2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Szántóföld

2021. december 27. hétfő • 10:39

Törökország vette a legtöbb orosz búzát a mezőgazdasági év első hat hónapjában

Törökország volt az orosz búza legnagyobb külföldi felvásárlója a folyó mezőgazdasági év (2021. július-2022. június) első hat hónapjában - közölte a Ruszagrotransz, a legnagyobb orosz vasúti gabonaszállító cég elemző intézetének a vezetője.

Igor Pavenszkij azt monda az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy a hat hónapban Oroszország 4,3 millió tonna búzát szállított Törökországba, s ez több az egy évvel korábbi 4,5 millió tonnánál.

fotó: pixabay.com

"Irán némileg csökkentette a vásárlásokat decemberben, és ezzel az orosz búzát vásárlók listájának a második helyére került. A hat hónapban összesen 4 millió tonnát importált Oroszországból, és ez összességében hatszor több az egy évvel korábbinál. Oroszország lett Irán fő búzaszállítója" - mutatott rá Igor Pavenszkij. Hozzátette: Irán kis mennyiségű búzát vásárolt Kazahsztántól is.

Egyiptom, amely az orosz búza tradicionálisan egyik legnagyobb vásárlója, a fél évben 3,4 millió tonnára csökkentette behozatalát az egy évvel korábbi 6 millió tonnáról. Pavenszkij a visszaesés okát az erős román és az ukrán konkurenciával indokolta.

Az Oroszországból importálók között a negyedik helyen Szaúd-Arábia áll, amely 840 ezer tonnát vásárolt, míg a teljes tavalyi szezonban csupán 124 ezer tonna búzát importált Oroszországból. Az ötödik helyen Azerbajdzsán áll 700 ezer tonnával, szemben a teljes előző szezonban szállított 1,05 millió tonnával.

Igor Pavenszkij kiemelte, hogy Algéria, amely hosszú kihagyás után ismét vásárolt orosz búzát, a 360 ezer tonnás mennyiséggel bekerült a 10 legnagyobb importáló ország közé.

A Ruszagrotransz szerint a mezőgazdasági év december végével záródott első hat hónapjában a teljes orosz búzaexport valamivel meghaladta a 22 millió tonnát, amely 17 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 26,6 millió tonnánál.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.