2021.11.27., szombat , Virgil

Szántóföld

2016. július 22. péntek • 12:38

Több őszi búza termett az idén Zala megyében

Az esőzések 1-2 napig akadályozták Zala megyében a betakarítást, a learatott kalászos átlaghozama 5,9 tonna, míg tavaly 5,2 tonna volt a hektáronkénti átlagtermés. A megyében szárítási problémák nincsenek, a kisebb tárolók viszont már megteltek. A fuzárium még okozhat problémát, de erős fertőzést mindeddig nem jeleztek a gazdák.

A 29 ezer hektárnyi búzaföld több mint 40 százalékán már learatták a termést. A magtárakba került búza 20-20 százaléka, malmi és euró minőségű, 60 százaléka pedig takarmánybúza - közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Hozzátette: az esőzések miatt minőségi károk keletkeztek és több területen megdőlt a gabona. Az elmúlt héten 40-70 milliméter eső esett Zala megyében, 50 milliméterrel haladta meg a tavalyi a csapadék mennyiséget.

A megyében szárítási problémák nincsenek, a kisebb tárolók viszont már megteltek, így a zalai gazdák számára a tárolási kapacitás okozhat gondokat. A még lábon álló gabonát fuzárium gombabetegség veszélyeztetheti, de erős fertőzést mindeddig nem jeleztek a megyében.

Az esőzések 1-2 napig akadályozták Zala megyében az aratást. Az 58 ezer hektárnyi termőföld csaknem 60 százalékán már betakarították a termést, a kalászosok átlaghozama meghaladta a tavalyi értéket: a csaknem 6 ezer hektáron termelt őszi árpa hektáronkénti termésátlaga 5,7 volt, míg az elmúlt évben a hektáronként átlagosan 5,1 tonna árpát arattak le. Az 15 370 hektáron termelt őszi káposztarepce átlaghozama 2,3 tonna volt, tavaly a hektáronkénti termésátlag 2,16 tonna lett.

Az őszi árpát tonnánként 32 ezer forintért vásárolják, a korábbi tájékoztatás szerint június végén még átlagosan 38 ezer forintot fizettek érte tonnánként. A malmi búza tonnánkénti felvásárlási ára jelenleg 39 ezer forint, az euró búzáé 35-36 ezer forint, a takarmánybúzáé pedig 32-33 ezer forint, egy hónappal korábban minőségtől függően 42-44 ezer forint között alakult a búza ára.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.