2022.12.06., kedd , Miklós

Szántóföld

2021. október 19. kedd • 15:11

Többért veszik át a kukoricát Békésben, de egekben a műtrágya ára

A napraforgó aratása a végéhez közelít Békés megyében, már 98 százaléknál tartanak a gazdálkodók. A termésátlagok 2,6 tonna/hektár körül alakulnak.

A  kukorica nagyon vegyes képet mutat, körzetektől függően 60-80 százalék között takarították be a terményt, az átlaghozam 4,5 tonna/hektár. Kozsuch Kornél, a megyei betakarítási koordinációs bizottság elnöke hétfő délutáni ülésükön szólt arról is, hogy a szójával végeztek a gazdák, a termésátlag 2 tonna/hektár - írja a Békés megyei hírportál.

Gőzerővel vetik az őszi árpát a gazdák, 80 százalék körüli adatok érkeztek, a búzánál 50 százaléknál állnak a termelők. A rozs már teljes egészében a földben van, a tritikálénál ez 50 százalék. A magágy-előkészítés 80 százalékos Békésben, és a minimális csapadék hatására megkezdődött a mélyszántás, ez jelenleg 10 százalék körüli.

Fotó: wikimedia

Barabás Béla, a megyei mezőgazdasági szövetség titkára hangsúlyozta, tagjaiknál a kukorica nagyon vegyes képet mutat. Az idei alacsony terméshozamok a magas felvásárlási áraknak köszönhetően hasonló bevételt produkálnak, mint a tavalyi, átlag feletti hozamok, az alacsonyabb árak mellett. Raktározással, tárolással kapcsolatos gondok nincsenek.

Ami nagy gondot jelent a gazdáknak, hogy a műtrágyaáraknál legalább háromszoros az áremelkedés. A másik probléma a gázárak növekedése, ez szintén kedvezőtlenül hat a termelési költségekre, drágulnak például a szárítási költségek.

Dr. Csikós Sándor, a megyei kormányhivatal osztályvezetője elmondta, megkezdődtek a SAPS előleg-kifizetések, melynek maximális összege 35 470 Ft/ha, és ez Békés megyében rekordszámú ügyfelet érint.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.