2021.11.28., vasárnap , Stefánia

Szántóföld

2018. június 28. csütörtök • 15:36

Tonnánként 2-3 ezer forinttal magasabb a termények induló ára

A szokatlan nagy meleg miatt jó pár héttel korábban kezdődött az aratás, ami a terméshozamokra és -mennyiségre is hatással lesz, az árak viszont eddig biztatóan alakulnak.

2018 tavasza rendkívüli volt, hiszen az első három hónapban közel 30 százalékkal több csapadék esett, mint ahogy az megszokott ebben az időszakban. Ez a 30 százalékos csapadéktöbblet azt jelentette, hogy átlagosan két hetet csúszott a tavaszi munkák kezdete. Az áprilisi-májusi hőhullám következtében pedig június elejére a növények fejlettségi állapota két héttel előrébb tartott.

Aratják a búzát Somberek határában 2018. június 12-én - fotó:MTI

- Az elmúlt hónapok rendkívüli magas hőmérséklete miatt, ahogy más növénykultúrák esetében, úgy a szántóföldi növénytermesztésben is több héttel korábban indult az aratás - közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár sajtótájékoztatón, Budapesten.

Feldman Zsolt: A jelenlegi állás alapján az ágazat mind a hazai, mind az exportigényeket ki tudja szolgálni - fotó: agrotrend.hu

2018-ban közel 1,7 millió hektárról takarítanak be a gazdálkodók őszi vetésű gabonákat. A rendelkezésre álló legfrissebb információk alapján mintegy 250 ezer hektárról egymillió tonna termény már lényegében a raktárakba került. 

A legelső növényi kultúra az őszi árpa, ennek betakarítása már körülbelül 69 százalékon áll. A következő pedig a repce, amelynél lényegében a teljes terület egynegyedénél tartanak a termelők.

A búza aratása épphogy megkezdődött, a 950 ezer hektárból körülbelül 16 ezer hektárral végeztek a gazdálkodók.

A tavalyi 5,2 tonnás terméseredmény nem valószínű, hogy idén megismétlődik, de hogy az 5 millió tonnát alulról vagy felülről fogja súrolni, azt a következő napok, hetek betakarítási munkái fogják eldönteni.

Az árpa esetében közepes terméssel és hozamokkal számolhatunk, a betakarítás kétharmadánál 4,9 tonnás a hektáronkénti átlag. Az árpa esetében jelentősebb terméscsökkenés várható.

- A repcét nagyon megviselte a tavaszi változékony időjárás, a betakarítása legalább két héttel korábban kezdődött - mondta az államtitkár. Az eddigi eredmények alapján alacsonyabb, mintegy 2,8 tonnás a termésátlag. A magasabb vetésterület miatt ettől függetlenül a tavalyi évhez képest összességében magasabb termés takarítható be, közel egymillió tonnás termés van kilátásban.

Petőházi Tamás: A felvásárlási árak további emelkedése garantálná a hosszú távon kiszámítható termelést - fotó: agrotrend.hu

Az árak szempontjából a gabonatermesztők számára a piaci folyamatok kedvezőbben alakulnak az elmúlt évekhez képest, hiszen a nemzetközi előrejelzések alapján a búza és a kukorica esetében is az látszik, hogy az elmúlt évek gyakorlatától eltérően

a termés nem éri el a felhasználás mértékét, a készletek apadása várható, ami a nemzetközi piacokon és a hazai piacokon is érezteti a hatását a felvásárlási árakban.

Tonnánként 2-3 ezer forinttal magasabb minden termény induló ára, mint az előző években.

- Szeretnénk, ha az 50 ezer forint/tonnás nyitó árakat el tudnák érni a kalászos növények - ismertette Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. - Hosszú távon az ágazatnak szüksége van arra, hogy átlagban 100-150 ezer forinttal több árbevétele legyen hektáronként majd a következő években.

Kombájn üríti a learatott búzát egy pótkocsira Somberek határában 2018. június 12-én - fotó:MTI

2017-ben közel 38 milliárd forintot ítélt oda 838 mezőgazdasági termelőnek a Miniszterelnökség terménytárolók építésére a Vidékfejlesztési Programban (VP).- Az ország 21-22 millió tonna gabonatárolásra alkalmas jó minőségű raktárkapacitással rendelkezik, amelyeket 2-3 évente érdemes felújítani. A következő évre várjuk a VP-pályázat pozitív hatásait - hangsúlyozta az agrotrend.hu-nak Petőházi Tamás. 

A tavalyi évben az aratási időszakban az autósok gondatlanságából fakadó tűzesetek fordultak elő, a legnagyobb leégett táblarész 17 hektár volt. - Az eldobott cigaretták továbbra is nagy gondot okoznak, hiszen a növények az aratás idejére már meg vannak száradva, és könnyen felgyulladnak, ami nem csak lokális szinten jelent veszélyt - emelte ki a GOSZ elnöke. 

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.