában talál olyan vetőmagot, amely mindezen igényeknek megfelel?

Cs.Gy.T.: Természetesen igen, számukra a legjobb választás a GK SZILÁRD, amely egy tar kalászú, kimagasló, akár 9,5 tonna termőképességgel rendelkező búzafajtánk. Jelentős szalmahozamot biztosít, jó nedvszívó bélszerkezete miatt alomként kitűnően hasznosítható.

A 29. Magyar Innovációs Nagydíjon kiemelt elismerésben részesült a Gabonakutató a „Szegedi trtikálék, jövőbe mutató agrárinnovációk” című pályázatáért. Ön szerint miben rejlik a tritikálék sikerének titka?

Cs.Gy.T.: A tritikálé nagy jövő előtt áll, mivel ma már nem csupán a takarmányozásban tölt be fontos szerepet, hanem a humán élelmezés területén is felfedezték. Érdemes tudni, hogy búzaliszthez keverve számos kémiai adalékanyagot ki lehet váltani vele. A GK SZEMES terméshozama 6-10 tonna hektáronként, magas vegetatív hozama miatt silókeverékekben is felhasználható. A GK TEMES a legújabb nemesítésű, szintén középérésű fajtánk a jó gyomelnyomó képessége miatt biotermesztésre is alkalmas. A GK MAROS aszály- és hősokk tűrőképessége kiváló, szeptember végétől már vethető bármely talajtípuson.

A GK TEMES az egyik legújabb tritikálé fajtánk

Az őszi zab fajtájuk, a GK ARANY is kiemelkedő pozíciót tölt be a legelterjedtebb kalászos fajták rangsorában. Mit érdemes róla tudni?

Cs.Gy.T.: A GK ARANY egy korai őszi zab fajtánk, kimagasló hozammal, magas nyersfehérje tartalommal, 13 százalék fölötti esszenciális aminosav tartalommal. Alkalmas biotermesztésre, és alacsony pelyvaszázaléka miatt humán táplálkozásra is.

Úgy vélem, hogy a Gabonakutató őszi kalászosok portfóliójában minden termelő megtalálja az igényeinek és a területi adottságainak legjobban megfelelő fajtát, és élvezheti a termésbiztonság nyugalmát!

Csigó György Tamás, a Gabonakutató kereskedelmi igazgatója

További információkért keressék területi képviselőinket!

Kövessék facebook oldalunkat, ahol azonnal értesülhetnek a Gabonakutató legfrissebb híreiről!

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.