2020.07.14., kedd , Örs, Stella

Szántóföld

2019. július 29. hétfő • 08:18

Tonivit – a biztos alapozásért

Indítsa őszi vetésű növényeit Tonivit biostimulátorral az erőteljesebb gyökérnövekedés és -fejlődés, végső soron a magasabb termésmennyiség érdekében! 

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz, ezért a kérdést komplex módon megközelítve, az egymást erősítő termesztéstechnológiai, agrotechnikai elemek alkalmazásával kell elérnünk a jól fejlett gyökérzet kialakulását. Ennek a rendszernek az egyik fontos szereplője lehet a gyökér-biostimulátorok alkalmazása az őszi időszakban. Bár használatukkal elsősorban intenzív termesztéstechnológia mellett érhetünk el látványos eredményeket, viszont  némileg tompíthatóak a fent említett elemek hiányosságai, gyengeségei is.


fotó: pixabay

Ezeket szem előtt tartva, az UPL OpenAg (Arysta Kft.) olyan irányú fejlesztésekbe fogott, melyek az ősszel vetett növények élettanába, tápanyagfelvételi mechanizmusaiba beavatkozva elősegítik a korai, fejlett gyökérrendszer kialakulását. A felszívódó rovarölő csávázószerek kivonásával, így

a drótférgek egyedszámának ugrásszerű megnövekedésével szintén fontossá vált, hogy a növények gyökérzete minél gyorsabban erősödjön meg olyan szintre, hogy az már tőpusztulással ne járjon.

Ezen fejlesztések hozadéka a Tonivit, a gyökérfejlődés és gyökérnövekedés stimulátora, melynek hatása a korábban már ismertetett PAT technológián alapul.

A készítmény Ascophyllum nodosum algaszűrlet mellett foszfor és kálium tápelemeket is tartalmaz, melyek átmeneti segítséget nyújthatnak időszaki tápanyagzavarok esetén.

A Tonivit erőssége viszont nem a közvetlen tápanyaghatás, hanem az algaszűrletben jelen lévő kulcsfontosságú, a növényi életfolyamatokra ható „katalizátor” vegyületek: az oligoszacharidok, növényi hormonok, vitaminok, betain, stb., melyek a növénybe jutva:

 • Fokozzák a gyökér tápanyagfelvevő kapacitását. A tápanyag felvételért felelős enzimrendszerekre hatva (nitrát reduktáz, foszfatáz, vas reduktáz) közvetett tápanyaghatást váltanak ki. Ezek az enzimek közreműködnek a felvett tápanyagok bontásában, növényben történő szállításában (gyökerekben a nitrát reduktáz a felvett nitrátot bontja nitritté), így visszacsatolással utasítják további tápanyagfelvételre a gyökérzetet, vagy a gyökérszőrökön kiválasztódva a talajkolloidok felületén lekötött ásványi anyagokat (pl. foszfort és vasat) alakítják a növények számára felvehető formájúvá.
 • A tápanyagok felvételének mechanizmusát katalizálva a Tonivittal végzett kezelés (PAT technológia) fokozza a növények ásványi anyag és víz felvételét, ellátottságát, ezáltal fokozza a kijuttatott alapműtrágyák felvételét, javítja azok hatásosságát.
 • A kezelt növények fotoszintetikus aktivitása megnövekszik, melynek eredményeképpen növekszik a hektáronkénti gyökértömeg (ez jól látható a mellékelt képeken a gyökér hosszát és a gyökérnyak vastagságát figyelve), valamint a gyökérrendszerben elraktározott tápanyagok mennyisége. Ennek köszönhetően kora tavasszal az állomány regenerációja jobb lesz, nagyobb fotoszintetikusan aktív levélfelület képződik egységnyi idő alatt.
 • Abiotikus stressz bekövetkeztekor (szárazság, fagy) a növény regenerációja gyorsabb lesz, az kevésbé okoz károsodást, mivel a fejlettebb gyökérrendszer csökkenti az állomány kitettségét és növeli a télállóságot.


Balra kezeletlen, jobbra Tonivit 1,0 l/ha-os dózissal kezelt növények

Javasolt növényvédelmi technológia:

 • Minden szántóföldi kultúrában 1,0-2,0 l/ha dózisban, a kultúrnövény 2-8 leveles állapota között használható, 100-300 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva.
 • Elsősorban őszi vetésű gabonafélékre és repcére fejlesztett biostimulátor.
 • Különösen későn vetett állományok kezelésére javasoljuk.

Kompatibilitás és kijuttatás:

 • A Tonivit a legtöbb gyomirtó és rovarölő szerrel, illetve lombtrágyával kompatibilis, de ennek ellenőrzésére célszerű előzetes keverési próbát végezni.
 • Növekedésszabályozó termékekkel (pl. Conatra) keverhető.
 • Önmagában kijuttatva a Silwet Star 0,05 %-os koncentrációjával növelhetjük a permetlé fedését és a hatóanyag felszívódását a viaszos levélfelületeken.
 • A Tonivitet mindig utoljára adjuk a tankkeverékhez.

Indítsa őszi vetésű növényeit Tonivit biostimulátorral az erőteljesebb gyökérnövekedés és -fejlődés, végső soron a magasabb termésmennyiség érdekében! 

Valovics Attila
fejlesztőmérnök

UPL OpenAg

agrotrend.hu / UPL OpenAg

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.