FÓKUSZBAN

Újra díjazták a Bábolna Takarmányt

Újra díjazták a Bábolna Takarmányt

MagyarBrands díjjal ismerték el a Bonafarm-Bábolna Takarmány ...

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Nemrég adták át az Év traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) ...

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Szántóföld

2018. szeptember 09., vasárnap • 14:04

Tolnában már javában folyik a szüret

A gazdáknak nemcsak a sok esővel és sárral kell megbirkózniuk, de a szőlő felvásárlási ára is egyre alacsonyabb.

A szakemberek azt mondják, ennek egyik oka, hogy több bor maradt a pincékben, mint ebben az időszakban az lenni szokott, emiatt a feldolgozók is kevesebb szőlőt vásárolnak.

Sok helyen még mindig bőséggel van a tavalyi borból, ezért kevesebb szőlőt vásárolnak - fotó: pixabay.com

Sorra keresik fel a szőlőtermelők a felvásárlókat, feldolgozókat, és ők kínálják átvételre a szőlőjüket. Egy átlagos évben ez fordítva szokott lenni. Az idén a kínálat nagyobb, mint a kereslet, és ez önmagában meghatározza a szőlőárakat. Hiába hirdette meg a Hegyközségi Nemzeti Tanács (HNT) még a szüret elején a szőlő ajánlott felvásárlási árát, ha azt senki nem veszi figyelembe, kesergett több gazdálkodó is.

Czink János szekszárdi szőlőtermelő elmondta, idén is, mint minden évben, előre megállapodott a felvásárlóval – aki évek óta ugyanaz – mind az árban, mind a szőlő mennyiségében. Pár nappal ezelőtt szóltak, hogy háromezer mázsát mégsem tudnak átvenni, mert a nyakukon maradt egy csomó bor.

A termelő nem érti, hogy miért nem szóltak előbb, és azt sem, hogy miért nem kell a szőlő. Bár egy hónappal ezelőtt úgy tűnt, hogy a tavalyi mennyiségnek megfelelő várható az idén szőlőből, a sok eső módosíthatja az eredményeket.

Csapó Vince bátaszéki gazda arra hívta fel a figyelmet, hogy míg tavaly a gázolaj ára háromszázharminc-háromszázötven forint volt literenként, idén háromszázhatvan-négyszáztíz forintot kell fizetni érte. A területek megmunkálásának munkaerőköltsége is változott, mivel tavaly egy vendégmunkás hétszáz-nyolcszáz forintot kért óránként, idén viszont kilencszáz-ezer forintot.

Ugyanakkor a termelők által remélt és a feldolgozók által ajánlott árak nagyon messze esnek egymástól. Például a chardonnay szőlőért nettó száz forintot szeretnének elérni a termelők, miközben a feldolgozók csak nyolcvan forintot kínálják. A legtöbb fajtáért húsz-harminc százalékkal adnak kevesebbet most, mint korábban. Mivel a felvásárlási ár szinte minden nagyobb borászatnál egyforma, sokan a felvásárlók kartelljére gyanakodnak - írja a teol.hu.

Az áremelkedés a szőlőt is ugyanúgy elérte - fotó: pixabay.com

Nagy István, a bátaszéki hegyközség elnöke is azt hangsúlyozta, hogy nagyobb a kínálat szőlőből, mint amekkora a kereslet rá. A szekszárdi borvidéken főleg a kadarkát szeretnék minél előbb lekötni a termelők, ugyanis ennek a fajtának nagyon vékony a héja és a sok eső miatt reped a szőlő, ami később rothadáshoz vezethet. A hegyközség sajnos csak ajánlást tud tenni, nincs a kezében olyan eszköz, mellyel valóban befolyásolhatnák a piacot, tette hozzá Nagy István.

Problémát okozhat az is, hogy sok helyen most fordultak termőre a szerkezetátalakított ültetvények, miközben a feldolgozó kapacitás nem bővült, így relatív túlkínálat keletkezett az adott szőlőfajtából az adott térségben, például Tolna megyében. Azt is meg kell érteni, hogy hiába nőnek a termelők költségei, ha a kész bor ára nem tud emelkedni.

A kereskedelmi láncok a legnagyobb borászatok legkisebb áremelési igényét is visszautasítják. Márpedig a borász csak akkor tud többet fizetni az alapanyagért, ha a végterméket is drágábban, nyereséggel tudja értékesíteni, vagy ha a konkurenciaharc erre rákényszeríti – mondta az agrárszektor.hu-nak Hajdu Zoltán, a HNT szakmaközi részlegvezetője.

A HNT összességében az elmúlt évihez hasonló nagyságrendű termést és az országos átlagot tekintve jó minőségű borokat vár az idei évtől. Ami a piaci lehetőségeinket illeti, az uniós bormennyiség az elmúlt évinél több lesz várhatóan, de a négy legnagyobb bortermelő ország, ide tartozik Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Németország, összesített termelése várhatóan nem éri el az elmúlt öt év átlagát, azaz a száznegyvenhatmillió hektolitert.

A magyar borexport hetven százaléka lédig (folyóbor) formában hagyja el az országot, ami csak nyomott árakat tesz lehetővé. Belföldön pedig a nemzetközi láncok árleszorító hatása érvényesül a borászokkal szemben. Valójában nincs az ágazatban annyi profit, amin szívesen osztozkodnának a szereplői, állítják a szakemberek.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.